Jump to content
PirateClub.hu

A propolisz megöli a ráksejteket?


biohazard
 Share

Recommended Posts

Német kutatók szerint a méhszurok (propolisz) képes arra, hogy elpusztítsa a rákos sejteket egy bizonyos daganatos betegségnél. A propolisz már eddig is ismert volt gyógyhatásáról, de a bochumi egyetem kutatói most kifejezetten a neuroblasztómia nevű daganatos idegbetegség gyógyítását tesztelték vele.

 

A Die Welt című német napilap online kiadásában megjelent írás szerint ez a betegség gyerekeknél különösen agresszív lefolyású, a daganatos sejtek igen gyorsan szaporodnak. A bochumi és dortmundi kutatók a Német Rákkutató Társaság segítségével vizsgálták a propolisz gyógyhatását a neuroblasztómia esetében.

 

Ez a rákfajta nagyon agresszív, és a daganat az esetek többségében nem reagál a kemoterápiára sem. Peter Reusch professzor szerint a propolisznak megvan az a képessége, hogy megkerülje a tumor ellenálló mechanizmusát, és így új gyógykezelési lehetőségeket nyisson meg az orvostudomány számára.

 

A méhszurok a méhek tömítő vagy ragasztóanyaga, amelyet a növények mézgás anyagából, a rügyek ragadós váladékából gyűjtenek össze. Az anyagot a kaptár repedéseinek tapasztására, felületi egyenetlenségének elsimítására használják. A fiasításra használt sejteket is vékonyan bevonják propolisszal.

 

Az összegyűlt méhszurok viaszt és egyéb idegen anyagot is tartalmaz. A propoliszban számos hatóanyag található, antibakteriális és vírusölő hatása, valamint immunrendszert erősítő képessége közismert.

 

Reusch professzor szerint kutatótársának David Diaz - Carballo doktornak sikerült a propoliszból egy olyan molekulát elkülönítenie, amely kifejezetten daganatpusztító hatású. A CLU-502 nevű molekula eredetileg a szubtrópusi balzsamalma (Clusia rosea) propoliszából származik.

 

Az eddigi eredmények nagyon biztatóak, ugyanis a laboratóriumi vizsgálatok során a molekulával sikerült elpusztítani a rákos sejteket úgy, hogy az egészséges sejtek közben nem sérültek. A tudósok ezért úgy vélik, hogy a gyógyszernek csak nagyon kevés mellékhatása lesz.

 

A kutatók most azon dolgoznak, hogy megtalálják a kémiai szintézis lehetőségét a molekula előállítására - írja a Die Welt Online.

 

forrás: MTI

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...