Jump to content
PirateClub.hu

A hormonkezelés és az alkohol növeli a mellrák kockázatát


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

Napi egy pohárka alkohol mellett is nő a mellrák kialakulásának kockázata a menopauza miatt hormonkezelésben részesülő nőknél – figyelmeztettek dán kutatók egy nemzetközi orvosi szaklapban közzétett friss tanulmányban.

 

Egy sor korábbi kutatás arra vezetett, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás növeli a mellrák kialakulásának veszélyét, mivel az alkohol hatással van a nők ösztrogénszintjére és egyéb hormonokra is. Ilymódon a menopauza utáni hormonpótló terápia (HRT) idején fokozott veszélynek van kitéve a szervezet.

 

A Dán Országos Közegészségügyi Intézet kutatói ötezer dán nő életét követték nyomon, és arra a megállapításra jutottak, hogy azok a hormonkezelés alatt állók, akik napi egy-két pohárkával hajtottak le, háromszor akkora valószínűséggel lettek rákosak, mint az absztinensek, aki hormont sem kaptak. A két pohárnál többet ivók már ötszörösére növelték a mellrák kialakulásának esélyét szervezetükben. A hormonkezelés alatt nem állók kontrollcsoportjában az alkoholfogyasztási szokások és a mellrák kialakulása között nem találtak összefüggést.

 

A márciusban megjelent tanulmány két évtized orvosi adatainak elemzése nyomán készült el. A vizsgálat kezdetén a kutatók felmérték a kísérletben résztvevő 5035 menopauza utáni nő ivási szokásait és hormonbevitelét. A következő húsz évben 267 nőnél alakult ki mellrák.

 

Összességében a rendszeres alkoholfogyasztás nem emelte érezhetően a betegség kockázatát, ám amikor a hormonkezelésre koncentráltak, kiderült, hogy az ivás csak azoknál a nőknél emelte a kockázatot, akik HRT-kezelést kaptak.

 

Egy régebbi kutatás kimutatta, hogy az alkoholt fogyasztó ösztrogént szedő nőknél háromszor nagyobb ösztrogénszint figyelhető meg, mint azoknál, aki nem ittak. Ez megmagyarázhatja Nielsenék kísérletének eredményét is.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...