Jump to content
PirateClub.hu

A szerelem mint kábítószer


Szipi
 Share

Recommended Posts

A szerelem, mint kábítószer

szex, szerelem

 

MRI-vizsgálattal kiderítették, hogy a szerelmesek agyában ugyanaz a rendszer aktiválódik, mint ha kokaint szednének. Ráadásul ez nem az az agyi terület, amely a szexuális izgalomért felelős.

 

Sokan még soha sem hallottak az agy különféle lebenyeiről. Mégis, nem szerettünk arca, szeme vagy az alakja az, ami a kutatók számára fiziológiai magyarázattal szolgál, miért és mit érzünk, ha szerelmesek vagyunk, hanem különféle agyi területek.

 

Dr. Lucy Brown, a New York-i Albert Einstein-egyetem ideggyógyász professzora és munkatársai fülig szerelmes egyetemistákkal végeztek kísérletet. MRI-vizsgálattal kimutatták, mely területek voltak a legaktívabbak, egyik az erős vágyért, a másik terület pedig a dopamin nevű anyagot termeli, mely az örömmel és a motivációval kapcsolatos.

 

A kutató szerint, ha valaki szerelmes, az agy dopamin termelő lebenye a a vágyért felelős területet dopaminnal árasztja el, amely azután további dopaminadagért küld jeleket. A kutatócsoport egyik munkatársa szerint ugyanaz a rendszer aktiválódik, mint amelyik a kokain hatására.

 

Ezután arra keresték a választ, vajon hasonlít-e a szerelmes agy a szexuális izgalomban levőhöz. Hiszen a szerelmet és a szexet általában összekapcsolják, nemegyszer össze is keverik az emberek.

 

A válasz meglepő: a szerelmes ember agya nem hasonlít azéra, akit csak a vágy tüzel. Más területek mutatnak aktivitást, melyek az éhség és a szomjúság, valamint a vágy központjai.

 

– Most már fiziológiai bizonyítékunk is van arra, hogy más agyi rendszer működik a szex, és más a szerelem esetén – mondja dr. Fisher, a kutatócsoport tagja. – Egy ponton a kettő természetesen összekapcsolódik. A szerelmeseknek megemelkedik a dopaminszintjük, ez pedig fokozott tesztoszteron-termelődést vált ki, ami a nemi izgalomért felelős.

 

Felmerül a kérdés, hogy ha a legtöbb más emlősnél nincs meg ez a romantikus vonzalom iránti késztetés, az embernél vajon miért? Hiszen csupán a nemi vágy is biztosítaná a faj fennmaradását.

 

A kutatók szerint ez elsősorban a gyermeknevelés nehézségeivel lehet összefüggésben. Több millió évvel ezelőtt a gyermekét a karjában hordozó nő nem tudta volna megvédeni magát és kicsinyét a nehézségek közepette. Egyedül nem ment, kellett egy partner, hogy segítsen.

 

A kutatók eltéréseket találtak a szerelmes nők és férfiak agya között is, a férfiaknál a vizuális ingereken van a hangsúly. Ez érthető, hiszen ha valaki utódokat akar nemzeni, ne a 80 éves nagymamát válassza ki erre a célra, mondják a szakemberek. A nőknél viszont inkább a memóriával kapcsolatos agyi területek játszanak szerepet. Nincsenek szemmel látható jelei annak, hogy egy férfi termékeny-e, de ha a nő alaposan tanulmányozza, és emlékszik a viselkedésére, fel tudja idézni, akkor eldöntheti, hogy megbízható társa, és gyermekeinek jó apja lesz-e.

 

A kutatók megállapították, hogy a szerelem valójában nem érzés, hanem az agyunk mélyén rögzült késztetés, ugyanúgy, ahogy az élelem és a víz megszerzéséért is ösztöneinktől vezérelve teszünk meg mindent.

 

Link to comment
Share on other sites

na igen, a szerelmet sokan összetévesztik a vággyal, és ez nagy hiba. szipi

Link to comment
Share on other sites

akkor most ebből az következik, hogy nem véletlenül mondják a szerelmes emberre, hogy "el van szállva". :lol: szipi

Link to comment
Share on other sites

tökéletesen egyetértek az előttem szólóval................... bár mindenki ezt a természetességgel keletkező érzést használná bódult állapotnak, vagy lebegő érzésnek. szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...