Jump to content
PirateClub.hu

Akkutöltés Nem Csak Konnektorból


srow
 Share

Recommended Posts

Előfordulhat, hogy olyan helyen hagy cserben a mobiltelefon akkumulátora, amikor nem tudjuk töltőre tenni, mert nincs a közelben elérhető konnektor: például utazás vagy kirándulás közben. Mit lehet kezdeni ilyenkor a lemerült készülékkel? Kipróbáltunk három telefontöltőt, amelyek ilyen extrém helyzetben segíthetnek.

 

 

 

 

Az általunk kipróbált kütyük eltérő módon lehelnek életet a lemerült telefonba: a kurblis töltő használójának fizikai energiáját alakítja át elektromos árammá, a napelemes töltő a napsugárakból állít elő áramot, egyszer használatos társuk pedig egy titokzatos vegyi anyagból nyeri az energiát. A három eszköz közös tulajdonsága, hogy pár ezer forintos áron hozzájuk lehet jutni, vagyis filléres áron nyújthatnak segítséget, és mindegyik körülbelül akkora helyet foglal, mint maga a mobil, így könnyen szállíthatók.

 

 

Kurblis, napelemes és egyszer használatos töltő

 

Abban viszont már jelentősen különböztek egymástól, hogy melyikük milyen eredménnyel töltötte fel a kifulladt akkut, és abban is, hogy mennyi időre tették azt üzemképessé. Az extrém töltőket először egy kitartó munkával teljesen lemerített mobiltelefonra eresztettük rá: a teszthez a hónapok óta feltöltés nélkül álló, régi készüléket a lemerítés után addig kapcsolgattuk ki-be, amíg az utolsó csepp energia is eltávozott akkumulátorából. Az életszerűbb próba kedvéért ezután a töltőket olyan készülékeken is kipróbáltuk, amelyek a rendes használat közben éppen csak lemerültek.

 

 

 

Ez az egy-kétezer forintos készülék egy féltenyérnyi kis fekete doboz csuklópánttal és az oldalán kihajtható kurblival. Fogása a kis méret miatt nem valami kényelmes, ami tekerés közben hátrányt jelent - főleg, hogy kitartóan kell dolgozni vele. A töltő használata egyszerű: a csatlakozófej segítségével rá lehet dugni a mobiltelefonra. Mi a nokiás változatot próbáltuk ki, de több gyártó készülékeivel kompatibilis típusa is létezik. A kurbli kihajtogatása után a töltőt úgy kell tartani, hogy a keskenyebbik fele álljon előre, amelyen a kurbli tengelye is van (a tekerésnél is így esik kézre), és így kell meghajtani a miniatűr generátort. Amikor a készülék tölteni kezd, akkor érezhetően nehezebbé válik a tekerés: észre lehet venni, hogy mikor dolgozunk jól.

 

 

Akcióban a kurblis töltő

 

A frissiben lemerült telefont a kurblizással körülbelül 5 perc alatt olyan állapotba tudtuk hozni, hogy ismét be lehetett kapcsolni, és megnézhettünk egy telefonszámot a menüjében. Ahhoz azonban, hogy beszélni is lehessen vele, már vagy húsz perces tekerésre van szükség - bevalljuk, nem tartottunk ki ilyen sokáig. Vészhelyzetben az is megoldás lehet, ha beszélgetés közben is folyamatosan kurblizunk. A teljesen lemerített mobiltelefon már sok volt ennek a töltőnek, és nem mutatott életjelet, akárhogyan tekertünk is - igaz, a konnektorba dugva is többperces töltés kellett a felélesztéséhez.

 

A készülék tehát - bármilyen praktikus és környezetbarát - nehézkesen használható, és tekerés közben is nagyon zajos. Amikor zárt térben, a szerkesztőségben próbáltuk ki az eszközt, a kurblizás zaja heves reakciót váltott ki kollégáink körében - bár ha a felháborodott munkatársak közelebb jöttek és kipróbálták, általában tetszett nekik a kurblis töltő.

 

Sikertelen próba a napelemes töltővel

 

A napelemes töltő körülbelül tenyérnyi helyet foglal, és ha súlyra nem is, de méretre nagyobb, mint egy átlagos mobiltelefon. A fekete dobozt szétnyitva tárulnak fel a napelemek, hátul pedig két utántölthető akkumulátort találunk benne. Az eszköz eredete és ára tisztázatlan: többszörös ajándékozás után jutottunk hozzá, de gondoltuk, kipróbáljuk.

 

A töltőt először több órán keresztül napoztattuk a párkányon önmagában, hogy akkumulátorainak legyen idejük felszívni magukat. Csak ezek után vettük elő a teszthez előkészített lemerített mobiljainkat, hogy azokat is rácsatlakoztassuk. A napra helyezve a töltőn kigyulladt ugyan a működését jelző piros LED, ezen kívül semmi érzékelhető változás nem történt: sem a frissiben, sem pedig a korábban teljesen lemerített telefont nem kezdte el tölteni.

