Jump to content
PirateClub.hu

A házi robot lehet a jövő luxuscikke


Millye
 Share

Recommended Posts

Évek óta több cégnél is folynak fejlesztések, hogy olyan robot-technológiát állítsanak elő, amelynek felhasználásával a jövőben valóban hasznos, házimunkát végző mesterséges intelligencia segíti majd az életünket. Az Asimov-féle utópia talán közelebb is van, mint gondolnánk. Bár az emberi gondolatokat is megértő és feldolgozó robotok még nem fenyegetik a mindennapi életet, a tudomány egyre közelebb kerül ahhoz, hogy valódi háztartási robotokat állíthassanak elő az ezzel foglalkozó cégek. Remek példa erre a tavaly bemutatott (és feltehetően idén kereskedelmi forgalomba kerülő) főző robot, vagyis az AIC-AI Cooking robot, amit Kínában raktak össze.

 

A tradicionális kínai konyhaművészetben jártas gép csodája az, hogy csak berakjuk a testébe a választott ételhez megfelelő hozzávalókat, kiválasztjuk a receptet, majd kivesszük belőle a kész ételt. Állítólag már van olyan étterem, ahol ilyen gépekkel akarják a pincéreket helyettesíteni a jövőben, elvégre az ilyen főző robot látványosságnak sem utolsó. A Honda által bemutatott Asimo Humanoid robotról sem feledkezhetünk meg, amely még 2005-ben kavart nagy port, hiszen ez volt az első olyan robot, amely sorozatgyártásban készült, és remekül másolta az emberi mozgásokat - többek között az ugrást, a mászást, de még a kocogást is. Az Asimo egyszerűbb beszélgetések lefolytatására is képes, sőt olyan szenzort is építettek bele, ami leolvassa a személyi azonosító kártyák chipjét, így megtudhatjuk, ki áll mellettünk.

 

Ez a modell egyébként ma már be is szerezhető, mindössze 170 ezer dollárt, azaz 32,7 millió forintot kell fizetünk azért, hogy vele játszhassunk. Már ezek a gépek is figyelemre méltóak, most azonban egy olyan robot van születőben, amely kifejezetten a háziasszonyok kedvencévé válhat a nem is olyan távoli jövőben.

 

Egy tokiói egyetem professzorai olyan fejlesztéseket mutattak be nemrég, amelyek segítségével hamarosan elérhetővé válik az igazi háztartási robot fogalma. A hírek szerint a négy év fejlesztőmunkájának köszönhető humanoid konyhai robotgép több hasznos funkcióra is képes lesz majd, teát vagy kávét készít, fel is szolgálja azt, és aztán mindent el is mosogat, hogy nekünk már ne legyen dolgunk a konyhában. A több mint negyven robot-technológiával foglalkozó tudós nagyon optimista az eddigi eredmények ismeretében, és bár egyelőre nem árulnak el többet erről a projektről, annyit azért sejteni lehet, hogy ez a robot kereskedelmi forgalomra szánt fejlesztés, így a jövőben akár motorizált szolgaként funkcionál majd.

 

Arról, hogy lesznek-e további képességei ennek az egyelőre névtelen robotnak, illetve, hogy mennyibe kerül majd a végső modell, még nincsenek konkrét információink, de egy ilyen gép egészen biztosan luxuscikknek számít majd.

 

Link to comment
Share on other sites

LOL.... Még egy ok hogy azt higgyem, a jövőben nagyon sok elhízott ember lesz :D

A viccet félretéve, igazán érdekes hogy a múltban csak azt akarták hogy nekünk könnyebb legyen a dolgunk, nem pedig azt, hogy más megcsinálja helyettünk a dolgokat.

Link to comment
Share on other sites

Törvénybe foglalják a robotok jogait

 

Megkezdték az emberek és az intelligens robotok együttélését szabályozó etikai kódex kidolgozását Dél-Koreában, amely a technikai eszközök használatát tekintve a világ egyik legmodernebb társadalma. Európában szintén dolgoznak hasonló szabályozáson.

A Robot Etikai Charta a gyártók és a felhasználók számára határoz meg alapelveket, és várhatóan még idén közzéteszik. A dokumentumot egy ötfős csapat állítja össze, köztük jövőkutatók és sci-fi írók.

 

Az ország kereskedelmi, ipari és energetikai minisztériuma közölte, hogy a kormányzat a robotok szerepével kapcsolatos etikai elvek meghatározására készül, mert a robotok a közeljövőben valószínűleg magas fokú intelligenciára tesznek szert.

 

Ez a megközelítés jellemző az országra, amelynek polgárai a világ talán legszélesebb internet-kapcsolatát élvezik, és a legújabb mobiltechnológiák évekkel Amerika és Európa előtt jelennek meg.

