Jump to content
PirateClub.hu

Nem gömb alakú, hanem horpadt a Naprendszer


Sonic79
 Share

Recommended Posts

Nem gömb alakú, hanem horpadt a Naprendszer

 

A Naprendszer peremének térségében a csillagközi tér felé haladó Voyager-2 amerikai űrszonda adataiból a szakértők arra következtettek, hogy a korábbi felfogással szemben kozmikus otthonunk alakja nem szabályos gömb, hanem déli pólusán egy jókora horpadás éktelenkedik.

A tudósok ennek pontos okát még nem tudják, de mindenesetre az űrkutatók felhívják arra a figyelmet, hogy a harminc éve úton lévő Voyager-2 már több mint 12,5 milliárd kilométerre eltávolodva a Földtől, a Naprendszernek abban a mezsgyéjében jár, ahol már a napszelet lelassítják a csillagközi térből érkező részecskeáramlás okozta lökéshullámok, és ez egy meglehetősen viharos övezet kialakulását eredményezi.

 

A Voyager-2 űrszondát, akárcsak az ikertestvérét, a Voyager-1-et 1977-ben indították el az Egyesült Államokból. Mindkét űreszközt számos feladattal bízták meg. Pályájukat úgy tervezték meg, hogy útban a Naprendszer pereme felé előbb elhaladjanak a külső nagybolygók mellett és lefényképezzék az égitesteteket. A Voyager-2-nek sikerült egyébként mind a négy gázóriást megközelítenie, majd déli irányba vette útját, míg társa a Jupiternél és a Szaturnusznál tett látogatása után észak felé fordult, és ez az űreszköz már sokkal távolabb behatolt a Naprendszert övező "galaktikus kerítésbe", mint a társa.

 

A két Voyager még abban az állapotban van, hogy a földi irányítás fogni tudja egyre gyengülő adatközvetítéseit, bár az egyes számot viselő szonda plazmadetektora néhány éve már felmondta a szolgálatot, így a szakemberek a Naprendszer északi tájékán húzódó lökéshullámfront jellemzőiről nem kapnak olyan értékű információkat, mint a "déli" Voyager-2-től. Ez utóbbi mérései alapján azonban kimutatták, hogy az általa vizsgált lökéshullámfront 1-2 milliárd kilométerrel közelebb van a Naphoz, mint a másik oldalon húzódó analóg határvidéken, és ez okozhatja azt a bizonyos belapultságot.

 

Az irányítók bizakodnak, hogy a két Voyager épen-egészségben hagyja el Naprendszert, és nem kizárt, hogy egyszer a nagyon távoli jövőben értelmes lények fogják be őket. Ennek reményében a szondák rakterében az emberiséget és kozmikus környezetét bemutató szemléltető eszközöket helyeztek el: mind a kettőben például egy arannyal futtatott rézhanglemezt és a hozzá mellékelt lejátszót, valamint több mint száz fényképet bolygónkról. A „Föld hangjai” címet viselő összeállítás békés, viszont meglehetősen felemás. Nyugodt emberiségképet fest esetleges majdani hallgatójának: nem szól fegyverekről, pusztulásról, betegségről és bűnről. Hallható viszont az üzenetben gyermeksírás, kutyaugatás, nevetés, üdvözlet 55 nyelven, köztük magyarul is.

 

A becsületes megtalálót 90 percnyi zenei egyveleg is szórakoztatatja majd. A lemezen Mozart Varázsfuvolájától a zaire-i pigmeusok és az ausztráliai bennszülöttek énekén át Chuck Berry Johnny B. Goode-jáig sok zeneműből szerepel részlet. Szól emellett a még ismeretlen hallgatóhoz Kurt Waldheim, aki az indítás idején - 1977-ben - az ENSZ főtitkára volt, és Jimmy Carter, az Egyesült Államok akkori elnöke is.

 

Mindezek célja a tudósok szerint nem több és nem kevesebb, mint az, hogy egy esetleg létező idegen civilizáció megtudhassa: hogyan is élt, él egy másik civilizáció egy másik bolygón az idő és tér végtelennek tűnő távolában. Hogy megtudja-e ezt valaha, valaki is, azt valószínűleg mi nem tudjuk meg soha.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Igen, én már ott rosszul voltam, mikor 1-2 milliárd kilométer volt írva (pontos meghatározás, bár az űrben ez az 1 milliárdnyi különbség nem számít). Azért az szép, hogy már 30 éve kint vannak. Kíváncsi vagyok, hogy eljut-e vmikor vhova. De azt már nem érjük meg. Ha még vissza is küldik azt meg főleg nem. (Lehet, hogy eladják színesfímként :D).

Amúgy a lemezt hogy fogják lejátszani? Nem hiszem, hogy ugyanolyan szabvány van ott. :D

És köszi a cikket :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...