Jump to content
PirateClub.hu

A NASA is felfigyelt a "láthatatlanná" tévő kabátra


blox
 Share

Recommended Posts

Kazutoshi Obana szürke, kapucnis kabátja nem csupán az eső ellen hatékony, gazdáját képes láthatatlanná is tenni. Tiszta időben, ha Obana magára ölti kabátját, egy speciális lencsén keresztül szemlélve a mögötte tevékenykedő emberek alakja kissé homályos, zöldes színben megjelenik az ominózus ruhadarabon, mintha egyszerűen keresztül látnánk rajta.

 

 

A találmányra az amerikai űrhivatal is felfigyelt, Philip Moynihan, a NASA Jet Propulsion Laboratory tudósa szerint az ötlet nagy lehetőségeket rejt az orvosi sebészet, az építészet, és a repülés területein is.

 

"Ez egy vetített valóság" - mondta Susumu Tachi, a Tokió Egyetem számítástechnikai tudományok és fizika professzora, találmánya legutóbbi bemutatója során. Tachi, aki egyben a Japán Virtuális Valóság Társaság egyik alapítója is, mikroszkopikus reflektorok alkalmazásával tervezte meg a kabátot, ami úgy viselkedik, mint egy mozivászon. Akkor is visszatükrözi a képeket, ha az anyag redőződik. Valójában Tachi "láthatatlanná" tevő kabátja egy kamera trükk. A kabát mögött egy kamera rejtőzik, ami egy projektorhoz van kötve, ez továbbítja a képet a kabát tükröződő felületére. Mivel nincs időeltolódás a kabátot viselő mögött zajló események és a vetített kép között, a nézőnek megvan az az illúziója, hogy átlát a kabáton.

 

0405invisiblecoat1.jpg

"Szerintem hatalmas lehetőségek rejtőznek a technikában ha még csiszolnak rajta" - mondta Moynihan. Az egyik akadály, amit le kell küzdeniük, hogy a technológiát lekicsinyítsék és szabad szemmel is láthatóvá tegyék, magyarázta.

 

Tachi elismeri, hogy a technológiája számos helyen finomításra szorul, így a késztermék még éveket várathat magára. Moynihan elmondása szerint az amerikai hadsereg éveken át tanulmányozott hasonló elgondolásokat, mint futurisztikus álcázó rendszert. A kilencvenes évek közepén ő és egy másik tudós kieszeltek egy "alkalmazkodó álcázást" lopakodó, vagy páncélozott járművek számára, ami segíthet beleolvadni bármilyen környezetbe.

 

"Valami olyat akartunk, ami alkalmazkodik a fényváltozásokhoz, mivel a jelenlegi álcák bizonyos szögekből észrevehetők, és láthatók az infravörös fényben" - mondta Moynihan. Prototípus soha nem készült elképzelésükből, majd pénzszűke miatt a projekt is abbamaradt. Mégis Moynihan úgy véli, az alkalmazkodó álcázás egy napon lehetővé teszi a katonáknak, hogy felvételeket készítve környezetükről kéziszámítógéppel digitálisan átvihessék azokat ruházatukra. Mások, mint Richard Schowengerdt, katonai kutató úgy tekint a technológiára, mint titkos létesítmények elrejtésének módjára.

 

Tachi célja azonban nem a katonai alkalmazás. A jövőben a sebészeknek talán nem lesz szükségük a nagy bemetszésekre, ha olyan kesztyűt viselnek, amire a beteg testének éppen aktuális területéről készült CT felvételeket ki lehet vetíteni. Egy másik ötlet egy repülőgép pilótafülkéjének kibélelése a mikro reflektorokkal. Ha a pilóták a külvilágból a gép padlójára vetített képből felmérhetik milyen messze vannak a földtől, a kemény landolások átadhatók a múltnak.

Link to comment
Share on other sites

hali, télleg baromi jó, viszont olyan nagyot nem lép vele az emberiség, csak úgy hangozatják, hiszen ha belegondolsz, ez csak fizika, szépen lassan feljődünk.

 

Azért hangzik olyan elképeztőnek, hogy már itt járunk, mert amiket most látunk filmeket, azokban benne van ez a technológia, és úgy állítják be, hogy ez mennyire fantasztikus, tényleg az, de kérem, ne dőljünk be ennek.

 

Ez is csak egy találmány a sok közül :), viszont azért hangoztatják hogy milyen nagyszerű, mert tényleg, sok mindenben használhatják, pl lopakodók, vagy a hadseregben, és akkor ez húú a hadsereg... :P

na és? :) egyszerű fizika, le is van írva, iszonyú pici érzékelők és kivetítő kell hozzá, és már kész is, ennyi :)

 

nem olyan bonyolult, higgyétek el. :)

Módosította A Mester
Link to comment
Share on other sites

"nagy lehetőségeket rejt az orvosi sebészet, az építészet, és a repülés területein is."

 

persze fogadok hamarabb látjuk majd amerikai katona álcaruhájaként mint máshol. Mondjuk este ciki a dolog mert ugy nézhet ki mint egy lámpás.

Link to comment
Share on other sites

A repülés terén nagyon hasznos lenne egy ilyen kamera rendszer. A nagy utasszállító gépek pilótái az orrban lévő kicsi fülkéből nem tudják pontosan, hogy a gép környezetében mi történik. Egy ilyen kamerarendszer segítség lenne a repülőgép műszaki ellenőrzésében és probléma megoldásában még a repülés, illetve a fel és leszállási procedúra alatt.

 

Az amerikai védelmi minisztérium által most zajló "egyenruházati-fegyverzeti" kutatásai már most elérik lassan a predatori szintet, enyhe túlzással. A Spektrumon láttam a nyáron egy filmet, hát nem semmi volt. A tervezett jövőbeni amerikai katona porcikájában sem fog emlékeztetni a maiakra.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...