Jump to content
PirateClub.hu

Fotonok a Nagy Falon


Szipi
 Share

Recommended Posts

Fotonok a Nagy Falon

 

Ez még csak terv, de a távlatai szédítőek! Kínai szakemberek már ott tartanak, hogy a kvantumfizika egyik meghökkentő jelenségét nemcsak bizonyítják, hanem a műholdas távközlésben hasznosítják is.

 

Arról van szó, amikor két részecske úgy viselkedik, mintha össze volna ölelkezve, bármilyen távol van is egymástól. Ha megmérjük az egyik részecske tulajdonságait, nyomban tudomásunkra jut a másik részecske állapota. Ez már önmagában is döbbenetes jelenség, például a fénysugár két apró részecskéje - egy-egy fotonja - akár a Föld két felén is lehet, akkor is „tudja" az egyik, hogy mit csinál a másik.

Ez az ún. kvantum-összefonódás ráadásul olyan titkos üzenetek küldését teszi lehetővé, amelyek akár teljesen nyilvános távközlési csatornákon is futhatnának, mert az üzenetet csak az érti meg, aki a hírközlő csatorna végén az összefonódott fotonpár másik tagját figyeli. Ezt a kvantumfizikai lehetőséget osztrák kutatók úgy bizonyították, hogy Bécsben a Duna felett, a levegőn át hatszáz méter távolságra küldték egy ilyen „ölelkező" részecskepár egyik felét, miközben a másik a kiindulási helyen maradt.

2005-ben újabb rekord született. A kínai Hefei városában Dzsian-Vei Pan és munkacsoportja olyan összefonódott fotonokat továbbított, amelyek csaknem nyolc kilométert hidaltak át a Föld örvénylő alsó légrétegében anélkül, hogy a kis fénycsomagok elvesztették volna érzékeny kvantumtulajdonságaikat. Ezt az eredményt a kutatók azáltal érték el, hogy tökéletesítették a bécsiek optikai berendezéseit, és nem egy milliméter átmérőjű lézersugarat használtak a fotonok továbbításához, hanem egy nagy csillagászati távcsövet, amely 12 cm átmérőjű lézersugarat tudott kibocsátani.

A széles sugár lehetővé tette a sugarak érzékelését, noha ezek Hefei erősen szennyezett belvárosának légterében tették meg a 7,7 kilométeres utat. A fotonok tehát majdnem akkora utat tesznek meg - a légkör állapotától függően -, mintha egy földi állomás és egy alacsony Föld körüli pályán keringő műhold között teremtenének összeköttetést. A Föld felszínén ugyanis ezeknek a kvantumpároknak a távolsága tíz kilométer.

A kvantumos távközlés technikailag tehát lehetséges, de a további igazolásához hosszabb távolságokat is ki kell próbálni. Dzsian-Vei Pan úgy nyilatkozott, hogy a kínai nagy falon folytatják a kísérleteket, és a vevőkészülékek között legközelebb húsz kilométer távolság lesz.

Majd költőien hozzátette: „A múltban tüzekkel küldtünk jeleket a Nagy Falon az ellenség betöréséről, most azonban már a jövőről adunk jeleket." Ha ezek a kísérletek is sikerrel járnak, nemcsak a távközlésben nyílnak új utak, hanem a kvantumfizika elmélete is tovább gazdagodik.

Link to comment
Share on other sites

Fölmerült a kérdés, mi történik a fotonnal, a foton energiájával, ha a hullámot különböző módokon befolyásoljuk.

 

Ismeretes a régebbi interferencia-kísérletekből, hogy a fénysugárzás a tovaterjedés irányában véges hosszúságú hullámsorból, hullámvonulatból áll. Ha egy interferencia-kísérletben az útkülönbséget egyre növeljük, akkor az interferencia egy az illető fénynemre jellemző útkülönbségen túl megszûnik. Ez az útkülönbség éppen a hullámsor hossza. Ez alapon a fénykibocsátás lefolyására a következő átlagos képet nyerjük.

 

Egy atom kisugárzása 1 százmilliomod mp. nagyságrendű ideig tart; ez mégfelel zöld fény esetében kb. 1 millió teljes rezgésnek. Ez idő alatt a hullámfront kb 1 méter utat tett meg, tehát az atomból kijövô hullámzás egy egyre jobban kiterjedô gömbhéjat tölt meg, melynek vastagsága kb 1 méter. Ebben a gömbhéjban történhetik meg valahol a foton energiaátadási jelensége, mely szinte pontszerűen nyilvánul, pillanatnyilag, míg a hullámsor kiterjedés térben és időben véges. Az egyszerű elképzelés azt mondaná, hogy a foton valahol ebben a térrészben “utazik”.

 

Rekesszük ki ennek a hullámsornak egy részét azáltal, hogy ernyőt helyezünik a hullám útjába, melyen nyílás van. Akkor a gömbhéjból “hurkát” csináltunk. Ezt a hurkát elmetszhetjük keresztirányban is, úgy, hogy olyan “pillanatzárat” alkalmazunk, amelyet százmilliomod mp-nél kisebb ideig tartunk nyitva, és így a hurka nem mehet át rajta egész hosszában (Kerr-cellával ilyen rövid pillanatzár megoldható), vagy pedig kettéoszthatjuk törés és visszaverôdés által, midőn egyik hurka a megtört, másik a visszavert sugárban halad.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...