Jump to content
PirateClub.hu

Szudán és Darfur - a hét műholdképe


Sonic79
 Share

Recommended Posts

Szahara délkeleti peremét, Szudán forrongó nyugati és déli határvidékét láthatjuk heti műholdképünkön. Afrika e középső vidéke átmenet a sivatag és a szavanna között, ahol az éghajlatváltozás gyorsan mozgatja a növényzeti határokat. A felvétel nagy része Szudánt, a kontinens legnagyobb államát mutatja.

A világ legnagyobb sivataga, a Szahara és a messze délre elterülő esőerdők között több éghajlati átmeneti övet is találunk. A legjellegzetesebb ezek közül a szavanna, amely az esős évszakban zöldell, máskor kiszárad, és hatalmas állatcsordáknak biztosít élőhelyet. A lenti képünk déli végén zöldellő vidék nem egyenlítői őserdő, hanem szavannavidék.

20070730szaharasz5.jpg

 

Az északon, északnyugaton látható sivatag igen jellegzetes: kopár homok- és kőfelszíne a sárgától a világosbarnán át a vörösig tartalmaz színeket, itt fejlettebb szerveződési szintű élőlények csak a ritka oázisokban fordulnak elő.

 

20070730szaharasz6.jpg

 

A szavanna és a sivatag átmenete a Száhel. Ezt a Szahara északi peremén, például Tunéziában is megtaláljuk, délen azonban több ezer kilométer hosszan húzódik a sivatag határán. Elhelyezkedése változó, az éghajlatváltozás, az elsivatagosodás miatt gyorsan mozog déli irányban. E folyamat sok ember és állat számára jelenti azt, hogy eddigi élőhelyük meddő sivataggá változik.

 

20070730szaharasz4.jpg

 

Szudán nyugati peremvidéke Dárfur, ahol 2004-ben lángolt fel a fegyveres konfliktus. Bár számos közvetítő munkája eredményeképp tűzszünet van érvényben, a fegyveres csetepaték mindennaposak. A híradások a szudáni központi kormány muzulmán csapatai és a helyi vallású törzsek közt említik a konfliktust, de a kiváltó okok közt ott van az elsivatagosodás és az élettér gyors zsugorodása is. A lenti műholdképen azt látjuk, hogy a terület egykor gazdag vízhálózattal bírt, jelenleg azonban gyorsan ölti magára a sivatag színeit.

 

20070730szaharasz1.jpg

 

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele június 24-én készült (NASA).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...