Jump to content
PirateClub.hu

Úszómellényes szúnyog?


Szipi
 Share

Recommended Posts

Úszómellenyes szúnyog?

 

A természet találmányai közül nemrég az ablakszúnyogok különleges képességeire derült fény. Persze nem kell sokáig keresgélni a rovarvilágban, hogy meghökkentő megoldásokra bukkanjunk.

 

A rovarok egyik csoportja például hasonlóan hozzánk, a vörösvérsejtek hemoglobinját használja oxigéntárolásra. Az ablakszúnyogok azzal tűntek ki ebből a sorból, hogy önálló könnyűbúvár-légzőkészülé-ket alkalmaznak úszási mélységük szabályozására. Más merülő rovarok ugyanis csak úgy tudnak a víz alatt maradni, ha valamilyen növénybe kapaszkodva horgonyozzák le magukat, nehogy a felhajtóerő a vízfelszínre lökje őket. Az ablakszúnyogok azonban egy oxigénbuborékot visznek magukkal a hasukon, ez szolgáltatja számukra a mélységi nyomással arányos kiegyenlítő térfogatot. Ahogy légzésük során elhasználják az oxigént, a buborék egyre jobban összehúzódik, így a rovar akár egy méter mélyre is lesüllyedhet a vízben. Amikor végül eléri a semleges úszóképességet, akkor már egyszerűen lebeg a vízben.

Ha a rovar meg akarja őrizni merülési mélységét, lassan oxigént bocsát vörösvérsejt-tárolói-ból a fogyatkozó buborékba. „Nincs még egy élőlény, amely az úszóképességét ilyen módon szabályozná" - nyilatkozta elhűlve Philip Matthews ausztrál kutató.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...