 

 

Hát ez nem töltődik

 

A próba során hátráltatott minket a készülék azon tulajdonsága is, hogy csak napsütésben használható. Az elmúlt két hétben azonban sorozatosan meglepett minket a ragyogó napsütést felváltó rossz idő, amikor esélyünk sem lett volna a hiteles bemutatóra. Végül, mint az felvételünkön is látható, a filmezésre gyönyörű időben került sor, de a napelemes töltővel ekkor sem jártunk sikerrel. A nap tűzött, a piros jelzőfény kigyulladt, de a telefonon nem sikerült segítenünk. Az eredménytelenség miatt már arra kezdtünk gyanakodni, hogy valami gond lehet a készülékkel: vagy belső akkumulátorok mondták fel a szolgálatot, vagy a hozzá beszerzett csatlakozók nem működtek tökéletesen.

 

Találtunk azonban egy hasonló, húszezer forint árú, profi kivitelezésű modellt egy internetes katalógusban, amelynek leírásában az szerepelt: 8-10 óra kell hozzá, hogy a telefont teljesen feltöltse. Az általunk kipróbált darabhoz semmilyen használati utasítás nem volt, de feltételezzük, hogy körülbelül ugyanilyen hosszú használattal jutnánk vele érdemi eredményre. A készülékkel tehát csak akkor lehet teljesen feltölteni a telefont, ha egy teljes napunk van rá, hogy magunk mellett napoztassuk - például egy tengerparti nyaralás alatt.

 

 

Rögtön tölt a tasakos töltő

 

Tasakos töltő - az instant megoldás

 

Az egyszer használatos akkumulátort Nokia telefonokhoz árusítják ezerötszáz forintért, de egy kiegészítő csatlakozóval bármilyen típusú készülékkel használható. Az akku maga egy vékony, könnyedén zsebbe csúsztatható tasak, amelyből csak a töltőcsatlakozó lóg ki. A csomagolás tanúsága szerint a gyártástól számított 5 évig használható fel - vagyis jobban megéri egy ilyen segédeszközt magunkkal hordozni, mint egy pótakksit, amely pár nap alatt elveszíti a töltést.

 

A tasak tartalma gyártó ígérete szerint környezetbarát, vagyis használat után ki lehet dobni. Erről magunk is meggyőződtünk: szétvágtuk, szétnyitottuk, és tényleg, csupán szénporhoz hasonló anyagot tartalmaz, a burkolata viszont műanyag. Az egyszer használatos akkumulátor használatát csak az nehezíti meg, hogy a csomagolást nehéz leszedni róla: a töltőcsatlakozót ugyanis kemény zsugorfólia védi, amit csak egy zsebkés segítségével tudtunk lehámozni.

 

 

 

Ha viszont túl vagyunk a nehezén, kiszabadítottuk a csatlakozót, elláttuk a telefonhoz illő fejjel, akkor ezzel van a legkönnyebb dolgunk. Miután a tesztelés során rádugtuk a telefonra, azonnal megindult a töltés, és a tasakban volt annyi szufla, hogy a végletekig lemerített készüléket is életre keltse. Az akku körülbelül háromnegyed óra alatt adja ki teljes energiáját, és ezzel körülbelül egyórás beszélgetési időhöz tölti fel a mobiltelefont (persze ez nagyban függ a készülék fogyasztásától, így például attól is, hogy mekkora és milyen fényerőn működtetett kijelzője van.

 

Melyiket választanánk?

 

 

Ha teljesen környezetbarát megoldást szeretnénk a telefon feltöltéséhez, valamint jól is szeretnénk szórakozni közben (legalábbis egy ideig), akkor a kurblis töltő a jó megoldás. Hátránya az, hogy nagyon sokáig kell bajlódni vele, míg kellő energiát ad át a készüléknek. A napelemes töltő amellett, hogy ki van szolgáltatva az aktuális időjárási viszonyoknak, eléggé megbízhatatlanul is működik - maximum a nyaralás alatt lenne időnk kivárni, hogy szép nyugodtan feltöltse a mobilt.

 

Ha viszont bármilyen vészhelyzetre készen szeretnénk állni, mert előfordulhat, hogy komoly kellemetlenséget okoz a mobilunk lemerülése, akkor az egyszer használatos töltő a biztos megoldás. A tasakot bárhová magunkkal vihetjük, és ha megfelelő csatlakozóról is gondoskodtunk hozzá, akkor számíthatunk rá, hogy bármilyen körülmények között feltölti a telefont.

 

forrás: [origo]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...