Jump to content
PirateClub.hu

Miért nem háziállat a zebra?


Millye
 Share

Recommended Posts

„Miért nem sikerült a zebrát háziasítani, mint például egykor a vadlovat? Vagy lehet, hogy a zebra nem is ló?”

 

A különféle zebrafajok a páratlanujjú patások rendjén belül a lófélék (Equidae) családjába, azon belül is az Equus nembe tartoznak. Ez azt jelenti, hogy a lovakkal és a szamarakkal igen szoros rokonságban állnak. A sok hasonlóság ellenére rendre kudarcot vallottak a zebrák háziasítására irányuló törekvések, míg számos ló- és szamárfajt sikerült az embernek szolgálatába állítania.

 

A mókás megjelenés ellenére a zebrák többsége egyáltalán nem olyan szimpatikus, barátságos állat, mint gondolnánk. Kifejezetten agresszívek, makacsok, az embert – főleg idősebb korukban – megtámadják, váratlan helyzetekben pánikba esnek. Mindezen tulajdonságaik miatt nem alkalmasak arra, hogy az ember megbízható társai legyenek. Ezt sokan fájlalják, hiszen a zebrák immúnisak számos afrikai fertőző betegségre, így a fekete kontinensen munkára fogva kisebb valószínűséggel pusztulnának el, mint a lovak.

 

Természetesen akadnak olyan zebrapéldányok, melyek kitartó munkával megtaníthatók egyes mutatványokra, és munkára foghatók. Lord Rothschild, a neves állatgyűjtő például zebrákat fogott hintója elé; Rosendo Ribeiro, az első nairobi (Kenya) orvos pedig zebraháton tette meg az utat betegeihez 1907-ben.

 

Ha a zebrát valamely közeli rokonával – ló, szamár, póni – pároztatjuk, sajátos külsejű, ám kellemesebb természetű utódot kapunk. Ezeket a hibrideket sokkal könnyebb háziasítani, mint magát a zebrát.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...