Jump to content
PirateClub.hu

Japán sírkövek - internethozzáféréssel


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

Egy japán temetkezési vállalkozás olyan különleges sírköveket fejlesztett ki, amelyek vonalkódok segítségével képesek a mobiltelefonokkal is kommunikálni.

 

A szigetországi feltalálók és mérnökök fejében már eddig is számtalan őrültnek tűnő ötlet született, elég például csak a tamagocsira gondolni. Az Ishinokoe nevű cég azzal a céllal alkotta meg a sírköveket, hogy bárki információkat kaphasson az elhunytról. A kapcsolatnak köszönhetően bárki a mobiljával csatlakozhat az internetes gyászoldalakhoz és így fotókat, videókat vagy személyes elbeszéléseket, emlékeket tölthet le az adott, sírban nyugvó személyről.

 

A megoldás az úgynevezett QR-kódon alapul, amely egy 2D-s kód és amit bárki lefényképezhet a mobilja kamerájával. Egy szoftver kielemzi az adatokat és a kódban elrejtett linket automatikusan megkeresi és betölti. Az Ishinokoe egyúttal minden sírkőhöz egy virtuális profilt is felajánl, amelyen bárki elhelyezheti a gondolatait, üzeneteit, segítségével nyomon követhető az is, hogy a temetés óta mikor és kik látogatták meg a sírt. A japán tervezők azt szeretnék, ha a látogatók néhány perc helyett sokkal több időt töltenének a temetőkben és nem csak egy gyertyát gyújtanának meg vagy virágokat helyeznének el, hanem emlékeznének is.

 

0411sirko.jpg

 

"Azt reméljük, hogy szolgáltatásunk nem csupán az embereket, de az egész temetkezési ipart is megváltoztatja" - jelentette ki Yoshitsugu Fukuzawa, a vállalat vezetője. Fukuzawa elsősorban a fiatalokra számít, ugyanakkor a csúcstechnikájú sírok magas, egymillió jenes, vagyis átszámítva kb. másfélmillió forintos ára sokakat elriaszthat az új megoldástól.

 

2003-ban egy dél-franciaországi temetőben bevezettek már egy olyan érintőképernyős rendszert, amely a látogatóknak nemcsak a sírok megtalálásában, de elektronikus részvétnyilvánító üzenetek hagyásában is segít. Ausztriában szintén 2003 óta a vorarlbergi fuerrot építészcsoport készít olyan csúcstechnológiájú sírokat, amelyek programozható kijelzőkkel, napelemekkel és LED világítótestekkel vannak felszerelve.

 

Legutóbb pedig egy holland és egy német szakember fejlesztett ki olyan sírköveket, amelyek akár napelemmel is működnek, emellett ellenállnak az időjárás viszontagságainak és éppúgy használhatók sarkvidéki (mínusz 50 Celsius-fok), mint sivatagi körülmények (plusz 50 Celsius-fok) között. Nem tesz benne kárt az eső sem, nem lehet ellopni és vandálbiztos.

 

Hamarosan a temetőböl fogunk Piratézni :)

Link to comment
Share on other sites

Az Ishinokoe egyúttal minden sírkőhöz egy virtuális profilt is felajánl, amelyen bárki elhelyezheti a gondolatait, üzeneteit, segítségével nyomon követhető az is, hogy a temetés óta mikor és kik látogatták meg a sírt.

 

Már most látom lelki szemeim előtt: "F1RST!!"

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...