Jump to content
PirateClub.hu

Megújuló energiaforrások


somaster
 Share

Recommended Posts

Ezt a témát azért hoztam létre, mert nem találtam megújuló energiaforrásokkal foglalkozót (pedig kell, hogy legyen). Így hát akik ide írnak a jövőben, azoket arra szeretném kérni, hogy írjanak a főleg Magyarországot érintő híreket.

 

Ha már itt tartunk, kezdem is eggyel

 

Egymilliárd forintos beruházással biogázerőművet épített Kenderesen az Agrener Kft. A cég vezetése 2006 nyarán döntött a beruházás elindítása mellett, amelynek építési munkálatai ez év március végén kezdődtek, a kereskedelmi célú áramtermelést pedig szeptember 1-jétől indították el, írja a Világgazdaság.

 

Az új biogázüzemben két, egyenként 526 kilowatt elektromos teljesítményű gázmotort építettek be, így a kiserőműnek egy megawatt villamos és 0,7 megawatt hőenergia a teljesítménye. A biogázas erőműben évente 42 ezer tonna mezőgazdasági hulladék feldolgozását tervezik, ebből 28 ezer tonna sertéshígtrágyát a Középtiszai Mezőgazdasági (KM) Zrt. kenderesi telephelyéről szállítanak be - mondta el Szűcs Pál, a társaság ügyvezető igazgatója.

 

Emellett az üzemben évente további 3950 tonna sterilizált vágóhídi húspépet is feldolgoznak majd, a megtermelt villamos energiát pedig az E.On Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. veszi át. Az Agrener Kft. a biogáz-előállítás "melléktermékeként" keletkező évi 39 ezer tonna biotrágyát a KM Zrt.-nek adja át, amely azt a termőföldjein tudja felhasználni.

 

A projekt fejlesztője és fővállalkozója, az Agrener Kft. magyar tulajdonú fejlesztőcég, amelynek célja olyan decentralizált kiserőművek létrehozása, amelyek a megújuló energiaforrások hasznosításával segítik a mezőgazdasági melléktermékek és hulladékok feldolgozását, valamint a magyarországi energiaellátás biztonságának növelését. A kft. 2008-as terveiben újabb három biogázerőmű megépítése szerepel, összesen mintegy 3,5 megawatt elektromos kapacitással, számol be a Világgazdaság.

 

forrás: mfor.hu

 

ui.: A kedvenc oldalam, ami csokorba gyűjti ezeket a híreket, a zoldtech.hu!

Link to comment
Share on other sites

Hát ez egy elég régi cikk, de hátha jól jön! :)

 

Az alternatív, más néven megújuló energiaforrások közé tartozik a napenergia, a szélenergia, a különböző formákban megjelenő biomassza, a geotermikus energia és a vízenergia. Ezek közös kedvező tulaj­donsága, hogy környezetszennyező hatásuk elenyésző a fosszilis energiahor­dozókéhoz (szén, kőolaj) képest. Hasznosításuk nemcsak a környezet védel­méhez és a fenntartható fejlődéshez járul hozzá, hanem ösztönzi a helyi munkahelyteremtést, biztonságosabbá teszi az energiaellátást, továbbá lehe­tőséget teremt az ENSZ éghajlatváltozásról szóló keretegyezményéhez csa­tolt Kiotói Jegyzőkönyvben foglaltak gyorsabb megvalósítására is. Az Európai Bizottság által kiadott úgynevezett »fehér könyv« (Energia a jövőért – megújuló energiaforrások, 1997) szerint az a korábban megfogalmazott cél, hogy az összes energiafelhasználáson belül a megújuló energiaforrások részaránya 12%-ra növekedjen, piaci alapon nem érhető el. Ezért az Európai Unió tá­mogatási lehetőségeket biztosít az alternatív energiák elterjedésének érde­kében.

 

 

Tavaly december elején kezdődött a próba abban a nyírbátori biogáz üzemben, amely 1700 tehén és szaporulatának, valamint 1.2 millió broiler csirkének a trágyájából, továbbá naponta mintegy 30 tonna vágóhídi hulladékból és napi 3 tonna gabonaszalmából napi 4.500 köbméter biogázt állít elő. A beruházás költsége körülbelül egy milliárd forint volt.

