Jump to content
PirateClub.hu

Embereken tesztelik a vérpótlót


PrinceCherry
 Share

Recommended Posts

Több évtizednyi klinikai kudarc és etikai vitasorozat után 2008-ban végre eljöhet a mesterséges vér ideje. Legalábbis ebben reménykedik a dallasi HemoBioTech.

 

Az amerikai cég bejelentése szerint előállított egy vérpótlót, a HemoTechet, ami biztonságosabb a konkurens termékeknél. A tervek szerint a mesterséges vért először Indiában, majd az év második felében az Egyesült Államokban is kipróbálják sebészeti beavatkozásoknál.

 

Akárcsak a legtöbb eddigi vérpótlót, melyeket arra az esetre fejlesztettek ki, hogy a beteget életben tudják tartani, amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő donor vér, a HemoTech is a tehénvérből kinyert oxigénszállító hemoglobin egy válfaján alapul. A hemoglobin molekulát kémiai módszerekkel kötik össze, erre azért van szükség, mert a szabad hemoglobin végzetes lehet a szervezet számára, ugyanis hajlamos a vércsatornák összehúzására, korlátozva a véráramlást.

 

hemotech.jpg

 

Az eljárás tehát nem egyszerű, ezt bizonyítja, hogy számos korábbi vérpótló kísérletnél a készítményt kapó betegek nagyobb arányban haláloztak el, mint a sóoldatot kapó kontrollcsoport tagjai, jelezve, hogy még mindig nem oldódott meg a probléma. A HemoBioTech állítása szerint nekik már sikerült túllépniük a gondokon, méghozzá a hemoglobin molekulák adenosine-nal történő összekapcsolásával. Az adenosine egy értágító molekula, amit eredetileg a Texas Egyetemen fejlesztettek ki. Elsőként a HemoBioTech tesztelte még 1991-ben sarlósejtes vérszegénységben szenvedő zairei gyerekeken. Az adenosine tágította az ereket, nem mutatkozott vesekárosodás, nem okozott gyulladást, sőt elsegítette új vérsejtek termelődését, nyilatkozott Arthur Bollon, a cég elnöke. Azóta több állatkísérlet és a laboratóriumi teszt is alátámasztotta a hatást, állítja a cég.

 

A területen dolgozó kutatók a hangzatos szavak ellenére nem hisznek abban, hogy az új vérkészítmény jobban fog teljesíteni, mint a többi hasonló készítmény. "Annyi nagyszerű elme bukott már el a művér alkalmazása előtt tornyosuló akadályokon" - hangoztatja John Hess, a Maryland Egyetem Gyógyászati Központjában működő vérbank igazgatója, aki példaként a Baxter International 1989-es esetét hozta fel.

 

Az illinoisi cég egy többmillió dolláros programot szakított félbe, miután vérpótlójuk, a HemAssist egy kísérlete során a befogadók 46%-a meghalt, szemben a kontrollcsoport 17%-ával. Egy másik, ennél jóval közelebb eső eset a bíróságon végződött, miután egy másik illinoisi cég, a Northfield Laboratories eszméletlen traumás betegeken próbálta ki termékét, a PolyHeme-et, akik nem tudtak ellentmondani a "kezelésnek".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...