Jump to content
PirateClub.hu

Ellenőriztesse évente az anyajegyeit!


HULK15
 Share

Recommended Posts

Tanácsos odafigyelni a legkisebb anyajegyre, szeplőcskére, és minden egyes újonnan megjelent bőrelváltozásra, elszíneződésre. Napjainkra ugyanis ugrásszerűen megnőtt a melanóma, azaz a bőrrák előfordulása, amely kór a bőr festéktermelő sejtjeiből kiindulva megtámadhatja akár az egész szervezet. A kérdés különösen aktuális nyáron, hiszen a napfürdőzés komoly rizikót jelent e betegség kialakulásában.

 

A bőr daganatos megbetegedéseinek gyakorisága az 1980-as évek végétől megduplázódott, és ha a növekedés ilyen ütemben folytatódik, 2010-re minden ötvenedik ember érintett lehet. Ennek azonban nem kell így lennie.

 

Ezért fontos, hogy nem csak nyáron, de minden évszakban rendszeresen ellenőrizze, kialakultak-e a testén pigmentes foltok, szemölcsök, illetve vizsgálja meg azt is, hogy a meglévők nem mutatnak-e valamilyen elváltozást.

* Megesik, hogy a melanoma nem egy meglévő anyajegyből alakul ki, hanem eleve kóros elváltozás formájában jelentkezik a bőrön. Ilyenkor azért kell orvoshoz fordulni, mert az emberek sok esetben egyszerű anyajegynek vélhetik a kóros elváltozást is, és csak akkor fordulnak orvoshoz (vagy veszik észre szűrésen), amikor már előrehaladottabb állapotban van a betegség.

* A szülőknek fontos tudniuk, hogy a gyerekkori leégés nagyban hozzájárulhat a melanoma akár évekkel, évtizedekkel későbbi kialakulásához is. Épp ezért nagyon fontos, hogy a lurkókat ne engedjék délelőtt 10 és délután 4 óra között a nyári tűző napra. A biztonságos időszakban is használjanak magas faktorszámú (legalább 45-ös) fényvédő krémet. Különösen óvni kell a csecsemőket! Az ő érzékeny bőrük percek alatt megég, főként ilyenkor, amikor rendkívül magas a Nap UV sugárzása. A déli órákban tehát őket semmiképp se vigyék a szabadba. Amennyiben ez elkerülhetetlen, úgy a mama és papa mindig gondoskodjon arról, hogy az apróságok bőrét vékony, könnyű ruha védje a közvetlen napfénytől.

 

Link to comment
Share on other sites

Ez igy paraztatot, k. sok anyajegyem van /csak alkaron 5-6/ megse rak...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...