Jump to content
PirateClub.hu

Megtanulnak beszélni az USA precíziós fegyverei


E.Draven
 Share

Recommended Posts

Kommunikálnak a robotok a harctéren

Megtanulnak beszélni az USA precíziós fegyverei

Háború Művészete

 

Az USA precíziós fegyverei ugyan rendkívül pontosan és megbízhatóan találják el a kijelölt céljukat, ám úgy tűnik, ez már nem elég. Szükség van arra is, hogy a már levegőben lévő rakéták, illetve bombák új információk birtokában ne az eredetileg kijelölt célt támadják meg, hanem egy másik fele forduljanak. Az első harceszközök, amelyek tehát már kétirányú kommunikációra is képesek lesznek, azaz tartalmazni fogják a Strike Common Weapon Data Linket, a JSOW (Joint Stand-off Weapon) siklóbomba block III változata, illetve a jó öreg Harpoon hajó elleni rakéta legújabb típusa lesz.

01.jpg

A kétirányú, zavarásbiztos adatcsatorna (vagy egyszerű UHF, vagy Link 16) lehetővé teszi, hogy mind az indítóeszköz, mind pedig maga a fegyver kölcsönösen és folyamatosan tájékoztassa egymást a cél helyzetéről, állapotáról. Hasonló képességekkel eddig csupán cirkálórakéták rendelkeztek. Szükség esetén új célpont is kijelölhető, illetve megszakítható a támadás. Mivel a fent említett adatcsatorna teljes mértékben a kommunikációs hálózatba integrálható, így nem csupán hagyományos indítóeszköz-harceszköz kapcsolatról beszélhetünk, hanem az információ szinte élőben a megfelelő harcálláspontokhoz, parancsnokságokhoz is eljut. Ez azt jelenti, hogy a háborút viselő feleknek így alkalmuk nyílik arra, hogy helyüket gyorsan változtató, időkritikus célpontokat is megsemmisítsenek.

 

Gyakorlatban az új generációs Harpoon hajó elleni rakéta esetében ez a következőképpen nézhet ki: egy fregatt egy ellenséges korvettet kíván leküzdeni, s ezért két Harpoont indít. Ezek a rakéták nem azonos útvonalon közelítik meg a célt, de egyszerre érnek majd oda. Ezalatt pl. egy F/A-18F, amely csapásmérő küldetésen van, észlel egy felmerülő tengeralattjárót. A repülő fegyverkezelője átirányítja az egyik Harpoont, amely így a tengeralattjárót fogja megsemmisíteni. A rakéta egy pillanattal a becsapódás előtt utolsó üzenetként elküldi, hogy becsapódott. Ezt a magasban járőröző E-2D Hawkeye AWACS repülőgép veszi, s hogy támogassa a még mindig úton lévő

másik rakétát, egy olyan eszközről kéri egy további Harpoon indítását, amely ugyan a leküzdendő cél adataival nem rendelkezik, ám az AWACS útközben a Link 16 segítségével a Harpoon rakétába táplálja a szükséges információkat.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...