 

A kormány a robotikát az egyik gazdasági kulcságazatnak tekinti, és dollármilliókat fektet a kutatásba.

 

Egy kormányzati dokumentum azt vetíti előre, hogy 2018-ban a robotok már rutinszerűen végeznek műtéteket, 2015 és 2020 között pedig már minden dél-koreai háztartásban lesz legalább egy robot.

 

Tisztára olyan mint a terminátor.... :lol:

Link to comment
Share on other sites

Emberi jogaik lesznek a robotoknak?

 

Robotokra vonatkozó etikai kódexet kíván létrehozni a dél-koreai kormány, hogy elejét vegye a visszaéléseknek. Az előírésok elsősorban az embert védenék az esetlegesen önálló életre kelő robotokkal szemben, ám érintenék a robotok „emberi jogait” is, csakúgy mint azt a kérdést, hogy megengedhető-e a gyermekekre hasonlító, szexuális célra használt robotok előállítása.

 

Dél-Korea társadalma rohamosan öregszik, jóval gyorsabban, mint Magyarországé. A problémára adott válaszkísérleteik pedig ugyancsak jelentősen eltérnek a nálunk tapasztaltaknál. A dél-koreai kormány ugyanis azzal számol, hogy a kieső munkaerőt illetve a fiatalok egy részét robotok fogják majd pótolni. Az elképzelés nem teljesen légből kapott, mivel a high-tech társadalmak között is vezető pozíciót betöltő dél-koreaiban már most is igen magas azok aránya, akik valamilyen háztartási robotot alkalmaznak otthonukban.

 

Egyelőre csak porszívó és fűnyíró…

 

Egyelőre még csak a robotporszívók és a robotfűnyírók terjedtek el nagyobb számban a délkelet-ázsiai országban, ám a jövőkutatók szerint 2015 és 2020 között már minden dél-koreai családban lesz legalább egy robotgép. A fejlődés persze nem áll meg a háztartási eszközöknél vagy a kerti gépeknél: a jövőt modellező kutatók azzal számolnak, hogy az öregek ápolásában, illetve a kieső munkaerők pótlásában is igen komoly szerep jut a közeljövőben a robotoknak.

 

Ezek az önmagában ártatlannak tűnő eszközök még nem is jelentenének komolyabb fejtörést, ha nem létezne már most is a robotoknak egy olyan generációja, amely kifejezetten az ember ellen irányul. A dél-koreai kormány ugyanis azzal is számol, hogy – éppen a népességcsökkenés miatt – haderejének egy részét is robotok fogják kitenni, amelyek elsősorban Dél-Korea határait őriznék a jövőben – olvasható a BBC News honlapján. Ez a terv azonban szöges ellentétben áll azzal a készülő etikai kódexszel, amelynek első és legfontosabb pontja a tervek szerint éppen az lenne, hogy a robotoknak nem szabad kárt okozniuk emberi lényben.

 

A 20. század közepének legjelesebb sci-fi írója, Isaac Asimov által megfogalmazott robotika alaptörvényt eredetileg a dél-koreai kormány is kiindulópontként fogadta el. A fejlesztések azonban önmagukban semmissé teheti az asimovi elveket, hiszen a hadsereg ugyan az embernek engedelmeskedő és önmagát is megvédő robotokat fejleszt, ám azokat éppen az ember ellen kívánja felhasználni.

 

Tavaly az angol kormány által finanszírozott jövőkutatási projekt ugyancsak arra jutott, hogy a robotika egyik igen komoly veszélyeket magában rejtő fordulópontja, amikor a robotok már rendelkeznek annyi intelligenciával, hogy önmagukat képesek fejleszteni, vagy hibáikból tanulva tökéletesíteni, onnantól fogva ugyanis nem igazán jósolható meg, hogy merre fog továbbfejlődni a robotika.

 

Erkölcsi aggályok

 

Erkölcsi szempontból persze sok egyéb kérdés is felmerül a robotokkal kapcsolatban. Amennyiben ugyanis olyan robotokat leszünk képesek előállítani, amelyeknek akárcsak primitív módon is, de érzéseik lehetnek – errefelé tart a fejlesztések egy része –, akkor felmerül a kérdés, hogy vajon lehetnek-e a robotoknak például emberi jogaik. A kérdés első hallásra abszurd, de egyes jogvédők szerint csak annyira abszurd, amennyire az állatok jogainak kérdését abszurdnak tartották ötven évvel ezelőtt.

 

Ugyanígy dilemmát jelent, hogy vajon egy olyan robot, amelyik meghibásodás miatt mégis kárt okoz az emberben vagy az embernek, vajon erkölcsileg felelőssé tehető-e? Avagy netán helyette is építője vagy éppen kitalálója viselje-e a felelősséget? Ez a kérdés szintén nem teljesen légből kapott, hiszen léteznek már olyan programok és robotok, amelyek komoly pénzügyi kérdésekben rendelkeznek döntési jogokkal. Vajon a rossz befektetésért felelőssé tehető-e a program?

