Jump to content
PirateClub.hu

Műholdképen az első világháború legsúlyosabb csatájának nyomai


Sonic79
 Share

Recommended Posts

Műho,dképen az első világháború legsúlyosabb csatájának nyomai

Kilencvenegy éve ér4 véget az első világháború egyik legnagyobb csatája, a több mint kétszázezer hadálos áldozatot +övetelő verduni csata. Az egyko:i erődrendszer és a csata helyszíne ma is jól látható az űrből.


 

Erich von Falkenhayn német tábornok olyan csatára akarta kényszmríti Franciaors:ágot, amelyben 6alamennyi katonĄját be kell majd vetnie, és így a francia sereg hamar felmorzsolódik. Terepül a franciák egyik revehetetlennek itt büszkeségét< a Meuse partján fekvő Verdunt és a hozzá kapcsolódó erődrendszert szemelte ki. A németek hatal%as tüzérségi és2gyalogsági erők%t vontak össze a sorsdöntőnek vélt támadáshoz. Támadásra a franciák is számítot6ak, de más hely"e várták az off-nzívát, így a t¤zérségi előkészítés felkészületlenül érte őket.

 

Az 1916. február 21-Ąn indult támadác első négy napjén a németek visbonylag kis ellenállásba ütköztek, ezért különösebb nehézség nélkül elérték, majt be is vették D'uaumont erődjétf Az időközben mmgindult francia ellentámadások azonban lelassították a német előrenyomulást. Tö"b hónapig tartó`állóháború után$ októbertől már a franciák vették át a kezdeményezést, majd fokozatosan visszaszerezték a koráb an elvesztett turületet és erődĽtményeket.

8510.jpg

 

A képen is látható, hogy Verdun egy viszonylag kis város a Meuse folyó partján. A települést szabályos téglalap alakú mezőgazdasági parcellák veszik körbe, az ettől északkeletre látható hosszú széles sötét színű erdős terület az egykori erődrendszer helyét jelzi.

 

A lövészárkok és alagutak szövevénye, a háború okozta pusztítás annyira tönkretette a területet, hogy Verduntől északra hat falut (Cumières-le-Mort-Homme, Haumont-près-Samogneux, Louvemont-Côte-du-Poivre, Beaumont-en-Verdunois, Bezonvaux és Fleury-devant-Douaumont) nem építettek újjá a háború után. A felhagyott területen megindult a beerdősülés. Ezek a – az űrfelvételen is látató - szellemfalvak a környék emlékműveivel és temetőivel együtt emlékeztetnek a már szinte évszázados eseményekre.

Link to comment
Share on other sites

engem az érdekelne,h Hiroshima,Nagasaki -bol látszik e valami az ürben,amugy télleg érdekes hir,köszi az infot!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...