Jump to content
PirateClub.hu

Fényt derítenek Stonehenge titkaira


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

Több mint négy évtized után hétfőn vette kezdetét az első ásatás Stonehenge gyűrűjének belsejében. A kéthetes régészeti munka egyszer s mindenkorra megkísérli pontosan megállapítani az építmény korát és felfedni a benne rejlő titkokat.

 

Stonehenge feltárhatja titkait a legújabb ásatások nyomán, amelyekre 44 évi szünet után először kerül sor Nagy-Britannia legismertebb régészeti helyszínén. A kutatók szeretnék megállapítani többek közt a hatalmas homokkő oszlopokon belül elhelyezkedő kisebb kékkő-kör jelentőségét. A tudósok szerint ezek a - hiedelmek szerint mágikus erővel bíró - kövek rejtik Stonehenge valódi rendeltetésének titkát. A monumentum az ősi építészet egyik lélegzetelállító példája, amit a legalapvetőbb technikákkal emeltek évezredekkel ezelőtt. Sokan egy Nap-templomként tekintenek a Stonehenge-re, amit a helyi gazdálkodó társadalom épített, számukra ugyanis a fény és a meleg nélkülözhetetlen volt a túléléshez.

 

Nemrég Mike Parker Pearson professzor azonban teljesen más megvilágításba helyezte a kőszerkezetet, szerinte a hely nem az életnek, hanem a halálnak adózott, lehetőséget nyújtva az ideérkezőknek, hogy kommunikáljanak őseik szellemével. Stonehenge eredetileg nem a külső nagy homokkő tömbökkel keletkezett, hanem egy jóval kisebb kékkő körrel, ezt fogja megvizsgálni a mostani ásatás, amit a BBC finanszíroz. Ennek köszönhetően az egész munkálatot filmre veszik a csatorna Timewatch című műsora keretében, amit ősszel fognak bemutatni.

 

dw.jpg

 

A brit szigetek pogány múltjához kötődő régészeti helyszín feltárása olyan kényes téma, hogy a mostani kutatásokhoz a kabinet beleegyezésére volt szükség. Legutóbb itt 1964-ben végeztek ásatásokat. A mostani projektet az ország két vezető Stonehenge szakértője, Tim Darvill, a Bournemouth Egyetem professzora és Geoff Wainwright professzor, a Brit Régészeti Társaság prominens alakja vezeti. A két tudós meggyőződése, hogy a Salisbury-fennsík meghatározó építménye egyfajta "neolitikus Lourdes" - egy olyan hely, ahová a gyógyulást keresők zarándokoltak. Ezt több bizonyíték is alátámasztja.

 

Az újonnan felfedezett neolitikus maradványok jelentős részén tisztán láthatók a csontok kóros elváltozásának jelei. Találtak koponyán elvégzett beavatkozásra utaló jeleket, és számos csonttöréses, végtagsérüléses emberi maradványt. A modern technikák már azt is kimutatták, hogy a csontok egykori tulajdonosai nagy utakat tettek meg, hogy eljussanak a délnyugat-angliai helyre, ami arra utal, hogy betegségeikre valamilyen természetfeletti segítséget kereshettek, amit a szigetország más pontjain nem kaphattak meg.

 

Darvill és Wainwright azt is kiderítette, hogy a Stonehenge közepén található kövek a 250 kilométerre fekvő nyugat-walesi Perseli-hegységből származnak. Az ősi feljegyzések szerint a walesiek mágikusnak tartották a hegy köveit és az ott található vizet, aminek elsősorban gyógyító képességeket tulajdonítottak.

 

Darvill és Wainwright azt reméli, az ásatás be fogja bizonyítani, hogy ugyanez a hiedelem áll Stonehenge építése mögött, várakozásaik szerint a kőépítmény szent belső körének eredeti burkolata kékkő törmelékből állt. Az ásatás minden eddiginél pontosabban meghatározhatja Stonehenge építésének időpontját, különös tekintettel a kettős kékkő-körre, ami minden bizonnyal elsőként került lefektetésre. Ennek a körnek az eredeti elrendezése már egyáltalán nem látható, a most látható kékkövek jóval később kerültek a helyükre.

 

henge.jpg

 

A rejtélyes első kör korát az 1990-es években már megpróbálták meghatározni, az akkori vizsgálatok szerint i.e. 2550 környékén készülhetett, ennél pontosabb időpont megállapítására azonban nem volt lehetőség, mivel a korábbi ásatások során eltávolított anyagokat alig dokumentálták, ezért nem lehetett teljes bizonyossággal adott jegyekhez és rétegekhez társítani azokat. A mostani munkálatok egy 3,5 x 2,5 méteres területet fognak feltárni, olyan eredeti kékkő darabok után kutatva, melyeket időben pontosan be tudnak azonosítani.

 

A két tudós azt sem bánja, ha nem nyernek igazolást elméleteik, elmondásuk szerint teljesen nyitottan állnak az eredmények elé. "Úgy vélem valóban az ismeretlenbe lépünk be - nem tudjuk, mit találunk odalent, hiszen nagyon sok idő telt el azóta, hogy bárki is kutatta volna ezt a területet" - mondta Darvill. A héten és a jövő héten lezajló ásatást másfél éves kemény előkészítő munka előzte meg, Wainwright professzor szerint összességében pedig hatévnyi kutató munkájukra tehet majd pontot. A kékkövek elárulhatják mikor és miért épült az első kőkör, valamint felfedhetik az ősi projektet tető alá hozó társadalmat is.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...