Az előtárolóból a csirketrágya, a szarvasmarha trágyával, az egyéb mezőgazdasági melléktermékkel, valamint azzal, a baromfi-vágóhídról származó szennyvízzel együtt, amely a szárazanyag-tartalom beállítását szolgálja, az adagoló-keverő aknákba kerül. Itt történik meg az előkevert biomassza homogenizálása, és üzemi méretre történő aprítását. Az aknákból speciális, vágóéllel ellátott, járókerekes szivattyúk szállítják a kevert alapanyagot a fermentorokba.

A fermentorok és utófermentorok (erjesztők) képezik az anaerob zónát. Ezek - energiatakarékossági szempontok miatt - hőszigetelt vasbeton tartályok, amelyekben a termofil (erjesztési hőmérséklet: 55 oC) és mezofil baktériumok (38 oC) biogázt szabadítanak fel a biomasszából. A folyamathoz szükséges, állandó hőmérsékletet a fermentor alsó, valamint oldalsó felületének fűtése biztosítja. A szakaszosan, automatika segítségével működő keverő nem csupán homogenizál, hanem az úszóréteg kialakulását is megakadályozza.

A tervezési alapadatok és a technológiai számítások figyelembe vételével hat mezofil fermentor és hat termofil utófermentor épült. A fermentorban lejátszódó folyamatok során a fermentált anyagok a tartály alsó síkjában helyezkednek el. A 30 napos (mezofil) üzemidő után a jórészt kirothadt anyagok az utófermentorokba (termofil - 20 napos erjedés) kerülnek. Gyakorlatilag az utófermentor szolgál a kierjedt biotrágya átmeneti, a biotrágya tároló tartályba vezetése előtti tárolására.

Ezek a tartályok fermentor-kialakítással készülnek - fedettek, fűthetőek - így meghosszabbítható az anaerob szakasz, ami a teljes gázmennyiség kinyerését, és a kikerülő anyag teljes higiénizálódását szolgálja. A fermentorokban végbemenő folyamatok pH-értékét műszer ellenőrzi, és szükség esetén a kedvezőtlen erjesztési körülmények - savasodás - megszüntetésére kézi vegyszeradagolásra kerülhet sor. A fermentorokban metánérzékelők is találhatók, amelyek mérik a képződő biogáz metán tartalmát, és automatika segítségével határozzák meg annak további útját. A metántartalom növekedésével az automatika a biogázt - egy gázmennyiség mérőn keresztül - a gázkezelőbe vezeti, ahol a gáz hűtésével megtörténik annak víztelenítése. Innen a biogáz - a blokkfűtőmű teljesítményének függvényében - vagy felhasználásra, vagy további felhasználásig a biogáz-tárolóba kerül.

A keletkező biogáz a blokkfűtőműben egy olyan, belső égésű motort táplál, amely az áramfejlesztő generátort hajtja. A motor távozó hőjét (hűtővíz, olaj, kipufogógáz) hőcserélőkben gyűjtik össze, és fogyasztási melegvíz előkészítéséhez, illetve fűtéshez használják. A megtermelt energia egyharmad része elektromos-, kétharmada hőenergia. Ez utóbbi mintegy ötöde a reaktorok fűtésére használható, a többivel a gazdaság egyéb hőigénye elégíthető ki. Az áramfelesleget egy később megépíthető automatika kapcsolja a hálózatra, így ez a mennyiség el is adható. A biotrágyát a szántóföldre történő kijuttatásig, külső tartályokban tárolják.

A számok tükrében

A környezetvédelmi előírások betartása a gazdaság minden ágazatában a termelési költségek növekedésével jár. A biohulladékok ártalmatlanítása azonban megfelelő technológiák alkalmazásával - a bennük rejlő energia és tápanyag hasznosításával - a mezőgazdaság számára nyereségessé válhat. Ennek érdekében dolgoztuk ki a biohulladékok hasznosításának integrált gazdasági programját, aminek első eredménye a nyírbátori biogáz üzem. Miként az a mellékelt táblázatból is kiolvasható, hazánk megújuló energia forrásai közül a biomassza hasznosításában rejlik a legnagyobb lehetőség. Ennek kihasználását indokolja, hogy a hasznosítás egyidejűleg számos más eredménnyel is jár, csökkenti a környezet terhelését, segíti a vidékfejlesztést, növeli a foglalkoztatást.

