Jump to content
PirateClub.hu

Elkészült A Világ Első Kereskedelmi Kvantumszámítógépe?


bunfi
 Share

Recommended Posts

Egy kanadai vállalat azt állítja, elkészítette a világ első kereskedelmi kvantumszámítógépét, amelyet a jövő héten a kaliforniai Számítástechnikai Múzeumban be is mutat az érdeklődőknek. A tudományos világ meglehetősen szkeptikus, ugyanis a legtöbben arra számítottak hogy az első kvantumszámítógép legkorábban 2020 körül készülhet el, így nem csoda, ha a szakemberek kétkednek. "Hiszem ha látom" -- ez az általános hozzáállás.

 

Eközben a D-Wave nem mást állít, mint hogy jövő kedden egy olyan kvantumszámítógépet mutat be, amely több mint 65 ezer számítást képes párhuzamosan végezni. Sőt, a cég azt is közölte, hogy hamarosan elérhetővé teszi Orion névre keresztelt kvantumszámítógépének kapacitását megrendelők részére, illetve jövőre már mások számára is gyárt majd kvantumgépeket. A tudományos világ lélegzetvisszafojtva vár, ugyanis a kvantumgépek segítségével számos olyan feladat oldható meg szinte pillanatok alatt, amelyeken hagyományos szuperszámítószámítógépek akár évekig is dolgoznának.

 

NP-teljes problémák megoldása pillanatok alatt

 

A kvantumszámítógépek legígéretesebb felhasználási területe az ún. nondeterminisztikus polinomiális (NP-teljes) problémák megoldása lehet. Az NP-teljes problémák esetében előre nem tudható, mennyi idő kell a megoldás megkereséséhez, illetve nem lehet tudni azt sem, hogy a kapott eredmények ellenőrzéséhez mennyi időre van szükség (még csak közelíteni sem lehet polinomiális lépésszámmal). Az NP problémák számítása ezért hagyományos gépekkel rendkívül sokáig tart, ugyanis a számtalan variációt egyenként ki kell számítani, majd ellenőrizni. Ezért a hagyományos számítástechnikában rendszerint közelítő algoritmusokat használnak az ilyen esetekben, a kvantumgépek ugyanakkor párhuzamosan képesek kiszámítani akár az összes lehetséges megoldást.

 

A kvantumszámítógépekben az adat alapegysége a kvantumbit (qubit), aminek az értéke egyszerre lehet 0 és 1, mivel a kvantumfizika szabályai szerint a részecskék nem csak két állapotuk van, hanem egyszerre akár mindkettőt is felvehetik, ezt hívják szuperpozíciónak. A D-Wave által épített prototípus 16 qubites, ami azt jelenti, hogy 216, azaz 65536 adaton képes egyszerre műveleteket végrehajtani. Hagyományos 16 bites számítógép használatával 65536-szor egymás után kellene végrehajtani ugyanazt a műveletet, hogy megkapjuk azokat az eredményeket, amelyet a kvantumgép egy lépésben.

 

Keresés, kódfejtés, orvosi felhasználás, Aknakereső

 

Az NP-teljes problémák számos tudományos és műszaki területen felmerülnek, legyen szó adatbázisban való keresésről, minták összehasonlításáról, vagy akár olyan orvosi és egészségügyi feladatokról mint a molekuláris kutatás vagy az emberi géntérkép elkészítése, vagy akár a mai informatika egyik legfontosabb kihívásáról, a kódolásról és a visszafejtésről. Az egyik klasszikus, és a kódolás-dekódolás alapját képező NP-teljes probléma a számok prímtényezők szorzatára való felbontása, ami egy kellően nagy szám esetében akár évekig is eltarthat.

 

Egyes vélekedések szerint NP-teljes probléma a Windowsba épített Aknakereső (Minesweeper) is: vannak olyan esetek amikor nem oldható meg találgatás nélkül. Az NP-teljes problémák azért okoznak nagy fejtörést a tudományos világban, mert nincs (hatékony) algoritmus a megoldásukra.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...