Jump to content
PirateClub.hu

Gerincegyenesítés hidraulikus támasszal


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

Spanyol és francia kutatóorvosok olyan protézist fejlesztenek, amit a növésben levő, gerincferdüléses gyerekeknek is be lehet ültetni – írja a New Scientist.

 

A gerincferdülés (scoliosis) minden ötvenedik nőt és minden kétszázadik férfit sújtó betegség, enyhébb eseteit gyógytornával, a súlyos gerincferdülést viszont csak műtéttel – egy fémtámasz beültetésével – lehet korrigálni. Ezekkel a sebészi beavatkozások azonban meg kell várni, amíg a beteg felnő, a gyerekek C és S kanyarokba görbülő gerincén általában nem lehet segíteni műtéti úton. Jose Alvarez Canal, a spanyolországi NADAR Computerized Medical Systems nevű orvostechnikai cég kutatója spanyol és francia kollégáival most közel jutott egy olyan belső gerinctámasz megalkotásához, amelyet növésben levő betegekbe is be lehet ültetni.

 

Az újfajta, rugalmasan működő protézis lelke egy hidraulikus dugattyú, ami feszítőerejével egyenes állásba kényszeríti a gerincet. Ahogy a beteg nő, ez a feszítőerő természetesen gyengül, de Canal és kollégái távirányítással nyitható szelepeket is tervezetek a szerkezetbe: az elképzelés szerint így lehetne további hidraulikus folyadékot juttatni a dugattyúba, fenntartva a megfelelő erőt. Canal szerint a megoldás azért is jobb a műtétekben eddig használt protéziseknél, mert nem gátolja annyira a gerinc mozgását, és így nem sorvadnak el a protézis környéki izmok.

 

Az eddigi, birkákon végzett tesztek a konstruktőr szerint nagyon ígéretesek voltak, de még legalább három évnek kell eltelnie ahhoz, hogy emberbe is beültethessék a szerkezetet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...