Jump to content
PirateClub.hu

Repülő lézerágyú


Szipi
 Share

Recommended Posts

Repülő lézerágyú

 

A Fejlett Védelmi Kutatások Programterveinek Hivatala, a félelmetes amerikai DARPA ismét új fegyverrel állt elő. Olyan nagyteljesítményű lézerről van szó, amely vadászgépre erősíthető, és több tíz kilométer távolságból is képes elpusztítani a gyorsuló rakétát.

 

Eddig az volt a gond, hogy a nagy teljesítményű rakétaelhárító lézerek olyan behemót berendezések voltak, hogy csak óriásgépek - mint a Jumbo Jetek - tudták a levegőbe emelni őket. Például az amerikai Rakétaelhárító Hivatal által kifejlesztett úgynevezett légi lézer a tervek szerint csak egy Boeing 747-es teherszállító repülőgépen helyezhető el. Feladata, hogy nyomon kövesse és elpusztítsa a ballisztikus rakétákat. Ez a fegyver azonban még a repülési próbáknál tart.

A DARPA szakemberei 2005 augusztusában bejelentették, hogy az új lézerfegyver szerkezeti egységeit annyira sikerült összezsugorítaniuk, hogy a készülék elfér egy sugárhajtású vadászgép szárnya alatt, vagy egy repülőgép hátán. Ilyen módon bármit lelőhet, ami mozog: a föld-levegő rakétától a levegő-levegő rakétán át a rakétagránátig.

Az új fegyver hivatalos neve: „nagyenergiájú folyadéklézeres területvédő rendszer" (HELLADS). Tömege csupán 750 kilogramm, benne van a hűtőrendszer is, és az egész csak két köbméter helyet foglal el, alig nagyobb egy jókora hűtőszekrénynél. Az amerikai kutatócsoport a San Diegó-i General Atomics cég szakembereivel együttműködve már megépítette a mintapéldány kicsinyített változatát. A végső méretű berendezés - amely 150 kW teljesítményű lézersugarat lövell ki (ez ötvenszer nagyobb, mint egy három kilowattos hőkandalló teljesítménye!) - a tervek szerint 2007-re áll készen. „Jól beleillik az Egyesített Csapásmérő Vadászgépek tervezési ciklusába" - jelentette ki Woodbury, utalva az amerikai-angol együttműködéssel kifejlesztett sugárhajtású harci repülőgépek következő nemzedékére.

A lézer szerkezeti részletei persze titkosítva vannak, de a New Scientist tudományos hetilap szakértőjének sikerült kinyomoznia, hogy két különböző típusú lézer kombinációjáról van szó. Egy folyadék- és egy szilárdtest-lézer működik benne, a maga előnyével és hátrányával. A folyadéklézer folyamatos sugarat bocsát ki, de rendkívül erős hűtést igényel.

A szilárdtest-lézerek nagyobb hatásfokúak, de nem hűthetők ugyanilyen módon, ezért csak lüktető sugárnyalábokat lőhetnek ki velük, nehogy túlhevüljenek. Arról már nem is beszélve, hogy sokkal több energiát fogyasztanak.

Woodbury kutatócsoportja mindenesetre azt állítja, hogy mindkét rendszerből a legjobbat sikerült kiválasztani, és ráadásul a hűtőrendszert is összezsugorították. „A szilárdtest-lézer nagy energiasűrűségét kombináltuk a folyadéklézer hőigényével" - magyarázza lelkesen. Hogy a gyakorlatban mi válik be ebből, azt a jövő dönti el.

 

Link to comment
Share on other sites

HŰHA az még csak hagyán, hogy a felemelkedő ballisztikus rakétákat eltalálják.

De mi lesz szegény pilótákkal, 60Km-ről kiégetik a pilótafülkéből :blink: .!! Hova tűnik a légicsata rakétákkal, gépágyúkkal

, ha tovább tart a fejlesztés (mert fog) 5 év múlva akkora lesz mint egy TV és emberekre fognak lövöldözni?

Link to comment
Share on other sites

az ilyen jellegű felfedezésektől mindig félek, jóóó nem lehet belőle.... :( szipi

Link to comment
Share on other sites

A 1-1 sor tüzér egymással szemben áll lö majd megvárja amig a másik lö típusú csaták kora már rég lejárt. A mai fegyverek alattomosak, hátulról támadnak és a legegyengébb helyeken csapnak le miliméter pontossággal akkár egyszerre több helyen is. Ami gyilkosok az árnyékból lönek névtelenül, hangtalanul, nyomtalanul de ugyan annyira végzetesen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...