Jump to content
PirateClub.hu

Ingyenáram


Szipi
 Share

Recommended Posts

Ingyenáram

 

Remek ötletnek tűnik a New Scientist című angol tudományos hetilap olvasójának elképzelése, hogy egy nagy huzaltekercset kellene Föld körüli keringési pályára állítani. Ekkor ugyanis a Föld mágneses mezejében suhanó tekercsben villamos áram keletkezne. Ezt azután mikrohullámok formájában a Föld bármelyik pontjára lesugározhatná egy megfelelő átalakító készülék, amivel rengeteg energiát lehetne megtakarítani a Földön.

Akinek eszébe jutott már hasonló elképzelés, ne dédelgesse tovább zseniális ideáját! Szakértők véleményére támaszkodva ugyanis a szerkesztőség kiábrándító választ adott.

 

Nem lehet szabadon nyerni villamos energiát! Csak valamelyik másik energiafajta kárára. Amikor egy huzal vagy tekercs mozog egy mágneses mezőben, a huzalban keletkező áram olyan erőteret alakít ki maga körül, amely a tekercs mozgásával ellentétesen hat, és igyekszik akadályozni a mozgást. Ezért kell egy dinamót is külső erővel forgatni, mert máskülönben egy szikrányi áram sem keletkezik.

A Föld körül keringő tekercsben az indukált áram által keltett erő tehát lelassítja a tekercs mozgását. Ennek következtében az egész szerkezet letér a pályájáról, és végül a Föld felszínébe csapódik. Ha rakétát szerelnénk a tekercsre, hogy keringési pályáján tartsuk, azt találnák, hogy az általa termelt elektromos energia mennyisége sohasem haladja meg azt az energiát, amennyit a tekercs keringési pályájának biztosítására kell fordítani.

És akkor még nem is említettük azt az óriási energiát, amely ahhoz szükséges, hogy az áramtermelés beindításához először föld körüli pályára kell juttatni a berendezést.

Az energiaveszteség ellenére azonban kecsegtet némi előnnyel ez a megoldás. A NASA kísérletezett már keringő áramvezető huzalokkal. Egyrészt kipróbálták, hogyan lehet áramot termelni egy Föld körül keringő műhold mozgásából, másrészt miként lehet megváltoztatni egy Föld körül keringő műhold pályáját azáltal, hogy villamos áramot vezetnek egy huzalon keresztül. Az első kísérletre 1992-ben került sor, amikor az Atlantisz űrrepülőgépről kb. 270 méter hosszú huzalt tekercseltek le egy távolodó műholdról, de ekkor a huzal megakadt, és több vezeték már nem csévélődött le az 518 kg tömegű műholdról.

A második kísérletre 1996. február 22-én került sor, amikor a Columbia űrrepülőgép szállt fel. Ekkor egy olasz hivatalos műhold, amely fokozatosan távolodott az űrrepülőgéptől, 20,7 km hosszú huzal kifeszítését tette lehetővé. A mérések ekkor a vezetékben 3000 volt villamos feszültséget jeleztek. A kísérlet azért volt biztató, mert a szakemberek végső soron 5000 volt feszültséget és 0,5 amper áramerősséget vártak. Ez azonban nem következett be, mert a huzal elszakadt. Úgy tűnik tehát, hogy az „ingyen áramra" még akkor is várnunk kell, ha sok pénzbe kerül...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Egyetérek! A Földön rengeteg megújuló energiaforrás van, amit eddig sem használtunk ki. Nem fogjuk most elkezdeni... :huh:

Link to comment
Share on other sites

Csak az a gond hogy ezt összehozd otthon annyiba kerülne mint 100 évi éves villanyszámlád :D

 

Ez van a napelemmel is, nagyon szép és jó dolog, csak annyi pénzbe kerül egy napelemes áramellátó rendszer kiépítése otthon, hogy egy átlag ember számára szinte megfizethetetlen itthon magyarországon.

Ha valakinek meg annyi pénze van, annak meg nem jelent gondot a villanyszámla kifizetése <_<

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...