 

Magyarországon a 31 millió tonna állati trágyából 1,4 milliárd köbméter, a 2,5 millió tonna kommunális biohulladékból 1,2 milliárd köbméter, a 200 ezer tonna kommunális szennyvíz-iszapból 80 millió köbméter, a 400 ezer tonna vágóhídi hulladékból 50 millió köbméter biogáz nyerhető évente, ez pedig 17,5 PJ előállítható villamos energia előállítására lenne elegendő, ami hazánk évi energiafelhasználásának több mint a tíz százaléka. Ha az elméleti értékek felét tekintjük megvalósíthatónak, a program akkor is igen jelentős eredménnyel járhat. A megvalósítás becsült beruházási költsége 500 milliárd forint. Megtérülési ideje, ha a környezetvédelmi eredményeket is figyelembe vesszük, 7-8 év.

 

forrás: agraroldal.hu

Link to comment
Share on other sites

Úgy gondolom Magyarországon a geotermikus energia kihasználására való törekvés irányába kellene elmozdulni. Azt mondják, hogy termálvíz nagyhatalom vagyunk, ezt volna jó meglovagolni. A biomassza erőművek már nyugaton is kérdőjelesek a fokozatosan jelentkező nyersanyaghiány következtében. Szélerőművek tekintetében a helyi adottságaink nem túl kedvezőek. Szerintem a termálvíz hasznosításában kellene gondolkodni és ezzel a távfűtés árát lehetne csökkenteni. Vagy csak álmodom... :unsure:

Link to comment
Share on other sites

Szélerőművek tekintetében a helyi adottságaink nem túl kedvezőek

 

A szélerömüveket megérné ha minden háztartáshoz tartozna 1-1 kisebb. A széltornyoknak elég kevés szél is a forgáshoz és az áruk hamar megtérül. Meg mint tudjuk a házban a berendezések 90% 12v feszültséggel müködik azt egy széltorony tudná garantálni. Ennél a naptorony a jobb az több befektetést igányel de több energiát is ad. Télen is képes energiát termelni. De a nap energiáját felhasználva 50+ C' os víz is nyerhetö télen.

 

Az ilyen enegiafomrák felhasználása annyira nem érdeke a magyar államnak meg mondjuk az elektromos müveknek hogy még te fizetel ha a hálózatba + energiát pumpálsz vissza. Nyugaton neked fizetnek havonta ha energiát termelsz. És a hasonló házilag építhetö erömüveket más országok anyagilag támogatják kedvezö kölcsönökkel va

Link to comment
Share on other sites

Szerintem ezeknek a bioüzemanyagoknak nem sok értelme van , mert ez is ugyanúgy füstös, meg szén-dioxid kibocsájtással jár, úgyhogy én a hidrogén mellet szavazok.

Az energiatermelésben meg Magyarországon egyértelműen a geotermikus energiát, a napenergiát, és ahol lehet, a szélenergiát kéne hasznosítani, mert ezek teljes mértékben környezetbarátak (nem úgy, mint a "bio"massza). Bár azt hallottam, hogy Igricén, ahol a MOL akart egy geotermikus erőművet építeni, végül nem valósult meg a dolog, és azt is hallottam, hogy egy izlandi-magyar cég 2010-ig egy csomó geotermikus erőművet akar építeni...

Link to comment
Share on other sites

Az Energias de Portugal SA (EdP) portugál áramszolgáltató cég bejelentette, hogy a GE Energy amerikai cégtől kap szélturbinákat összesen 500 megawatt névleges teljesítménnyel.

 

A megállapodás értelmében a GE Energy 80 turbinát szállít a Neo Energia részleghez, amely az EdP-nek a megújuló energia energiaforrásokkal foglalkozó részlege. Ezeket a berendezéseket európai projektekben használják majd fel. További 201 turbinát szállít az amerikai cég az EdP amerikai részlegének, a Horizon Wind Energy-nek. A megállapodás részleteit az EdP nem közölte.

