Jump to content
PirateClub.hu

Hőség és szárazság!


Norbee21
 Share

Recommended Posts

Kánikula uralkodik a Jeges-tenger partján, Ciprusra a szárazság miatt hétfőtől vizet importálnak Görögországból. Vajon mennyire tehető felelőssé a klímaváltozás?

 

Európa északkeleti részén, a Jeges-tenger partján az elmúlt napokban a hőmérséklet helyenként a 30 fokot is elérte. Az Ural északkeleti vidékétől keletre csütörtökön és pénteken igazi kánikula volt, helyenként a 32 fokot is elérte a hőmérséklet. Ritkaságszámba megy, hogy még a fehér éjszakák sem voltak túl hidegek, néhol hajnalban sem hűlt 20 fok alá a levegő.

 

A meleg légtömegek Nyenyecföld jeges-tengeri partvidékére is eljutottak, ott is előfordult 30 fokos délutáni és 16 fokos hajnali hőmérséklet, mondhatni igazi nyári idő. A térségben nyaranként néhány napra szokott beköszönteni a kánikula, ám egy hét leforgása alatt akár 20 fokot is hűlhet a levegő. A mostani meleghullám a térségben csak lassan gyengül, a jövő hét közepéig 25 fok felett tetőzik a nappali hőmérséklet.

 

Délen is hőség uralkodik (pénteken már 37 fokot mértek), Ciprusra a szárazság miatt vizet kell importálni. A vizet Görögországból hat tartályhajó szállítja majd hétfőtől . A kutatók elmondása szerint az elmúlt 40 évben az átlagos csapadékmennyiség 20 %-kal csökkent a szigeten. Cipruson már két sótalanító üzem működik; ám a vízhiány mérséklésére még ebben az évben indítanak egy harmadikat is.

 

A ciprusi környezetvédelmi biztos elmondása szerint klímaváltozási szempontból a mediterrán térség a világ egyik legsérülékenyebb régiója. Dél-Európában a hőmérséklet emelkedése és a csapadékmennyiség csökkenése már jelenleg is megfigyelhető. Ciprus abban a szerencsétlen helyzetben van, hogy mindkét jelenség egyformán sújtja.

 

Ciprus 1974-ben két részre szakadt; ennek következtében a Görögországgal aláírt szerződés csak a sziget déli, görögök által lakott részének biztosít vízutánpótlást. Az Észak-Ciprusi Török Köztársaság területén a hatóságok azt vizsgálják, hogyan lehetne vezetékeken keresztül vizet behozni az országba a hiány mérséklésére.

 

A helyzet azért is nehéz, mert az elmúlt évtizedek alatt még sohasem fordult elő ilyen súlyos vízhiány a szigeten, tehát nincsenek tapasztalatok a probléma orvoslására.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...