Jump to content
PirateClub.hu

Bakteriális védelem földrengés ellen


bunfi
 Share

Recommended Posts

Egy természetes talajbaktérium segédkezhet az épületek stabilizálásában földrengések esetén, elsősorban ott, ahol az épületek viszonylag laza, homokos talajra épültek.

 

Normál körülmények között ez a talaj teljesen stabil, egy földrengés azonban képes megváltoztatni karakterisztikáját, így az addig szilárd közeg a földmozgások hatására egyre inkább egy folyadékra kezd hasonlítani, melynek katasztrofális következményei lehetnek a rá telepített építményekre nézve. A problémára jelenleg is van megoldás egy ragasztószerű vegyület formájában, ami a talajba fecskendezve többé-kevésbé igyekszik összetartani a laza szemcséket, ezek az epoxi-alapú vegyületek azonban mérgezhetik a talajt, illetve a talajvízbe is beszivároghatnak.

 

Az új módszer, ami laboratóriumi méretekben már bizonyított a davisi Kalifornia Egyetemen, ezzel szemben egy természetes talajbaktériumot, a Bacillus pasteurii-t alkalmazza, ami kalcitot, kalcium-karbonátot ülepít a homokszemcsék köré, egyszerűen összetapasztva azokat. A laboratóriumi kísérletben a projektet vezető Jason DeJong és munkatársai baktérium kultúrák, tápanyagok és oxigén hozzáadásával a pergős homokszemcséket szilárd homokkő tömbbé változtatták.

 

Hasonló technikát már a gyakorlatban is alkalmaznak, azonban jóval kisebb méreteken, mint amin a kaliforniaiak használni szándékozzák, többnyire a szobrokon keletkező repedések kijavításánál vetik be.

 

Az új módszer előnye a már meglévő vegyi megoldásokkal szemben az, hogy nem mérgező és a talajszerkezetet sem bolygatja meg. Jelenleg az eljárás gyakorlati méretekre történő felnagyításán dolgoznak és hamarosan megkezdődik a tesztelés is az egyetem Geotechnikai Modellező Központjának földrengés szimulátorában.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...