Jump to content
PirateClub.hu

Pampa Mansa teje


Szipi
 Share

Recommended Posts

Pampa Mansa teje

 

Pampa Mansának hívják azt az argentin tehenet, mely valószínűleg a kulcsot szolgáltatja ahhoz, hogyan lehet olcsón előállítani azt a rendkívül költséges emberi növekedési hormont, amelyet lövekedési gondokkal küzdő gyermekek ezreinél alkalmaznak.

 

A genetikailag módosított Jersey fajtájú tehén teje annyi hormont szolgáltat, hogy tizenöt ilyen tehén fedezhetné a világ jelenlegi ilyen irányú szükségletét. Az emberi növekedési hormont egykor emberi holttestekböl vonták ki, de most már genetikailag módosított baktériumok állítják elő. A hormonnak ez a formája biztonságosabb, de egy-egy személy kezelése még így is évente kb. hatmillió forintnak megfelelő összegbe kerül.

Dániel Salamone argentin kutató- és munkacsoportja ezért megoldást keresett. Üvegcsészében osztódó tehén-embriósejtekhez emberi gént adtak. A módosított sejtek egyikét klónozták, így kapták meg Pampa Mansa embrióját.

Egyéves korában a tehén tejének minden literéből már öt gramm hormont vontak ki, ami a tej fehérjetartalmának tíz zázalékát jelenti. Ilyen módon évente legalább négy kilogramm növekedési hormont kaphatnak, ami négyszer több, mintha genetikailag módosított baktériumok állítanák elő ezt a mennyiséget. És ez még csak a kezdet! Ki tudja, milyen hormonképző géneket tudnak még beültetni egy-egy tehén embrionális sejtjeibe?

Link to comment
Share on other sites

igen, kiskorban szoktak odafigyelni arra, ha nem megfelelő a növekedés, és akkor azt hormonokkal segítik elő, ami nem minden esetben megfelelő. ezekkel nagyon kell vigyázni. de azért sokkal jobb ha egy tehénből vonják ki és nem a hullából, mert attól írtóznék azért. szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...