Jump to content
PirateClub.hu

Élet alakulhat ki a csillagközi porban?


Thomas RC
 Share

Recommended Posts

A számítógépes szimuláció szerint a csillagközi por képes a DNS kettősspirál-alakjának felvételére, az információ tárolására és továbbítására. A virtuális kísérlet után valódival próbálják a tudósok az űrbéli élet kialakulását modellezni.

 

Meglepő eredményeket hozott a Max Planck Intézet kutatóinak számítógépes szimulációja: a csillagközi por elektromos töltés hatására képes a DNS-hez hasonló kettős spirál formába szerveződni. Az élő szervezetek a kettős spirált a genetikai információ tárolására és továbbítására használják.

 

Kettős porspirál

 

Gregor Morfill, a kutatás vezetője a New Scientistnek elmondta, a tudósok maguk is meglepődtek a kísérlet eredményén. A szimulációban a porrészecskék ionizált gázba kerültek, ahonnan elektronokat vettek fel, majd a negatív töltés hatására pozitív ionokból álló héj keletkezett körülöttük. Ez a jelenség eddig is ismert volt a tudósok előtt, de a várt plazmakristályok helyett a szimulációban olykor dupla spirál alakú képződmények jöttek létre.

 

Az is kiderült, hogy a porspirálok képesek saját magukat lemásolni, illetve folyamatos plazma-utánpótlásra van szükségük a további növekedéshez és fejlődéshez. Ezek a jelenségek a táplálkozással és a szaporodással állíthatók párhuzamba a kutatók szerint, és elméletileg ezek lehetővé teszik azt is, hogy bonyolultabb struktúrák alakuljanak ki a folyamat során.

 

Elméletből a gyakorlatba

 

Morfill igyekszik leszögezni: a szimulációjuk túl egyszerű ahhoz, hogy az élet kialakulását vagy az evolúciót modellezni tudja, de a speciális formájú plazmakristályok formája és viselkedése hasonlít annyira az általunk ismert élő szervezetekhez, hogy az érdemes legyen további kutatásra.

 

A számítógépes szimulációról valós kísérletekre való áttérés fő akadálya, hogy a gravitáció meghiúsítja a plazmakristályok létrejöttét, így az új kutatásokat a tervek szerint mágneses mezőkkel létrehozott súlytalanságban, vagy az ISS fedélzetén végeznék.

 

Él-e a hurrikán?

 

A kísérlet híre felemás fogadtatásra talált a tudományos világban. Chris McKay, a NASA Ames Research Center kutatóközpontjának asztrobiológusa arra mutatott rá, hogy az információ tárolása, továbbadása, és a növekedés nem feltétlenül az élő szervezetek sajátja: ugyanezeket a jellemzőket képes felmutatni például egy hurrikán is.

 

Ha valóban léteznek a csillagközi porból szerveződött kettős spirálok, Naprendszerünkben a Szaturnusz és az Uránusz gyűrűje lehet az otthonuk, ott található kellő mennyiségű por (illetve apró jégrészecske) és a napszél által szállított plazma a kialakulásukhoz.

 

Forrás: index.hu.
Link to comment
Share on other sites

Hááát ugye: a földi életben a sejtek szervetlen atomokból alkotott molekulákból épülnek fel...Az is tudott volt, hogy elktromosság is szükségeltetik a csodához...meg H2O...Amúgy: a meteoritok állítólag cca.:20% vizet is hordoznak magukban...Ja és a földi kőzetekben símán találnak több 100 millió éves baktériumokat "alvó" állapotban...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...