 

A GE Energy részese a világ legnagyobb naperőművének is, amely ez év márciusában kezdte meg működését Portugália délkeleti részén. Portugália azt tervezi, hogy 2010-re az országban felhasznált teljes árammennyiség 45 százalékát megújuló energiaforrásokból nyerik. (MTI)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ha neked is kell napkollektor, építs SÖRKOLLEKTORT!

 

Besegít a fűtésben, pénzt takarítasz meg és még jól is érzed magad!

 

dscf4956a.jpg

 

A lényeg: üres sörösdobozokból, csövekből, szigetelésből, és pár mindenki számára hozzáférhető dologból létre lehet hozni maszek napkollektot! Kb. 50 ezer ft és időráfordítás kell hozzá. Pár év alatt megtérül.

A további infókért, kész sörkollektortervekért, és ötletekért nézz be ide:

 

www.sorkollektor.hu

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Na, remélem nem fog behalni a topic, akkor írnék is egy hírt!

 

A Nanosolar megkezdte a világ legolcsóbb napelemének forgalmazását

 

Először egy kelet-németországi naperőműhöz szállítanak az új típusú vékonyréteg napelemből, amely költsége már most is egy dollár alatt van wattonként.

Az amerikai központú Nanosolar napelemgyártó cég, amelynek az USA-ban és Németországban is vannak gyártótelepei, bejelentette, hogy megkezdte a "világ legkisebb költségű napelemének forgalmazását".

 

"Megkezdtük a napelemek szállítását szabadmezős telepítésre Németország keleti részére - mondta Martin Roscheisen, a Nanosolar honlapján közzétett közleményben. - A napelemeinkkel előállított első megawattokat egy ottani erőművi létesítmény használja majd."

 

A 2002-ben alakult cég, amelynek kezdeti finanszírozásában a Google társalapítói, Sergey Brin és Larry Page is részt vettek, vékonyfilm technológiát használ, amelynek előnye az, hogy mindössze a töredékét igényli a hagyományos napelemek gyártásához szükséges szilícium-mennyiségnek. A Nanosolar eljárásával a napelemek költsége wattonként egy dollár alatt van - közölte a cég. (MTI)

 

Forrás: zoldtech...

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Tényleg nem értem miért nem írtok, pedig igazából erről a témáról lehetne a legtöbbet beszélgetni...

 

Amúgy friss hír:

 

Geotermikus energiavállalatot alapít a Mol

 

 

A Mol egy izlandi és egy ausztrál céggel közös vállalat alapított CEGE Közép-Európai Geotermikus Energia Termelő Zrt. néven, amely célja a geotermikus energia kutatása, termelése és értékesítése, illetve geotermikus erőművek és közvetlen termálhő szolgáltató technológiák létesítése lesz.

 

A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. CEGE Közép-Európai Geotermikus Energia Termelő Zrt. néven közös vállalat alapított az izlandi Enex hf. és az ausztrál Green Rock Energy International Pty. Ltd-vel közösen: az új vállalkozás célja a geotermikus energia kutatása, termelése és értékesítése, illetve geotermikus erőművek és közvetlen termálhő szolgáltató technológiák létesítése.

 

A Mol közleménye szerint a három alapító tulajdonos egyenlő 33 plusz egyharmad százalékkal részesedik a közös vállalat alaptőkéjéből.

 

A CEGE létrehozása a Mol szerint bizonyítéka annak, hogy a magyar cég elkötelezett a megújuló energiák feltárása és értékesítése iránt. A Molnak és jogelődeinek több mint hetven éves földtani kutatási tapasztalata stabil szakmai alapot nyújt majd a leányvállalat számára.

 

Az Enex hf. a világviszonylatban is élenjáró izlandi geotermikus energiaipar egyik vezető vállalata. Jelenleg több földrészen számos projektben vesz részt tanácsadóként, illetve befektetőként. A már működő geotermikus projektek létrehozása és működtetése által szerzett tapasztalataival segíti partnereit a közös vállalkozásban.

 

A Green Rock Energy Ltd. ausztrál tőzsdei vállalat, amely hazájában a Magyarországon még nem alkalmazott Hot Dry Rock technológiára alapuló projekteket fejleszt. Ausztráliában található a világ egyik legdinamikusabban fejlődő geotermikus energiaipara, ezért a közlemény szerint a Green Rock révén a közös vállalat hozzáférést nyer az országban folyamatosan fejlődő tudásbázishoz.

