Jump to content
PirateClub.hu

Támogatja a holdraszállást a Google


Gospel
 Share

Recommended Posts

Magánvállalatok versenyezhetnek egymással azért, hogy ki tud elsőként a Holdra juttatni egy működőképes robotautót. Húszmillió dollár a fődíj, de ha öt éven belül senki sem jár sikerrel, tizenötmillióra csökkentik.

Az 1970-es évek elején véget ért az Egyesült Államok és a Szovjetunió között a Holdért folytatott űrverseny, és azóta is odafönt porosodik a Holdon járt tizenkét űrhajós lábnyoma. Mostanában újraéledt a kormányok érdeklődése kísérőbolygónk iránt, mert a Holdról könnyebben elérhető a Naprendszer többi része. Amerika és Oroszország mellett a többi gazdasági nagyhatalom, az EU, Kína, India és Japán is felismerte a Hold-expedíciók fontosságát.

 

A magánszféra érdeklődését a Google próbálja felpiszkálni a harmincmillió dolláros Lunar X-díjjal. Húszmillió jut a győztesnek, ötmillió a második helyezettnek, és szintén ötmillió a különdíjazottnak. A fődíj megnyeréséhez le kell szállni a Holdon egy nem állami forrásból létrehozott űrhajóval, legalább ötszáz métert kell megtenni a felszínén, és eközben képeket, videókat és adatokat kell visszaküldeni a Földre. A második díjhoz mindössze le kell szállni a Hold felszínén és adatokat kell visszaküldeni a Földre, a különdíjakat pedig azok kapják, akik sikeresen teljesítenek egyéb feladatokat: több mint öt kilométeres távolság leküzdése a felszínen, ember alkotta tárgyak lefényképezése, vízjég felfedezése, vagy egy zord holdi éjszaka átvészelése, ami körülbelül 14,5 földi napnak felel meg.

 

A versenyző űrhajók HD-kamerákkal és fényképezőgépekkel lesznek felszerelve, képeket és videókat küldenek vissza a Földre, amelyeket bárki megtekinthet majd a Google X-díj honlapján. A húszmilliós díj 2012. december 31-ig érvényes, a következő két évben 15 millióra csökken. A verseny a tervek szerint 2014. december 31-én ér véget, hacsak a Google és az X-díj Alapítvány meg nem hosszabbítja azt. (Az X-díj Alapítvány az első privát űrrepülésre kiírt tízmillió dolláros Ansari X-díjjal vált ismertté.)

Link to comment
Share on other sites

Hát sajnos úgy tűnik ezt nem én fogom megnyerni,de ez a felajánlás sztem nagyon inspirálja azt akinek erre van pénze.Amúgy jó ötlet hogy megint felmennjenek a Holdra,kicsit hanyagolják má majdnem 40 éve.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...