Jump to content
PirateClub.hu

Kik fejlesztik a Linuxot?


bunfi
 Share

Recommended Posts

Általánosan elterjedt nézet, hogy a Linux kernelt jórészt sok szabadidővel rendelkező egyetemisták és programozók fejlesztik, akik munkaidejük lejártával otthon egész éjszakákat virrasztanak a gépük előtt a monitort bámulva, kódot pötyögve. A valóság azonban teljesen más, a Linux fejlesztőinek túlnyomó többsége fizetésért dolgozik különféle informatikai nagyvállalatoknál és munkaidejében dolgozik a Linuxon.

 

A Linux Weekly News (LWN.net) által elvégzett érdekes felmérés arra próbált választ keresni, a kernelt fejlesztők közül mennyien dolgoznak szabadidejükben, lelkesedésből és hányan vannak, akik valamelyik vállalat égisze alatt fejtik ki tevékenységüket. Az LWN.net azt a folyamatot vizsgálta, amelynek keretén belül a 2.6.19-es kernelből 2.6.20-as lett, ezalatt 741 különféle fejlesztő összesen 286439 sort írt a kernelhez és 159812 sort törölt, vagyis a Linux kernel több mint 126 ezer sorral gyarapodott.

 

Az LWN.net az egyes patchek fejlesztőinek e-mailcíme alapján próbálta "kitalálni", hogy az adott személy valamely vállalat égisze alatt dolgozik vagy kedvtelésből, otthon. A patchek számát vagy a megváltoztatott kódsorok számát tekintve az "otthoni" fejlesztők aránya az egyik esetben 7, a másik esetben pedig 11 százalék, vagyis egyértelműen kijelenthető, hogy a Linux kernelt ma már nem hobbysták, hanem "profik" bütykölik.

 

Az is érdekes kérdés, hogy mely vállalatok fejlesztői a legaktívabbak, vagyis melyik cég járul hozzá leginkább a Linux fejlődéséhez. Az LWN.net adatai szerint a Red Hat jár az élen, a legnagyobb Linux-disztribútort a nyílt forráskódú operációs rendszerrel régóta szoros barátságot ápoló IBM követi. A patchek száma alapján a harmadik a Novell, majd a Linux Foundation, az Intel, az Oracle és a Google következnek. A listán megtalálható még többek között a HP, a Nokia, az SGI, valamint a Sony is. Hellyel-közzel elmondható, hogy ezek azok a cégek, amelyek a legtöbbet teszik hozzá a Linux (kernel) fejlődéséhez.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...