Jump to content
PirateClub.hu

Ősi lábnyomok Amerika földjén


Szipi
 Share

Recommended Posts

Ősi lábnyomok Amerika földjén

 

„Alig sétáltam egy métert, amikor megpillantottam őket - mesélte Silvia Gonzales. - Úgy éreztem, mintha villám csapott volna belém." - A liverpooli kutatónő egy nemzetközi régészcsoportot vezetett 2003-ban, amikor rátalált a megkövesedett lábnyomra Mexikóvárostól száz kilométerrel délkeletre, Puebla városának egyik közeli kőfejtőjében. Két nap múlva Gonzales és munkatársai százával bukkantak emberi és állati lábnyomokra egy közeli vulkán hamurétegében. A lábnyomok egy tó partja mentén húzódtak, és miután a vízszint emelkedett, idővel lemerültek, és a rájuk rakódott üledék őrizte meg őket a mai napig.

 

Tehát emberi lábnyomokat fedeztek fel az ősi mexikói tó mentén, és minden valószínűség szerint ezek a lábnyomok negyvenezer évesek! Ha a leletek kormeghatározása kiállja a szakmai viták kritikáját, ez azt jelenti, hogy az ember legalább harmincezer évvel korábban jelent meg az Újvilágban, mint ahogy a szakértők korábban gondolták.

„Kétségtelenül emberi lábnyomok - ismerte el az angol kutatócsoport tagja, Matthew Bennett. -Minden feltételnek megfelelnek, amelyet azután állítottak fel, hogy 1976-ban a tanzániai Laetoliban emberi lábnyomokat találtak az ősrégészek." A méretekből arra lehet következtetni, hogy a lábnyomok egyharmada gyermekektől származik.

De mikor is keletkeztek a lábnyomok? A kutatócsoportnak két évre volt szüksége, hogy a csúcstechnika módszereit igénybe véve megállapítsa: a lábnyomok körülbelül negyvenezer évesek. A döntő adatot azokból a kagylóhéjakból kapták, amelyeket a tó üledékéből nyertek, mert a C14-es kormeghatározás szerint ezek mintegy harmincnyolcezer évesek.

„Világosan kiderült a lábnyomokról, hogy harmincnyolcezer évnél idősebbek" - jelentette ki Tom Higham, annak a kutatócsoportnak a tagja, amelyik az Oxfordi Egyetem laboratóriumában végezte el a szénizotópos vizsgálatot.

Ez az elemzés minden bizonnyal élénk vitát kavar majd a tudományos körökben. A hagyományos nézet szerint ugyanis az első embercsoport körülbelül tizenegyezer évvel ezelőtt ballagott át Ázsiából a Bering-szoroson át Amerikába, amikor még száraz lábbal lehetett átkelni a két földrész között.

De korábban is felvetődtek már olyan bizonyítékok, amelyek szerint korábbi telepesek is voltak, akik még a Bering-tengeren keresztül érkeztek, mert egyes településeken alapvető bizonyítékok utalnak negyvenezer évvel ezelőtti lakókra. Ám ezeket az állításokat akkor heves kritikával fogadták a szakemberek.

Gonzales és kutatócsoportja ugyanerre számít. „Ez hihetetlenül ellentmondásos, semmi kétség -ismerte el Higham. - Egy éven át keményen dolgoztunk, hogy biztosak legyünk benne: kormeghatározásunk pontos és megismételhető." Az más kérdés, hogy negyvenezer évvel ezelőtt hogyan kerültek ezek az emberek Mexikóba. Erről majd újabb vitát lehet nyitni...

Link to comment
Share on other sites

én most már eléggé szkeptikus vok, hisz eddig is állítottak sokmindent és mindig találnak vmilyen új leletet, aztán dugába dől minden feltételezés. szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...