Jump to content
PirateClub.hu

Két dolog végtelen: a világűr és a hülyeség


BOBI90
 Share

Recommended Posts

Elkészült a kávékóstoló gép

A Daily Telegraph számolt be róla, hogy svájci mérnökök elkészítették a világ első kávékóstoló gépét. Retteghet az összes kávégyári alkalmazott, akinek az a munkája, hogy a minőségellenőrzési osztályon naphosszat kávét kóstol! (Nem vicc, tényleg vannak ilyenek, Angliában nagyjából ötven kávékóstoló szakértő dolgozik a nagy kávégyáraknál.) A gépet a Nestlé Lausanne-i laborjában fejlesztették ki, és az Analytical Chemistry kémiai szaklapban jelent meg róla az első részletes leírás.

A kávé nagyjából ezer illékony összetevőt tartalmaz, de ebből csak ötven felelős az ízhatásért. A gép a gőzölgő kávéscsésze feletti levegőből vesz mintát (gyakorlatilag nem is megkóstolja a kávét, csak megszagolja), majd ennek az ötven vegyületnek a mennyiségét hasonlítja össze az adatbázisával, amit hivatásos kávékóstolók tapasztalatai alapján állítottak össze. Ebben a szakértők egytől tízig pontozták, hogy mennyire érzik a kávé aromájának tizenegy összetevőjét: a nyers kávé, a kakaó, a vaj, karamell, a bor (!) ízét, a keserű, pörkölt, fás, savas aromát, a virágokra és gabonára emlékeztető ízhatásokat. A tesztkávékban aztán megmérték az említett ötven vegyület előfordulását.

A gép állítólag közel olyan pontosan működik, mint az emberi kóstolók, csak persze sokkal nagyobb a teherbírása.

ET nyomára bukkantak indiai csillagászok

Az India Daily számolt be helyi csillagászok felfedezéséről, miszerint az Abell 1835 IR1916 kódjelű galaxis egy négyes típusú földönkívüli civilizáció keze nyomát viseli magán, sőt, valószínűleg az egész galaxist a földönkívüliek hozták létre. A galaxis 13,2 milliárd fényévre van tőlünk, a Szűz csillagképben. Hogy mire alapozzák ezt a feltevést, sajnos nem tudtuk meg.

A négyes típus egyébként egy szovjet csillagász, Nyikolaj Kadarsev saját magáról elnevezett skáláján értelmezendő, ami az alapján osztályozza a civilizációkat, hogy azok mennyi energiát képesek termelni. Az emberi civilizáció jelenleg úgy 0,72 körül jár, a Csillagok Háborúja galaktikus Birodalma a hármast érné el, a négyesre pedig a Star Trek Q-kontunuumának, vagy a Stargate csillagkapuit építő Ősöknek a fejlettségi szintjét hozza fel példának a Wikipedia.


Meghalni jobb mint ölni


Legalábbis lövöldözős videojátékokban, az Emotion nevű pszichológiai szaklapban megjelent finn tanulmány szerint. Az Ars Technica által idézett kísérletben a résztvevők érzelmi reakcióit az arcizmok aktivitását vizsgáló, illetve a bőr ellenállását mérő elektródákkal (hasonló elven működik a hazugságvizsgáló gép is) figyelték.

Két játékot adtak az alanyok kezébe, a Nintendo vicces-ugrabugrálós Super Monkey Ballját, és a James Bond 007 Nightfire-t, amiben egymást lőhették halomra. Az erőszakmentes majmos játék során szinte kizárólag pozitív érzelmeket regisztráltak a játékosoknál, míg a lövöldözés során mutatott érzelmek között megjelent az aggodalom és a düh is. Meglepő módon a feszültség, és a negatív érzelmek akkor voltak jellemzőek a játékosokra, amikor megöltek valakit; ha meghaltak, a megkönnyebbülés volt inkább a jellemző reakció.

Az eredményeket kielemző pszichológusok szerint ennek az lehet az oka, hogy egy többszemélyes akciójátékban egy ellenfél kivégzése után a játékos azonnal a következő fenyegetés azonosításával kezd foglalkozni, és az ezzel járó feszültség legyűri a győzelem miatt érzett örömöt. Amikor meghal a játékos által irányított figura, megszűnik a feszültség, és az addig elfojtott, felszabadult örömérzet lép a helyére


Két pont között legrövidebb út a cikkcakk

A University of Washington egyetem kutatói számítógépes modellel bizonyították, hogy hatékonyabb hegynek felfelé cikkcakkban közlekedni, mint egyenesen. Marcos Llobera, a kutatás vezetője archeológusok, antropológusok és matematikusok segítségét vette igénybe, hogy bebizonyítsa: egy bizonyos dőlésszög felett már kisebb energiabefektetéssel jár, és gyorsabb cikkcakkban haladni felfelé. Sajnos azt, hogy ez milyen meredek lejtőnél következik be, a Science Daily beszámolója nem árulja el.

A teljes tanulmány a Journal of Theoretical Biology szaklapban olvasható, és a Leverhulme Trust Early Career Fellowship alapítvány ösztöndíja tette lehetővé, hogy ezen a súlyos elméleti problémán eltöprengjenek a tudósok.


Bankcsődök és szívinfarktus

Ha csődbe megy egy bank, az növeli az adott ország lakosságánál a szívinfarktus kockázatát – erre a döbbenetes következtetésre jutottak a nagy múlti cambridge-i egyetem kutatói. A BBC beszámolója szerint átlagosan egészen pontosan 6,4 százalékkal nő a szívroham kockázata egy bank csődje után, amit a WHO halálozási statisztikáit az elmúlt negyven év pénzügyi kríziseivel összevetve számoltak ki a kutatók. Fejletlenebb bankrendszerrel és egészségügyi hálózattal rendelkező országokban még rosszabb a helyzet, a tanulmány Indiát hozza fel példának, ahol egy-egy csődbe ment bank 26 százalékkal emelte a szokásos szívinfarktus-rátát.
Link to comment
Share on other sites

Meghalni jobb mint ölni
Meglepő módon a feszültség, és a negatív érzelmek akkor voltak jellemzőek a játékosokra, amikor megöltek valakit; ha meghaltak, a megkönnyebbülés volt inkább a jellemző reakció.

 

Hát én nem tudom hogy milyen játékosokat teszteltek itt :) ,ezzel nem igazán ismerek magamra, de annyit tudok hogy multiban sem hiszem hogy én rosszul érezném magamat egy heccsat után,főképp nem mikor LAN-ban nyomatjuk haverokkal bármelyik fps-t.Szal én inkább akkor szoktam dührohamot kapni ha egymás után ledaráznak engem,ha én küdöm az ellent akkor elég jó kedvre derülök! :)

Link to comment
Share on other sites

A University of Washington egyetem kutatói számítógépes modellel bizonyították, hogy hatékonyabb hegynek felfelé cikkcakkban közlekedni, mint egyenesen. Marcos Llobera, a kutatás vezetője archeológusok, antropológusok és matematikusok segítségét vette igénybe, hogy bebizonyítsa: egy bizonyos dőlésszög felett már kisebb energiabefektetéssel jár, és gyorsabb cikkcakkban haladni felfelé. Sajnos azt, hogy ez milyen meredek lejtőnél következik be, a Science Daily beszámolója nem árulja el.

 

 

na ezt ne, na ezt ne! nemtom, mióta először bicigliztem fel dombra, akkor leesett ez. nemár hogy ezt valaki kutatta O_o húúúúúúúúúúú XD

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...