Jump to content
PirateClub.hu

A mezítlábas és a füstszűrős


Szipi
 Share

Recommended Posts

A mezítlábas és a füstszűrős

 

Aki azt hiszi, hogy a kis kátránytartalmú cigaretták csökkentik a tüdőrák kialakulásának az esélyét, alaposan tévednek. Ezek a cigaretták is éppen olyan veszélyesek, mint a „mezítlábasok". Ezt egy hat éven át folytatott vizsgálat támasztja alá, amelynek során Jeffrey Harris amerikai kutató munkacsoportja 364 239 férfit és 576 535 nőt vizsgált abból a szempontból, hogy ezek a harminc év feletti emberek milyen cigarettatípusokat szívnak, és mennyi a valószínűsége annak, hogy tüdőrák fejlődik ki a szervezetükben.

 

A kis és a közepes kátránytartalmú cigaretták rajongói között annyira elhanyagolható különbséget találtak, hogy a kutatás vezetője azt tanácsolja: a gyárak ne is tegyenek a kettő között különbséget, mert ez teljesen értelmetlen. „Újból át kell gondolnunk, hogyan minősítsük a cigarettákat. Ha csak azt mondjuk, hogy füstszűrös és nem füstszűrős, ennek sokkal több értelme van."

Akik tehát feltételezték, hogy a kis kátránytartalmú cigaretták „biztonságosabbak", hibát követtek el - magyarázza Harris. Más tanulmányok egyenesen arra.utalnak, hogy a kis kátránytartalmú cigaretták még rosszabbak a nagyobb kátránytartalmúaknái, ugyanis a dohányosok mélyebbre szívják füstjüket, és ezzel újabb típusú daganatok kifejlődését indíthatják el mélyebben fekvő tüdőhólyagocskáikban.

A dohányipar szakemberei élénken tiltakoznak, arra hivatkozva, hogy az 1970-es években ők csak jóhiszeműen tértek át a ,Jight" meghatározásra és gyártási módra az elfogadott tudományos vizsgálatok alapján, valamint a kormányok nyomására. „A kormányokkal összhangban cselekedtünk, és ezért hoztuk forgalomba a kis kátránytartalmú cigarettafajtákat" - hangsúlyozza Tim Lord amerikai szakember.

„A kormány meghatározta a dohány és a nikotin osztályozásának módját, mi pedig sohasem állítottuk vagy hirdettük, hogy a kis kátránytartalmú cigaretták biztonságosabbak. Az a legbiztonságosabb cigaretta, amelyet nem szívnak el!"

Harris kutatócsoportja azt is kiderítette, hogy a kis- és közepes kátránytartalmú cigaretták akkor ártanak kevesebbet, ha füstszűrővel szívják őket. A nagy kátránytartalmú cigaretták füstszűrő nélkül mindenképpen veszélyesebbek. A munkacsoport elemzése szerint azokban az emberekben, akik füstszűrő nélküli cigarettát szívnak, 44 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki tüdőrák.

A statisztikák szerint az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban csak kevesen szívnak füstszűrő nélküli cigarettát, de egy 1996-os felmérés szerint az eladott cigaretták egyötöde füstszűrő nélküli volt Kelet-Európában, Kínában és Franciaországban. Ha sikerülne rábeszélni a dohányosokat, hogy váltsanak át filteres cigarettára, milliók életét lehetne megmenteni. De hát ez már pénz kérdése is.

 

Link to comment
Share on other sites

Állítólag: A leggyengébb cigik a veszélyesebbek, mert mélyebbre tüdőzi le a páciens és így a rejtett tartalékait is pusztítja ...Amúgy: a nikotin is nevezhető kábítószernek és ráadásul a hosszantartó használatából adódó veszély roppant egyén függő... mnt pld. a biciklizés...

Link to comment
Share on other sites

hál istennek, én még soha nem próbáltam ki, de ettől függetlenül még meghalhatok tüdőrákban a másodlagos füsttől. :( szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...