Jump to content
PirateClub.hu

Szenzáció az űrben: elérte a Merkúrt egy űrszonda


naposcsibe
 Share

Recommended Posts

Szenzáció az űrben: elérte a Merkúrt egy űrszonda

 

A Messenger űrszonda ma érkezett a Merkúrhoz– a ’70-es évek óta először jut ember alkotta eszköz ilyen távoli bolygóhoz a naprendszerben. A csillagászok számos meglepetésre számítanak, és remélik, magyarázatot találnak a Merkúr néhány titokzatos tulajdonságára

 

A Messenger 200 kilométeres magasságban érkezik a Merkúrhoz. Az évek során összesen háromszor kerüli meg a bolygót, majd pályára áll. Küldetése ekkor, 3 év múlva ér véget, amikor belép a bolygó légkörébe. A tudósok a megfigyelések eredményeitől számos meglepetést és magyarázatot várnak. Reményeik szerint már a jövő héten választ kaphatunk a bolygó eredetével, mágneses terével, légkörével kapcsolatos kérdésekre.

 

A Merkúr tele van furcsaságokkal. A bolygó olyan közel kering a Naphoz, hogy az éjszakai és napsütötte részek közötti hőmérsékletkülönbség 1100 fok. Mindemellett úgy tűnik, jégsapkák vannak a sarkokon. A Merkúr a legkisebb bolygó rendszerünkben: ha a Földet egy baseball-labdának feleltetjük meg, a Merkúr egy golflabdához hasonlítható.

 

A megfigyelések nagyban segíthetik a tudósokat a Föld és a többi bolygó kialakulásának pontosabb megértésében. Emellett a Merkúr mágneses terének rejtélyét is megfejthetik az adatok segítségével.

 

A NASA Mariner 10 nevű szondája a ’70-es években mutatta ki először a bolygó mágneses terét. A tudósok korábban azt gondolták, hogy a kis méret miatt az égitest magja már rég megszilárdult, nincs olvadt anyag a belsejében – márpedig a mágneses mező kialakulására rendszerint ez a legelfogadottabb magyarázat. Tavaly rendkívül erős radarjelek segítségével megvizsgálták a Merkúr forgását, és olyan egyenetlenségeket találtak, melyek alapján a mag külső részének olvadtságára lehet következtetni. A Messenger mágneses műszerei várhatóan új információkkal szolgálnak a jelenségről.

 

A küldetéssel kapcsolatban a legnagyobb figyelem a Merkúr 55 százalékára összpontosul: a Mariner 10 ugyanis csak a bolygó „kisebbik felét” tudta tanulmányozni, a Messenger viszont a teljes felületről gyűjt majd adatokat és készít felvételeket.

 

A műhold kedden „bújik ki” a Merkúr mögül, ekkor kezdi el sugározni a begyűjtött adatokat a Földre. Várhatóan 1 hétig fog tartani az adás, amíg minden információ átér a Naprendszer legbelső bolygólyának szomszédságából. Az első eredményeket és képeket várhatóan január 30-án teszi közzé a NASA.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...