Jump to content
PirateClub.hu

Önmegsemmisítő postafiókkal a spam ellen


Jaffry
 Share

Recommended Posts

A legegyszerűbb megoldás a levélszemét és az emailben terjedő vírusok ellen, ha a postafiókunk megszűnik létezni, mielőtt a spam elérne hozzá. Az eldobható postafiók pontosan ezen az elven működik, és ma már több oldal nyújt ilyen szolgáltatást azoknak, akiknek nem akaródzik úton-útfélen megadni a valódi címüket.

 

 

 

Mit tehetünk az ellen, hogy a levélszemét elárassza a postafiókunkat? A levelezőprogramok beépített védelmi mechanizmusai, tűzfalak és külső spamszűrő alkalmazások csak tüneti kezelést jelentenek. Ráadásul nem is működnek mindig jól (kivel nem fordult még elő, hogy a spamszűrőn fennakadt volna egy fontos beérkező levele?), és mindig csak kullognak a védelmeket egyre leleményesebb technikákkal megkerülő spammerek után.

 

"Spam, spam, wonderful spam..."

 

A nyilvánvaló megoldás az lenne, hogy nem adjuk meg megbízhatatlan oldalakon a címünket, és így a spammerek (illetve a spammereknek dolgozó crawlerek) nem tudják begyűjteni azt, és nem kerülünk fel a címlistáikra. Ez persze nem ilyen egyszerű, hiszen ma már minden fórum, blog, chatszoba, fájlfeltöltő és egyéb szolgáltatás regisztrációt kér (ironikus módon éppen a spammerek egy másik fajtája, a komment-szemetelők miatt), és a megadott címünk megbízhatatlanabb, vagy technikailag nem túl jól védett rendszerekből jó eséllyel átszivárog a spammerek listáira.

 

Eldobható, egyszer használatos

 

Regisztráljunk direkt erre a célra fenntartott ingyenes postafiókról? Félmegoldás, hiszen attól hogy nem a valódi címünkre jön, a spam még ott hömpölyög a neten, lassítva az adatforgalmat. A megoldás az egyszer használatos, önmegsemmisítő postafiók használata. Ilyen, DEA (Disposable Email Address azaz eldobható emailcím) nevű szolgáltatások már elég régóta léteznek (az egyik ős, a Spamgourmet 2000-ben indult, és máig 200 millió spam levelet "evett meg"), 2003-ban, a Paul Tyma Google-programozó által fejlesztett Mailinatorral kerültek be a köztudatba, de igazán népszerűvé csak mostanában váltak.

 

Jelszó sem kell

 

A működési elv nagyon egyszerű: megadjuk a felhasználónevünket (vagy elfogadjuk a rendszer által felkínált véletlenszerűt), és kész is az eldobható postafiók, nem kell jelszó sem - maga a felhasználónév működik jelszóként. A címünkkel aztán azt teszünk, amit akarunk: regisztrálunk vele itt-ott, megadjuk ahol kérik; aztán a beérkező levelekből kimazsolázzuk a szükséges információkat (jelszavak, megerősítő linkek), és sorsára hagyjuk szegényt. Amint már nincs szükség rá, a postafiók törli magát, a cím pedig használhatatlanná válik a spammerek számára.

 

Ingyenes DEA szolgáltatásból ma már több tucatnyi létezik, általában csak levél fogadására alkalmasak. A már említettek mellett figyelmet érdemel a Jetable (egy órától akár egy hónapig élő címet kérhetünk, ami automatikusan a valódi címünkre továbbítja a beérkezett leveleket), a SpamMotel (nemcsak webes felületen, de a levelezőkliensünkből is elérhetjük a fiókot, sőt, onnan válaszolhatunk is a beérkező levelekre), a KasMail (regisztrálni kell, viszont 25 címünk lehet egyszerre), vagy a 10 Minute Mail (mindössze tíz percig él a cím, van magyar nyelvű felület is).

 

Nem fenékig tejfel

 

Vajon jó fegyver az eldobható postafiók a spam ellen, vagy csak annak hangzik? Ma még leginkább csak azok használják, akik amúgy is megvédik magukat a spam ellen, nem hagyják szanaszét a címüket a neten. Ráadásul szolgáltatást felfedezték maguknak a fórumos vandálok, trollok, akiket így nehéz kitiltani bárhonnan is, hiszen két kattintással regisztrálnak újra ugyanott ahonnan kirúgták őket. Fórumadminisztrátorok, moderátorok nem is szeretik a DEA oldalakat, van, ahol már tiltják az ilyenről való regisztrációt - és itt zárul be a kör, ahol az egyik rosszindulatú figura (a spammer) elleni technológiát a másik rosszindulatú figura (a troll) teszi tönkre.

 

Forrás:index.hu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...