Jump to content
PirateClub.hu

Az álcázás nagymesterei


Szipi
 Share

Recommended Posts

Az álcázás nagymesterei

 

Nem akart hinni a szemének Christine Huffard amerikai kutatónő, amikor megvizsgálta a tengerfenéken készült felvételeit. Ott lopakodott két lábon egy nyolckarú polip.

 

Persze mondhatnánk inkább, hogy a karjain osont, de a járása teljesen hasonlít ahhoz a mechanizmushoz, amikor merev vázhoz kötődnek a lábizmok, és így alakul ki a bipedális mozgás. Eddig a szakemberek úgy vélték, hogy a két lábon való járáshoz csontvázra és hajlékony izmokra van szükség, de a kamera látómezejéből menekülő polip ugyanazt megtette a karjaival.

Az is kiderült, hogy két fáj kissé eltérő álcázási stratégiát alkalmaz. Az Indonéziában honos Octopus marginatus a tengerfenéken sietve hat karját maga köré fonja, és olyan labdát alkot, amellyel talán azt akarja utánozni, ahogyan egy kókuszdiót görget a vízáramlat. Az ausztráliai Octopus aculeatus viszont a lopakodás közben magasba tartja hat karját, mintha lengedező tengeri moszat volna, miközben másodpercenként 12 centiméteres sebességgel halad előre. „Ez az álcázás annyira jó, hogy könnyen szem elől téveszthető az állat" - jelentette ki Huffard. Úgy látszik, más polipoknak is erős hátsó karjaik vannak, és valószínűleg ezek teszik lehetővé a két végtagon való járást.

Az álcázás bajnokai közé tartozik az a bogár is (Eurybrachidae család), amely első pillantásra úgy fest, mint egy miniatűr tücsök két hosszú csáppal. Igaz, hogy ez a bogár mindössze fél centiméter hosszú, de álcázása annyira tökéletes, hogy a bogár feje éppen az ellenkező irányba néz, mint ahogy látszik. Ez a nedvszívó bogár a szöcskékkel és kabócákkal van rokonságban, fatörzseken él, így az ágak és levelek között biztonsággal búvik meg. Két hosszú „csápja" a valóságban olyan viaszos képződmény, amely a hátsó feléből áll ki. A bogár csaknem függőlegesen tartja felfelé ezeket, hogy csápokra emlékeztessenek, így téveszti meg üldözőit, ugyanis testének épp a másik végére csapnak le, amely kevésbé sebezhető, mint a feje.

Ennek a bogárnak az álcázása azonban még nem merül ki ebben, mert ráadásul oldal irányban mozog, mint egy rák. Vagy éppen hátrafelé, amit ellenségei a csápok miatt úgy látnak, mintha előre haladna.

De ennyi megtévesztés ellenére, ha már minden kötél szakad, a rovar rendkívül gyors és hosszú ugrásokkal szökik meg ámuló üldözője elől. Ivarérett korára szárnyai nőnek, lapossá válik, és ekkor már hiányoznak róla a viaszos „csápos" kinövések.

Ez a különleges rovarfaj egyébként Ausztráliában az eukaliptuszfákon tanyázik, és a jelek szerint eléggé életképesnek bizonyult az évmilliók alatt ahhoz, hogy napjainkban is megcsodálják a kíváncsi kirándulók.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...