 

A CEGE célja az, hogy Magyarország piacvezető geotermikus energia termelő társaságává váljon. A vállalat ennek érdekében földtani kutatásokat végez Magyarországon, illetve lehetőség szerint regionális szinten is. Ezen kutatások geotermikus energia feltárására irányulnak, és sikere esetén a CEGE geotermikus erőműveket és közvetlen termálhő szolgáltató technológiákat tervez létesíteni.

 

Az új cég célja, hogy - együttműködve az illetékes minisztériumokkal, állami hatóságokkal, egyetemekkel, tudományos intézetekkel, illetve szakmai szervezetekkel - részt vegyen a Magyarországon még nem működő geotermikus energia technológiák létesítésében és elterjesztésében. Ez az üzleti és szakmai tevékenység jelentősen támogathatja Magyarország megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos terveinek végrehajtását - áll a közleményben.

 

forrás: zoldtech.hu

Link to comment
Share on other sites

További friss hír a témában:

 

Hullámerőművet helyeztek üzembe Skócia partjainál

 

Az Atlanti-óceán hullámaiból száz kilowatt villamos energiát termelő turbinát állítottak üzembe a skóciai Islay-szigeten.

 

A berendezést Jim Mather skót energiaügyi miniszter indította be. Ez az eddigi legnagyobb turbina a szigetországban, amely a hullámok lendületével előállított áramot betáplálja az elektromos hálózatba. A fejlesztő Wavegen óceánparti telepén 20 millió fontos befektetéssel összesen negyvenet építenek a következő másfél évben. A megtermelt 4 megawatt áram 1500 háztartás éves fogyasztását fogja fedezni, és a parttól 350 méterre húzódó turbinasor hullámtörőként is szolgál - áll a BBC hírportálján megjelent beszámolóban.

 

A Wavegen működteti a világ első kommerciális hullámenergia-erőművét, ugyancsak Islay szigetén. A 2000-ben üzembe állított Limpet teljesítménye 500 kilowatt.

 

A cég anyavállalata, a Voith Siemens Hydro világszerte 40 ezer vízzel hajtott turbinát telepített már. Az általuk megtermelt évi 300 ezer megawatt a világ vízierőmű termelésének a harmada.

 

A földfelszín háromnegyedét borító óceánokban bőséges megújuló energiaforrás rejlik. Főként az áramlásokból, az árapály-mozgásokból és a hullámokból lehet kinyerni. A hullámenergia-technológiákat aszerint szokás megkülönböztetni, hogy a parthoz képest hol helyezkedik el az energia-átalakító berendezés. Két fő típus létezik; az egyik a parton beágyazott turbina - ilyenekkel működik a Limpet -, a másik pedig a parttól távolabb, a vízben telepített turbina, amelyet a mélyebb vízben keletkező hullámok hajtanak. Ilyen az a száz kilowatt teljesítményű berendezés is, amelyet Skóciában most rákapcsoltak a hálózatra.

forrás: zoldtech.hu

Link to comment
Share on other sites

Újabb érdekes hír:

 

Vestas szélerőművek Jánossomorján, Ácson és Pápakovácsin

 

Jánossomorján folyamatban van 4 + 1 db Vestas V90 2 MW NH105 típusú gépekből álló szélerőműpark kivitelezése. A gépeket várhatóan 2008. szeptemberében helyezik üzembe. A projekt főbb adatai: Beépített teljesítmény: 8 + 2 MW Beruházó: Renerwind Kft., W.P.S.S. Kft. Generálkivitelezők: Vestas Central Europe, Preciz Kft.

 

Megkezdődnek az építési munkák Ácson, Pápakovácsin ( 1-1 db Vestas V90 2 MW NH105; várható üzembehelyezés: 2008. november) és Vönöckön (1 db Vestas V52 850KW, NH86) is, szintén a Vestas Central Europe és a Preciz Kft. generálkivitelezésében.

 

Ezekkel a projektekkel a Vestas tovább fogja növelni jelenleg is piacvezető pozícióját Magyarországon (38,18 % a beépített teljesítményben mérve).

 

forrás: zoldtech.hu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...