Jump to content
PirateClub.hu

Rekordsávszélességet ad a japán távközlési műhold


FZolee
 Share

Recommended Posts

Nehezen megközelíthetô helyekre viszi el az internetet és katasztrófák esetén segít be a földi hálózatnak a Kizuna műhold, ami rögtön az elsô tesztjein adatátviteli rekordokat döntött.

 

Már az első éles tesztek során adatátviteli rekordot döntött a japán Kizuna műhold. A japán űrhajózási hivatal tesztjein a műholdról két, egyenként 622 megabites csatornán érkezett a jel a földi vevőantennához, összesen 1,2 gigabites másodpercenkénti sebességet produkálva.

A műholdat február végén bocsátották fel, az első teszteken, márciusban és áprilisban 1,5 illetve 155 megabites sávszélességet sikerült elérni, egy 45 cm-es, illetve 1,2 méteres átmérőjű tányérantennát használva vevőként. Ezeket az adatokat az antenna méretéhez viszonyítva szintén rekordnak tekintette a JAXA, a mostani egy gigabit feletti sebesség pedig a legnagyobb, amit valaha műholdas kapcsolattal elértek.

Ha munkába lép a műhold, a sűrűn lakott területektől távol eső otthonok és munkahelyek számára biztosít majd szélessávú kapcsolatot, illetve tartalék rendszerként bevethető lesz kritikus fontosságú hálózatok kisegítésére természeti katasztrófák esetén.

A Kizuna érdekessége az aszinkron adatátviteli mód, ami lehetővé teszi, hogy a műholdas adatátvitelhez szükséges modulálás és speciális frekvenciára konvertálás mind a műhold fedélzetén történjen, így sokkal hatékonyabban lehet majd használni a rendelkezésre álló frekvenciatartományt.

 

Forrás: index

Link to comment
Share on other sites

1,2 gigabites másodpercenkénti sebességet az már valami, asszem én is szerzek be egy ilyen műholdat és 2nap alatt letöltöm a netet! :) Amúgy az ötletet helyeslem, tényleg katasztrófák esetén fontos lehet, hogy a hírek és a sérültek állapota naprakész legyen, szóval Japán megint tud valamit...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...