 

A biztonságon és a jogok kérdésén túlmenően szintén igen komoly dilemmát jelenthet olyan robotok megjelenése is, amelyek szexuális tárgyként használhatók. Felmerül ugyanis a kérdés, hogy hogyan akadályozható meg olyan robotok előállítása, amelyek gyerekekre hasonlítanak, és amelyeket kifejezetten szexuális örömszerzés céljából állítottak elő? Vagy miként kell azt kezelni, ha maga a robot tulajdonosa bánik úgy egy robottal, mintha az élőlényként saját házastársa lenne? Vajon felruházható-e egy robot házastársi jogokkal? Abszurd kérdéseknek tűnnek a fentiek, ám a fejlődés olyan rohamléptékű, hogy pár évtizeden belül szembe találjuk magunkat ezekkel a kérdésekkel, s ennek legfőbb bizonyítéka az, hogy a dél-koreai kormányt is igen komolyan foglalkoztatják a fenti dilemmák.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Egy újjabb robotos hír........

 

Időseket ápoló robot

 

Lassan tíz éve dolgoznak a kutatók olyan robotok kifejlesztésén, amelyek képesek az idős emberek ellátására. Most úgy tűnik, hogy a Massachusettsi Technológiai Intézet (MIT) szakembereinek munkáját eredmény koronázta.

 

A Domo nevű robotnak mozgásérzékelő rendszere, karjai és szenzorai vannak és különösen alkalmas például egyes tárgyak mozgatására, elrendezésükre és házimunkák elvégzésére. "A demográfiai adatok folyamatosan változnak, különösen Japánban, Európában és az Egyesült Államokban. Az emberek egyre idősebbek, azonban ezzel párhuzamosan egyre kevesebb fiatal törődik velük" - nyilatkozta Aaron Edsinger, a MIT projektvezetője.

 

Az eddigi munkák legnagyobb problémája az volt, hogy egy otthoni robotnak gondot okoz az állandóan változó környezet. Márpedig egy lakás ilyen. Ráadásul akár egyetlen bevásárlásból származó tárgyak elpakolása is komoly feladatot jelent egy átlagos robot számára. Domo abban különbözik a társaitól, hogy pont ezeknek a feladatoknak az elvégzésére alkották meg. A rendszerezési folyamata már akkor megkezdődik, amikor a robot megkapja a kezeibe az első tárgyat. Domo videojelek és a mozgáselemző szoftvere segítségével pontosan meg tudja állapítani, hogy milyen tárgyat tart a kezében.

 

Miután az azonosítás megtörtént, meghatározza az eszköz pontos méreteit és formáját. Domo képes felismerni, ha egy tárgy pont a kezeibe illik vagy az átlagosnál például hosszabb. A kapott adatok segítségével a robot meg tudja határozni, hogy adott objektumnak hol lenne az ideális helye. "Egy csomag spagettit például egyszerűen csak lefektet oldalra. De képes elrakni egy kanalat a fiókba, segít a rendrakásban. A kezébe adhatok egy bármekkora méretű párnát, meg fog keresni és mellém fogja rakni" - mutatta be Domo képességeit Aaron Edsinger.

 

A robot kísérleti célokra készült, vagyis várhatóan a jelenlegi formájában nem kerül a boltok polcaira. Azonban segíthet a kutatóknak a tapasztalatszerzésben, az információgyűjtésben és így előbb vagy uóbb létrejöhet az ideális háztartási robot. Illah Nourbakhsh, a Carnegie Mellon Egyetem robotika professzora szerint Domo különösen azért jelentős, mert lehetővé teszi, hogy az ember közvetlen közelében legyen.

 

Az persze már egy más kérdés, hogy valóban a humanoid robotok jelentik a legjobb megoldást az idős emberek gondozására. Sebastian Thrun, a Stanford Egyetem Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának igazgatója szerint ez aligha lehetséges. Nourbakhsh is osztja ezt a véleményt. "Egy teljesen humanoid robot nagyon drága, ráadásul, ha elvárjuk, hogy mozogjon is, nagyon sok energiát fogyasztana. A jelenlegi elemek ugyanis nem biztosítanak elegendő energiát a háztartási munkák elvégzésére" - mondta a robotika professzora.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Egy robotnak jogokat adni?... ha egy robot megtámadna, nem épp az érdekelne hogy egy idióta kódex szerint megteheti-e vagy sem.Kivágnám egyből a biztosítékát.

 

Arról nem is beszélve hogy gyilkológépeket gyártanak.Elment az eszük?Megkattan a robot processzora és halomra öl mindent ami mozog.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...