Jump to content
PirateClub.hu

Vegyen példát az ősemberről!


Szipi
 Share

Recommended Posts

Vegyen példát az ősemberről!

 

Merthogy állatok vagyunk ma is! - legalábbis ezt állítják azok a dán táplálkozáskutatók, akik nemrégen nagy feltűnést keltő elmélettel léptek a közvélemény elé. A koppenhágai egyetem tudósai szerint fiziológiai szempontból az emberek 200 ezer éve nem változtak, bizonyos tekintetben pedig egymillió éve változatlan a szervezetünk. Ez leginkább az emésztőrendszerünkre igaz.

 

Ha belegondolunk, tényleg nem is történt semmi, ami százezer éveken át bármiféle változásra késztette volna a táplálkozási szokások terén az embereket. Csak az utolsó tízezer évben történtek változások, ezek azonban döntőek voltak. Beindult a gabonatermesztés, amely gyökeresen felforgatta az addigi szokásokat, és új táplálékokat állított elő. Vagyis olyan élelmiszerek kerültek az asztalunkra, az emésztőrendszerünkbe, mint például a liszt.

Mindebből szerintük az következik, hogy a mai ételek nem nekünk valók. Tehát nem szabadna ennünk semmit, amit lisztből készítenek, mert az emberi szervezetnek, az evolúciós korszakokat tekintve szinte csak percekben mérhető rövid idő alatt még esélye sem volt arra, hogy "megtanulja" megemészteni a szénhidrátokat.

A dán kutatók nyíltan felvállalták a sokkoló véleményüket: "egy az egyben" el kellene vetni mindazt, amit eddig ettünk, amit ma is fogyasztunk. Aki egészségesen, a természettel harmóniában, tehát úgymond "normálisan" akar étkezni, annak teljesen át kellene térnie a régi-új táplálkozásra. Szerintük nincs egy szemernyi kétség sem afelől: úgy kell táplálkoznunk, mint az ősemberek tették, az a számunkra természetes, állítják a kutatók.

No de mit ettek az egész nap talpon lévő, folyamatosan vándorló, vadászó, menekülő és csak estefelé megpihenő őseink? Elsősorban, vagy szinte kizárólag sovány húst, halat, friss gyümölcsöt, zöldséget és magvakat fogyasztottak. Vagyis sok fehérjét és szinte semmi szénhidrátot és zsírt. Ma éppen fordítva táplálkozunk - no ez meg is látszik rajtunk és főleg az egészségügyi statisztikákon. Aki pedig úgy érvelne, hogy viszont ma négyszer annyi ideig élünk, mint az ősember, jó ha tudja: ez nem a táplálkozáson múlott. Úgy is mondhatnánk: csoda, hogy táplálkozási szokásaink ellenére tovább élünk őseinknél!

Mit együnk hát, hogy a természettel egyezően élhessünk? Egyfelől az "ősember-diétát" javasolják a kutatók, másfelől a ?tésztátlanított" étrendet. Brit és svéd kutatók is megerősítették, hogy az új-guineai őslakosok étrendje áll a legközelebb az egykori ősi vadászok ételeihez: gyümölcsöt, kókusztejet, halat és jamgyökeret fogyasztanak. Igen ritka köztük a szívbeteg vagy a cukorbajos.

E tárgyban a másik fontos kérdés: mennyit együnk? Kiderült, hogy olykor-olykor nem árt éhezni, ez is jót tesz a szervezetnek. Mi több, ha egyszerre a felére csökkentjük a bevitt táplálék mennyiségét - megőrizve annak tápértékét! - még egy olyan pluszhoz jutunk, amiről nem is álmodtunk: tovább élhetünk. A fent említett kutatóintézetekben a főemlősökön - tehát az emberi szervezethez közel álló lényeken - elvégzett kísérletek arra mutatnak, hogy az ilyen táplálkozási módszerrel a kísérleti állatok élettartama akár 30%-kal meghosszabbítható volt!

Link to comment
Share on other sites

az tény, hogy a természetből szerzett tápláléknál bizti nincs jobb.......... csak a sok műkaja nélkül már nem bírunk élni. szipi

Link to comment
Share on other sites

Tududnk.. hogne tudnánk csk nem vesszük figyelembe hogy régen nehezebb volt az emberek élete és ezért is éltek minél nagyobb szervezett közösségekben mert ott könyebben életben maradtak. Aki kimegy a Dzsungelbe 1 hétig próbára tenni magát az persze hogy megdöglik.

Link to comment
Share on other sites

mindenesetre a régi életben egészségesen táplálkoztak, mert nyers, friss dolgokat ettek, gyökereket rágtak, sok rostok fogyasztottak, és nem olyanokat amik már rengeteg átalakításon mentek keresztül. szipi

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...