Jump to content
PirateClub.hu

Veszélyes nagyra nőni


Millye
 Share

Recommended Posts

A nagy húsevőknél a vadászat ráfordításai számottevően megnőnek: a ragadozó gyors tempóban és hosszasan üldözi hasonló méretű zsákmányát, amelynek elfogása és megölése igen sok energiát igényel.

A kutatók megállapították, hogy minél termetesebbek a ragadozók, annál nehezebben tudják biztosítani a szükséges energiabevitelt. Így az esetleges zsákmányszűke sokkal érzékenyebben érinti őket, mint a kisebbeket. Az 1100 kilogrammos hipotetikus húsevők pedig már egyáltalán nem képesek biztosítani a szükséges energiabevitelt. És valóban, azt látjuk, hogy a legnagyobb ragadozók sem érik el ezt a tömeget: a ma élő legtermetesebb húsevő állatnál, a jegesmedvénél a legnagyobb feljegyzett testtömeg 1002 kg. A fosszilis leletek közt legalább négy ilyen faj vált még ismertté, amelyekről feltételezhető - bár nem bizonyított - hogy húsevők voltak.

 

Alvó óriások

 

Mivel mindkét ragadozócsoportra igaz, hogy testtömegük növekedésével energiaigényük gyorsabban növekszik, mint energiafelvételük, a kutatók valószínűsítették, hogy a nagyobb húsevők jobban takarékoskodnak az energiájukkal, mint a viszonylag kisebb testűek. Ezt a feltevésüket 14 ragadozófaj viselkedési mintái is megerősítették.

 

Az oroszlánok és a jegesmedvék például igencsak spórolnak az energiával. Az oroszlán idejének több mint 90 százalékában teljesen inaktív, a jegesmedve pedig időről időre téli álomba merül. Továbbá mindkettő úgy vadászik, hogy az aktív üldözésre fordított idő a lehető legrövidebb legyen.

 

A modell alapján egyes kihalt, igen nagy méretű húsevők az oroszlán energiabevitelének körülbelül a négyszeresével élhettek. Tehát nemcsak ráfordításaikat kellett minimalizálniuk, de bevitelüket is maximalizálniuk.

 

A 150-200 kg-os testsúlyt elérő oroszlánok elsősorban nagytesű emlősökkel - zebrákkal, antilopokkal, gazellákkal, kafferbivalyokkal - táplálkoznak, de alkalmanként egy-egy nyulat, madarat is elkapnak

 

Az elemzés bepillantást enged a szárazföldi húsevő emlősök energia- és időgazdálkodásába, a tanulmányozott állatfajok fennmaradásának és evolúciójának egy fontos aspektusába. Segít megértenünk, miért voltak a nagy húsevők sebezhetőbbek, s miért azok ma is. A ma élő húsevőkre nézve az ember különösen nagy fenyegetést jelent - de kipusztulási rátájuk már az ember megjelenése előtt is magasabb volt az átlagosnál. A testtömeg felső határa felé közeledve a legkisebb környezeti változás is módosítja a zsákmánybőséget, felborítva ezzel a kényes energetikai egyensúlyt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...