Jump to content
PirateClub.hu

Új óriás kobrafajt fedeztek fel


Sonic79
 Share

Recommended Posts

Új óriás kobrafajt fedeztek fel

 

Legalább tizenöt ember megöléséhez elegendő mérget tárol az az újonnan felfedezett barna köpködő kobra, amelyre egy természetvédő csoport pénteki bejelentése szerint Kenyában bukkantak rá.

 

A több mint két és félméteresre megnövő hüllő a maga nemében a legnagyobb a világon. Az újonnan felfedezett kígyófaj a Naja Ashei tudományos nevet kapta, egy James Ashe herpetológus után, aki kenyai Watamuban működő Bio-Ken kígyófarm és kutatóközpont alapítója volt. Ashe volt az első, aki elfogott egy az átlagosnál nagyobb köpködő kobrát még 1960-ban, és először feltételezte, hogy külön fajról van szó. Ugyanis a barna köpködő kobrát korábban a fekete nyakú köpködő kobra (Naja nigricollis) egy alfajának tartották. A mostani vér és szövettani vizsgálatok során viszont kimutatták, hogy különálló fajról van szó.

 

Habár a Walesi Egyetem és a zimbabwei Afrikai Biodiverzitásért Alapítvány kutatói már év elején közzétették az új fajjal kapcsolatos kutatási eredményeiket a Zootaxa nevű szaklapban, a végleges álláspont kialakításához további kutatók eredményeit is megvárták. Az új faj „felfedezését” végül egy civil természetvédelmi szervezeten a WildlifeDirect-en keresztül jelentették be.

 

8455.jpg

 

A köpködő kobrák halálos mérgüket a méregfogaik csúcsán található apró nyílásokon keresztül akár 2,5 méter távolságra is képesek kilövellni. A mérget a fejük két oldalán lévő nagy méregmirigyben tárolják. Ez a fegyver a zsákmány elejtésére és védekezésre egyaránt szolgál, ugyanis a mérget elsősorban az ellenfél szemébe „köpik”, és mivel az átmeneti vakságot okoz, ezalatt leteríthetik áldozatukat, vagy elmenekülhetnek a ragadozójuk elől. Tojásokkal, gyíkokkal, kígyókkal és madarakkal táplálkoznak.

 

A köpködő kobrák nagy számban élnek Kenyában, Ugandában és Etiópiában. A természetvédő csoport elnöke, Richard Leakey egy közleményben "izgalmas felfedezésnek" nevezte az új faj azonosítását, ami értékelése szerint bizonyítja, hogy még sok ismeretlen faj létezik - de azt is, hogy még több pusztul ki élőhelyének zsugorodása következtében

Link to comment
Share on other sites

vádeállat, amm, biztos aimozik, mert azért szembeköpni valakit... :D

Link to comment
Share on other sites

tényleg szép nagy, de utálom őket... ha meglátnék egy iet igen befolyna a barna a naciba:D

 

 

na ésha megjelenik kulabácsi, majd ő elhesegeti XD

Link to comment
Share on other sites

Azért milyen jó már nekünk, magyaroknak, itt vagyunk a kényelmes, jó klímájú Közép-Európában, nem nagyon vannak veszélyes állataink, természeti csapások sem, és tessék, még így is sok a boldogtalan, ahelyett, hogy örülne, hogy egészséges, meg hogy amikor hazamegy, az ágyában nem várja egy fekete özvegy, a fürdőszobában meg egy mamba!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...