Jump to content
PirateClub.hu

Házi joghurt készítése


laczy
 Share

Recommended Posts

Ha szereted a joghurtot és akár fél litert is megennél naponta, de sokallod hogy 1-1,5 dl joghurtért annyi pénzt fizess, itt egy recept hogyan készítheted el jóval olcsóbban.

 

Hozzávalók:

- 1 drb aktív fehér joghurt (Pl. Danone Activia - fehér ízesítés nélküli)

- 1 tej (De NEM hosszan tartósított, mert a hosszan tartósított dobozos tej hamarabb rohad meg, mint hogy joghurt legyen belőle. Minél nagyobb a tej zsírtartalma, annál sűrűbb lesz a joghurt.)

 

Elkészítés:

 

1. Vegyél egy tiszta, 0,7 literes befőttesüveget.

2. Ebbe tegyél kb. 2 evőkanál aktív joghurtot (a többit megeheted).

3. A tejet egy kicsit melegítsd meg, kb. 40-50 fokosra. Nem kell hozzá hőmérő, ez olyan meleg, amibe még bele tudod dugni a kezed és egy kicsit melegít. :)

4. Ezt a tejet öntsd hozzá a joghurthoz az üvegbe és jól keverd el.

5. Az így elkészített joghurtos tejet tedd be a konyha egy csendes sarkába (télen radiátor közelébe). A legidelálisabb, ha 30-40 fok közötti hőmérsékletet találsz neki.

6. Hagy ott kb. 12-16 órát. A pontos időt majd kitapasztalod, ha megnézed milyen sűrű és milyen az illata.

7. Ez után vagy nekiállhatsz enni, vagy beteheted a hűttőbe, legalább addig, amíg jól lehűl - a hűtőben eláll kb. 2-3 napig.

 

Tippek:

- Ha azt akarod, hogy tovább elálljon, akkor a tejet forrald fel, majd hűtsd le 40-50 fokra.

- Ha nem szereted a fehér joghurtot (ahogy én sem), evés előtt keverhetsz bele lekvárt.

 

Végül ha szeretnél legközelebb is joghurtot készíteni, akkor ne edd meg mind a 0,7 litert, hanem hagyjál belőle 2 evékanálnyit a következő joghurt elkészítéséhet, és akkor már csak tejet kell venned és kezdődhet előlről a joghurtkészítés. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 2 weeks later...

Sziasztok !

 

Az én joghurt receptem :

 

Joghurt.

 

2,5 l tej, 1 dl joghurt, csapott ek cukor

A joghurtot (saját készítésű, vagy vásárolt) elkeverem a cukorral. A tejet kevergetés közben felforralom, majd hülni hagyom. Mikor 45 fokosra hült, belekeverem a cukros joghurtot. Termoszedénybe teszem és 5-6 órán át nyugodtan hagyom. Mikor kész behűtöm. (Nem felejtek el 1 dl-nyit félrerakni a következő oltáshoz !)

 

Nekem nagyon bevált, gyümölcsösnek szeretem, 1 marék eper, málna, ribizli közékeverve nyam-nyam :rolleyes: :rolleyes:

 

:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

 

Cilkó sajtja.

 

Persze annál jobb, minél házibb/igazibb az alapanyag.

 

1 liter tejben

1/2 kg túrót felforralni,

sűrű szitán leszürni, majd minél kozmálás mentesebb edénybe rakni és

10 dkg zsíros vajjal,

1 mokkás kanál sóval,

1 mokkás kanál szódabikarbónával,

1 nyers tojással,

ízesítőkkel, - mi 3 gerezd szétnyomott fokhagymával és borssal (Kotányi borskeverék), de lehet zellerrel, petrezselyemmel, stb. -

10 percig kis lángon, kevergetve főzni, a végén formába önteni. 1 nap alatt megszilárdul, de előbb is kipróbálhatod.

A formába öntés után már kezd megdermedni.

 

Nagyon finom sajt lesz belőle. A legzsirosabb friss tejből készitjük.

:rolleyes::)

 

Link to comment
Share on other sites

Köszi! Gondolom ezzel az elvel kefírt is lehet készíteni!

 

Ezzel az elvvel csak joghurtot lehet késziteni.

Nagy kőlümbség az anyagok hőmérséklete, na meg a kefirgomba mint a neve is kefirt készit.

 

A receptem sok kefirt készitettem ez szerint:

 

 

Kefir

 

A joghurt nagy vetélytársa a kefir. Szláv eredetű erjedéses tejtermék. A Kaukázusban matuzsálemi kort megérő idős emberek főleg a kefirnek tulajdonítják hosszú életüket.

 

Mindenek előtt ki kell jelenteni, hogy a kefir nem joghurt (mint ahogy a spagetti nem makaróni). A kefir és a joghurt két teljesen más kultúrájú termék. A kefirt kefirgombák állítják elő és egy nagyon bonyolult mikroflórája van a joghurthoz képest. A kefirben élesztőgombák találhatók, a joghurtban pedig nem.

 

A kefirt szobahőmérsékleten állítjuk elő, míg a joghurtot pedig 38-45 Celsius fokon.

 

Az igazi kefirt kefirgombákkal lehet előállítani !

 

 

Oltott kefir

 

1 l tej, 1 pohár kefir

A szobahőmérsékletű tejet összekeverem a szobahőmérsékletű kefirrel, majd 2-3 óra múlva hűtőszekrénybe teszem.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Hozzávalók:

- 1 drb aktív fehér joghurt (Pl. Danone Activia - fehér ízesítés nélküli)

EZ EGY HATALMAS HÜLYESÉG!!! Hát JOGHURTBÓL CSINÁLSZ JOGHURTOT!! Ennek semi értelme!!

INKÁBB AZT MONDD MEG HOGY AZ ALAP JOGHURTOT HOGY CSINÁLJÁK??

Link to comment
Share on other sites

Az alap joghurttal az a baj, hogy kell hozzá joghurt mikrokultúra. 2 lehetőség van: szerzel mikroflórát vagy egy létező joghurt mikroflórájával oltod be a sajátodat. Ebből a második a könnyebb. Ezzel a módszerrel kevés joghurtból lehet sokat csinálni, az eredmény majdnem u.a.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...