Jump to content
PirateClub.hu

Egy baktérium kozmikus karrierje


Szipi
 Share

Recommended Posts

Egy baktérium kozmikus karrierje

 

A „baci", amelyről szó van, nem jutott el a világűrbe, legalábbis így tudjuk. Mégis, már puszta létezése is túlmutat a földi élővilágon és nagy reményeket ébreszthet azokban, akik már ma is az űrvilág felfedezéséről álmodoznak. Eddig úgy tudtuk, hogy a tengerek mélyén több kilométerre, ahová a nap fénye sem hatol le, csak egy halott világ terülhet el. Ehhez képest az utóbbi évek, sőt hónapok felfedezései valami egészen másra utalnak.

 

Nemrégen egy kísérleti mélyvízi jármű segítségével 2400 méter mélyen, a tengerfenéken egy teljesen jellegtelen baktériumra leltek. Az örök sötétségben él a „GSB1" fedőnévvel ellátott élőlény. De ez még nem minden. A teljesen oxigén nélküli környezete tele van kénnel és kénhidrogénnel, ehhez pedig forró vizű források törnek fel ugyanott, és a környezet hőmérséklete +350 °C-ot tesz ki!

A kutatók döbbenete még nagyobb volt, amikor kiderült, hogy a GSBl-es fotoszintézis segítségével él és szaporodik! De hogyan, ha már 80 méteres mélységben sincsen napfény? Hát úgy, hogy a tengerfenék forró forrásainak minimális fényerejét használja erre a célra. 1996-ban fedezték fel, hogy a geotermikus víz alatti források nagyon halvány, szemmel nem is tapasztalható fényt is termelnek, ki tudja, már hány millió vagy százmillió éve? Ezt a fényt különben igazából csak műszerekkel lehet tapasztalni, de ez nem zavarja a baktériumot.

Ami a kozmikus karriert illeti - ez arra biztat bennünket, hogy ha itt a Földön ennyire szélsőséges körülmények között is van élet, akkor a világűrben is megtörténhet ugyanez! Vagyis mit sem számit az, hogy mai tudásunkkal azt mondjuk: a világűr -273 °C-os iszonyatos hidegében semmilyen biológiai élet nem maradhat meg - hisz azt hittük eddig, hogy a +350 °C-ban sem lehet létezni, és lám, mégis. Már nem mondhatjuk azt sem, hogy a minden csillagtól távol eső örök feketeségben, a mérhetetlen sötétségben sem lehetséges az élet -mert mi van, ha ott is akad olyan „fény", amelyet mi ugyan nem érzékelünk, de bizonyos ottani lények igen? Arról nem is szólva, hogy mérhetetlenül hosszú idő alatt a földi GSBl-es sokat tanult.

Kiderült, hogy ezek a baktériumok valaha a felszíni vizekben éltek és a normál napfényből táplálkoztak. Ismeretlen okból aztán lemerészkedtek a mélybe és megtalálták azt a másik fényforrást, amely azóta is élteti őket. Az ismert fotóoszintetizáló baktériumokhoz hasonlóan érzékelőikkel kapdossák el az egyes fotonokat is, az innen nyert energia révén alakítják át cukorrá a kénhidrogént és szén-dioxidot.

Mindezt pedig baktériumok vagy más, esetleg fejlettebb idegen lények a világűr bármelyik pontján is megtehetik. íme egy újabb bizonyíték arra, hogy a Földön kívül is lehet élet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...