Jump to content
PirateClub.hu

Megtört szárnyak


Szipi
 Share

Recommended Posts

Megtört szárnyak

 

Az Amerikai Egyesült Államok légierejéri szakemberei régóta megfigyelés alatt tartják nadarakat, főleg a sirályokat, mert szeretnének olyan repülőgépet tervezni, amely játszi könnyedséggel old meg különleges harcászati feladatokat: gyorsan merül, lassan siklik, esetleg lebeg egy terület felett.

 

Ezeket az elvárásokat pedig leginkább a sirály testesiti meg, így aztán érthető a nagyfokú érdeklődés. Rick Lind amerikai kutató és munkacsoportja végül olyan távirányitású repülőgépmodellt készített, amely élethűen utánozza a sirályokat: szárnyai a váll és a könyökcsatlakozásoknál egyaránt hajlíthatók. A hatvan centiméteres fesztávolságú repülőgépmodellben apró motor mozgatja a fémrudak sorozatát. Az egyik fémrúd például a repülőgép törzsét köti össze a szárny középpontjával, a másik pedig a szárny csúcsához csatlakozik. Így a rudak bizonyos pozíciójában a modell rendkívül biztonságosan repül, és tökéletes siklik, miközben az akkumulátorának energiát akarit meg.

Ha a könyök leereszkedik, a repülőgép kevésbé lesz stabil, viszont igen könnyen manőverezik, például magas épületek szűk utcái között is képes végigsuhanni.

A kutatók végső célja az, hogy olyan önműködő autopilóta-rendszert tervezzenek, amely a körülményeknek megfelelően változtatja a szárnyak alakját, és így a gép önállóan hajt végre kényes repülési feladatokat.

Link to comment
Share on other sites

sajna nekem nincsen képem :( , de hátha vki még bekukkol és esetleg felrak valahonnan. szipi

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Olvashattátok hogy ezektöl a változtatásoktól a gép instabil lesz de könnyebben manöverezik. Na most egy Boeing utasszállító mit kezd a remek manöverezhetöséggel... nem adhatja fel cserébe a stabilitást. Ezek a változtatások csak hadászati célokra alkalmazhatóak... mint ahogy a sirály is vadászó madár.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...