Jump to content
PirateClub.hu

Világvége, vagy megváltás: mi lenne velünk a Microsoft nélkül?


tibiole
 Share

Recommended Posts

Világvége, vagy megváltás: mi lenne velünk a Microsoft nélkül?

 

Egy újságíró az IT-világ hírességeit arról faggatta, vajon mi történne, ha egyszer s mind felszívódna a Microsoft. Van aki szerint ez rendkívül pozitív lenne, mások az Internet lebénulásától tartanának a tömeges StarOffice letöltések miatt. Egy biztos: komoly fejfást okozna a sokat bírált vállalat eltűnése.

 

 

Hallottátok valaha a figyelmeztetést, hogy "vigyázz mit kívánsz, mert lehet, hogy teljesül"? Nos, mivel a Microsoft az a vállalat, amelyet sokan szeretnek bírálni, ezért egy újságíró eldöntötte, hogy felteszi az ipar szakértőinek a következő egyszerű kérdést: "Mi történne, ha a Microsoft és az általa fejlesztett összes technológia holnapra eltűnne?

 

A szokás hatalom

 

"Eleinte pánik törne ki a városokban" - véli Tomy Meadow, a mobil alkalmazásokkal foglalkozó független szoftverfejlesztő cég, a Bear River Associates elnöke. "A Microsoft nem épp a legelőkelőbb módon alapozta meg szabványait, de mára a számítógépfelhasználás rutinjainak és a mindennapi életnek az alapkövévé vált."

 

Manapság nyugodtan elküldhetünk bárkinek egy Word dokumentumot, úgy hogy nyugodtak lehetünk abban, hogy tudni fogja használni. Meadow véleménye szerint nagyon hosszú ideig tarthatna, míg az emberek megállapodnának az ilyen standardokban.

 

Josh Greenbaum, az Enterprise Applications Consulting vezetője szerint "A tömeges StarOffice letöltések csikorogva lefagyasztanák az egész Internetet."

 

Specialista Linuxosok

 

Hollis Bostick, Pratt &Whitney cég Rocketdyne részlegének multidiszciplináris konzultánsa szerint a Microsoft mélyen beágyazta magát a szerverpiacra is, és ha hirtelen eltűnne, "vissza kellene térnünk a specialisták csoportjaihoz". Bostick azt állítja, hogy ez hosszú távon nem is volna rossz elgondolás, hiszen a specialisták mindig "precízebb szoftvereket" készítettek.

 

Bostick szerint az, hogy most mindent könnyen megtalálunk a gépünkön, annak köszönhető, hogy a Microsoftnak az évek során sikerült szabványosítani felhasználói felületét. Hasonlítsuk össze az Adobe Premiere Pro videoszerkesztő programmal, amelynek rengeteg funkcióit nemcsak mind ismerni kell, de meg is kell tudni azokat keresni. "Microsoft nagyjából úgy szabványosította a funkciók elhelyezését, hogy könnyen meg is lehessen találni azokat."

 

Bostick azt is megjegyezte, hogy "a Pratt & Whitney cégnél 10.000 szoftvercsomag áll rendelkezésünkre, hogy megkönnyítse a rakétamotorok építését, de levelezésre csupán egy szoftvert (Outlook) használunk."

 

Legalább kevesebb lenne a vírus

 

Biztonsági szempontból nézve, ha a Microsoft eltűnne, nem volna olyan szoftvergyártó, amely 95%-os piaci részesedést mondhatna magáénak, és emiatt a vírusok nem terjednének olyan gyorsan. "A hetetogenitás nagyon kedvező állapot" - állapította meg John Prescattore, a Gartner internetes biztonságért felelős alelnöke.

 

"Azt is hamar észrevennénk, hogy a Linux és az Apple milyen későn jelentkezik frissítésekkel, ahhoz képest, amit a Microsofttól megszoktunk" - mondta Prescattore, hozzátéve, hogy a biztonsági frissítések megjelenését tekintve a Microsoft jobb helyzetben van mint az Apple vagy a Linux. "Ha állandóan autós balesetet szenvedsz, megtanulod kijavítani a horpadásokat."

 

Marty Cooper, a mobiltelefon feltalálója, azt gondolja, hogy a Microsoft nélkül katasztrofális állapotok alakulnának ki, de csakis azért, mert egy másik szoftvergyártó komplex rendszerét kellene megtanulnunk. Cooper hasonlatával élve bárhol a világon kibérelhetünk egy autót és külön tanulmány nélkül elroboghatunk vele, annak ellenére, hogy az automata sebességváltó is van legalább olyan bonyolult, mint például az Office szoftvercsoomag. "A jó technológia világos és észrevehetetlen" - foglalta össze Cooper, "de ott még nem tartunk."

 

Pusztuljon

 

Jon Udell technikai guru szerint a Microsoft eltűnése általában véve pozitív dolog lenne. "Reményeim szerint eddig nem tapasztalt egymással versenyző technológiai újítások sorozatát indítaná el."

 

Ti mit gondoltok? Talán nem véletlen, hogy a Microsoft és csökönyös taktikái sikert értek el ennyi év során. Az ilyen dolgok nem véletlenek. Ahogy a növény gyökeret növeszt magának, hogy táplálékot szerezzen, a túlélés érdekében a high-tech ipar létrehozta a Microsoftot.

 

Ha nem lenne Microsoft, újra ki kellene találni?

Link to comment
Share on other sites

Tagadhatatlan tény, hogy Bill Gates és a Microsoft hatalmasat alkotott. Szerintem ha nem jött volna létre, akkor ma egy sokkal színesebb, de talán átláthatatlanabb informatikai világban élnénk. Ugyanaz lenne a helyzet, mint a 80-as évek elején. Csak most nem Commodore, Spectrum, IBM, Apple stb.. hanem kitudja még hány hangzatos nevű gyártó és még több és több programozási nyelv osztaná fel a piacot. A globalizációnak vannak előnyei és hátrányai.

Link to comment
Share on other sites

Akárcsak a nőknél, itt is a se veled, se nélküled nézet, ami helytálló. Mert bár szidhatjuk a Microsoftot, mint a bokrot, nem hiszem, hogy az egyszeri felhasználó egyik napról a másikra át tudna állni mondjuk Linuxra. Ehhez az kellett volna, hogy már a kezdetektől mondjuk csak Apple lett volna. De ha most megszűnne a Microsoft, az szerintem beláthatatlan katasztrófát tudna okozni. A 95%-os részesedésük eltűnése összeomlasztaná a tőzsdét, és az az adatmennyiség, ami átfolyik egy nap alatt a szervereiken, eltűnne, beláthatatlan következményekkel járna.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...