Jump to content
PirateClub.hu

Miért szeretik a csigák az esőt?


Millye
 Share

Recommended Posts

"A csigák miért szeretnek eső után „mászkálni”? Vajon azért, mert akkor jobban csúszik a talaj, és könnyebb helyet változtatni, vagy más oka van?"

 

A puhatestűek törzsébe tartozó fajok döntő többsége vízben él, ez alól csak egyes csiga- és meztelencsiga fajok jelentenek kivételt.

 

A csigák nagy mennyiségű nyálkát termelnek, amellyel mintegy „megkenik” maguk alatt az utat és védik testüket a sérülésektől. A csík, amit a csiga húz maga után, teljesen száraz környezetben is biztosítja az előrehaladást, és mivel nagyon sűrű váladékból áll, az állat akár egy borotva élén is végigkúszhat, nem vágja meg magát.

 

Látható, hogy az eső a csigának nem azért fontos, hogy kedvére csúszkálhasson. A legnagyobb veszély, ami a szárazföldi puhatestűeket fenyegeti, a kiszáradás. Ezért mind a csigák, mind a meztelencsigák hibernálják magukat a száraz időszakban.

 

A csigák biztonságos, rejtett zugot keresnek, és ott házukba behúzódnak, annak bemenetét vaskos nyálkával vonják be, ami később megszilárdul, és megakadályozza, hogy a csigaház belsejében jellemző páratartalom csökkenjen. A meztelencsigák szintén biztonságos helyre vonulnak, és ott nyálkagubót vonnak testük köré.

 

Amíg a száraz időszak tart, a visszavonult puhatestűek életműködései beszűkülnek, lelassulnak, táplálékot nem vesznek magukhoz, mintegy „nyári álmot” alszanak. Ha eső, harmat vagy akár egy kerti locsolócső hatására újra nedves lesz a környezet, a csigák és meztelencsigák előbújnak, és folytatják aktív életüket.

Link to comment
Share on other sites

Hát nálam (az éti fajták) felzabálták a "kultúr" növényzetet...Eső után, meg "ropognak" a talpam alatt...Állítólag porított oltatlan mésszel lehet távol tartani őket....Vagy összeszedni o'szt eladni a franciáknak....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...