Jump to content
PirateClub.hu

A látnokzsálya az új marihuána?


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

Több amerikai állam fontolgatja, hogy betiltja vagy korlátozza a Mexikóban őshonos látnokzsálya használatát. A pszichoaktív növény egyelőre legális, de hatóanyagának hatása egyesek szerint súlyosabb a marihuánáénál. Valós veszély vagy a hatóságok túlreagálása?

 

A látnokzsálya (Salvia divinorum) és hatóanyaga, a Salvinorin A forgalmazásával foglalkozó weboldalak piros betűs feliratokkal figyelmeztetik látogatóikat, hogy addig halmozzanak fel készleteket a szerből, amíg lehet ? írja az ABC News. A jósmentának és latin neve után egyszerűen salviának is nevezett növény az utóbbi időben felkeltette az amerikai törvényhozók figyelmét. A legális és könnyen hozzáférhető droggal egyre többen élnek az Egyesült Államokban, és több illetékes attól tart, hogy a növény hamarosan hasonló népszerűségre tesz szert, mint a marihuána. Erre megvan az esély, mert a salvia igen olcsó: leveleit nagyjából grammonként egy dollárért árulják a neten, a folyékony Salvinorin A grammjának ára pedig töménységtől függően 12-65 dollár között mozog.

 

zsalya1.JPG

 

Eddig tűrték, most tiltanák

 

Nyolc állam máris a salviával kapcsolatos korlátozásokat vezetett be, tizenhat másik állam ? köztük Florida ? a növény betiltását fontolgatja, Louisiana pedig már 2005-ben illegális drognak minősítette a salviát. "Amit illegálisnak minősítünk egy drogot, a fiatalok elkezdenek újat keresni, amihez törvényesen hozzájuthatnak. Ez a következő" ? mondta a látnokzsályáról Mary Branderburg floridai képviselő, aki olyan törvényjavaslatot nyújtott be az állami képviselőháznak, amely bűncselekménynek minősítené és akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtaná a salvia birtoklását. A javaslat a marihuánával és az LSD-vel egy kategóriába sorolná a látnokzsályát. Evelyn Lynn floridai szenátor egyetértett Branderburggal és kedden a növény alaposabb kutatására tett javaslatot.

 

salvia3.JPG

 

Egyes drogszakértők szerint a törvényhozók túlreagálnak egy kis problémát, bár azt nem vitatják, hogy a Salvinorin A befolyásolja az ítélőképességet. Rick Doblin, egy pszichedelikus szereket kutató és a marihuána orvosi alkalmazásáért harcoló nonprofit alapítvány, a Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies munkatársa úgy véli, hogy a látnokzsálya jelentéktelen drog a pszichedelikumok világában. "Nem partidrog és rettenetes az íze, ezért nem lesz népszerű" ? fogalmazott. Vitatta azt is, hogy veszélyeztetné a fiatalokat ? Doblin tapasztalata szerint inkább az idősebbek nyúlnak a növényhez.

 

Mivel a nemzeti és állami drogfelmérések korábban figyelmen kívül hagyták a növényt, valóban nehéz képet kapni arról, hogy mennyire terjedt el. A San Diego-i Egyetem tavaly 1500 hallgatóval készített felmérése szerint a válaszolók 4 százaléka használta a salviát az elmúlt évben.

 

Erősebb, mint a marihuána

 

A látnokzsálya Mexikóban őshonos növény, használata valószínűleg igen régre nyúlik vissza Közép-Amerika történelmében. Lágy leveleit fogyasztják, általában pipából vagy vízipipából szívva, de kivonatához folyadék formájában is hozzá lehet jutni, Mexikóban pedig sokan egyszerűen elrágják a leveleket. Az amerikai szlengben Sally-D és mágikus menta néven is ismert növénytől használója erős hallucinációkat lát és érez, de a hatás jóval rövidebb ideig tart, mint az LSD esetében, általában egy óra alatt véget ér. Ez a hatás viszont nagyon intenzív. "Sokkal erősebb, mint a marihuána" ? fogalmazott az ABC-nek Jonathan Appel, az ohiói Tiffin Egyetem kriminálpszichológusa, aki a Salvinorin A hatását vizsgálta.

 

zsalya2.JPG

 

Magyarországon a látnokzsálya és hatóanyagai nem szerepelnek a kábítószernek minősülő anyagok listáján. A növénnyel leginkább virágboltokban találkozhatunk, mert dísznövényként árulják. Mivel kényes és csak Mexikó környékén honos növényről van szó, egy palánta ára nálunk több ezer forint. A látnokzsályát egyébként már hazánkban is használják drogként, mint arról ez a beszámoló tanúskodik. "Összességében a kivonat nagyon erős. Használata nagyon nagy odafigyelést igényel, tapasztalatlan fogyasztó mindenképp tájékozott és lehetőleg fizikailag erősebb kísérő társaságában próbálja ki a salviát!" ? sommázza véleményét a fogyasztó.

Link to comment
Share on other sites

Látnokzályának anyi köze vana fühöz mint nekem az agysebészethez (magyarul semmi ^^) Látnokzályátol erösen halucinálsz hang, kép stb nem az a "flesselgetös , partizos " növény ... Salvia már mostis illegális Amerikába és lassan Europában is az lesz ...

 

EDIT: Még aztis tudom a kép honnan van (H3rbaly0g4) és ha megnézed azon az oldalon van Peyote és San pedro kaktusz , hawaii törpe rozsa stb... és ezek CSAK kertészeti célra használható. (Vagy éppen füstölö alapanyagnak sötöbö)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...