Jump to content
PirateClub.hu
Sign in to follow this  
Bessas

Prey (2022) - Predator előzményfilm

Recommended Posts

mist-xg-2s.jpg?1471271181

(ez a kép csak illusztráció, majd később elárulom hogy honnét van)

....Ez a Téma szerkesztés alatt áll...

Ha esetleg valamit tévesen írok majd le, a vérbeli predi fanok bátran jelezhetik. Az esetleges hibákért elnézést.

 

A Prey film megjelenése még picit odébb van, addig is folyamatosan fogom szerkeszteni ezt a Témát. Igyekszem érdekes olvasnivalókkal, információkkal színesebbé tenni ezt a topikot. A forrásoldalakat fel fogom tüntetni (ha nem felejtem el persze).

Weblinkek hivatalos (...szerk. alatt)

(eredete, yautja, predátor rangok - majd pótolni) - ez is szerkesztés alatt

A filmek címeit egyenlőre angolul fogom leírni, a predátorok megnevezéseit is egyenlőre angolul írom le, majd szerk...tudjátok :)

 

 

20110605105942!Predator_Logo.gif

Predator rajongóknak hasznos (rajongói és hivatalos) weblinkek, információk és olvasnivalók:

Predátorok a filmekben: - szerkesztés alatt

Predator (1987)

predator_xlg.jpg?type=w800           xl_93773_80679f17.jpg

Rendező: John McTiernan

Zeneszerző: Alan Silvestri

34 éve érkezett meg az első Predátor film a mozikba, ezzel az első Predátor is. Méghozzá nem egy kispályás zöldfülű Predátort láthattunk mi földlakók a mozikban, hanem stílusosan egy Elite Yautja tette tiszteletét , vagyis kezdett mészárlásba. Ő volt a Jungle Hunter (dzsungelvadász) Predátor. A filmben Anna megjegyzi hogy generációk óta volt egy ''démon aki embereket gyűjtött trófeaként" (megj.:nem emlékszem pontosan mit is mondott Anna, de kb. ilyesmit). Ez nagy valószínűséggel ugyanaz a predi lehet aki az első filmben is feltűnik a dél-amerikai dzsungelben. Feltehetően ugyanaz az egy predi ténykedett a régióban akiről Anna is említést tett. Bár ez csak egy feltételezés (nincs rá bizonyíték hogy ugyanaz a predi lenne). A maszkján és a testén is jópár trófea és sikeres vadászat nyomát látni, amik lehet más világokból (is) származnak. A predi tökéletesen és szinte észrevétlenül mozgott a dzsungelben, szépen levadászott 2 teljes speciális elit osztagot, vagyis csak ''majdnem'' kettővel végzett, ugyanis egy bizonyos "osztrák tölgy''-be végül beletört a bicskája (csuklópengéje vagy ikerpengéje). Hiába, egy ötszörös Mr. Universe -t nyert és hétszeres Mr. Olympia győztes prédából végül is vadász lett, a prediből pedig préda, számára nem lett Happy End, de azért stílusosan és a predi protokollnak megfelelően felrobbantotta magát hogy ne maradjon nyoma létének és technológiája ne kerüljön illetéktelen kezekbe.

Pár kép az Elite Yautja prediről a filmből:

Predator1987.jpg?fit=1280,720&ssl=1

krv0krjfd9m680p6.jpg

YXJ0aWNsZU1haW4vMjA0OTQw

 

Találtam a neten egy nagyon jó oldalt tele rengeteg képpel a Predator filmmel kapcsolatban. Többek közt láthatjuk több képen is az eredeti koncepciót is, azt, hogy hogyan is nézett ki az első predi, akit ugye még Stan Winston és csapata nélkül alkottak meg,  és Jean-Claude Van Damme alakította volna a predit. Fel is vettek vele pár (talán összesen 2 db.?) jelenetet, de végül több okból kifolyólag, kukázták az első koncepciót (erről írtam picit lejjebb is). És Jean-Claude Van Damme is otthagyta a stábot. Pontosabban úgy tudom kirúgták őt, valami nem tetszett neki állítólag. De a legkézenfekvőbb és az igazi oka talán az volt hogy nem volt elég impozáns a testalkata a szerepre, ez alatt főleg a magassága értendő.

Ezek a képek igazi csemegék lehetnek Predator rajongóknak, lehet hogy van köztük még eddig neten nem publikált fotó is, az alábbi linkre kattintva lehet nézelődni:

https://monsterlegacy.net/2017/06/12/monster-gallery-predator-1987/

 

Itt egy twitter poszt a Predator (1987) első részének a premierjéről és a film statisztikáiról. Szóval mint írtam, 34 évvel ezelőtt, a tweet 2019-es:

Az első Predátor film szintjét eddig még egy Predátor film sem tudta még csak megközelíteni sem köszönhetően a film atmoszférájának, brutalitásának, Alan Silvestri  zenei aláfestésének, Stan Winston (1946-2008) zseniális speciális effektusainak ill. ő tervezte meg a Predátor kinézetét, jelmezét és annak teljes dizájnját ami kerek 8 hónapott vett igénybe. Ennyi ideig állt a forgatás ugyanis, miután őt szerződtették le hogy ő és csapata hozzák létre a Predátort. Stan és csapata újraterverzte a predit tetőtől talpig, az eredeti predi koncepciót kukázták. A végeredmény magáért beszél. Említsük meg a rendező John McTiernan-t is, továbbá a Predátort megtestesítő 220 cm magas Kevin Peter Hall-t (1955-1991)  és Swarzeneggert is, mert ők is részesei voltak a film sikerének nem kis mértékben. 1987-ben mutatták be például a Beverly Hills-i zsaru 2. című filmet, egy hónappal a Predator film előtt. Gonduljunk csak bele, elmentek az emberek egy jó kis akció-vígjátékra, majd nem egész egy hónappal később egy vérengző földönkívüli vadász gerinceket tép ki, embereket nyúz meg, meg is lett az eredménye, a békés mozilátogatók közül volt aki egyenesen sokkot kapott, rohamot, összeesett, elájult, kiszaladtak a moziból stb. ezt korabeli beszámolókban lehet olvasni. Erre azt írnám hogy ez így van rendjén mármint nem arra gondolok hogy az emberek rosszul lettek a film megtekintése közben vagy után, csupán arra, hogy a mi kis Elite Yautja "kedvencünk" hatásos belépőt produkált a mozikban. Sci-fi akció-horror a film műfaja hivatalosan. Emlékeztek arra a jelenetre ahol Billy holttestét mutatják egy fa tetején majd a predi kitépi a geincét és egyszerűen lerúgja a testét a fáról? Brutális! Az akkori mozinézők gyomrát igencsak megviselte többek közt ez a jelenet is. Jó lenne újra a moziban megtekinteni az első részt.

Predator Deleted Scenes (1987)

Figyeljétek meg jól a pillangót! :) Egy kis pillangó is kelthet ám félelmet! Viszont a mozikból kimaradtak ezek az alábbi videóban lévő jelenetek!

Arnold Schwarzenegger - Behind The Scenes of Predator (1987)

Ebben a videóban láthatjuk többek közt a Predator Franchise eredeti megalkotóit is, név szerint: Jim Thomas-t és John Thomas-t

Érdekességként leírom hogy a Predator (1987) és Predator 2 (1990) filmek forgatókönyveit (screenwrite) is az eredeti íróknak köszönhetjük.

 

 

Predator (1987) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

A film első előzetese HD felbontásban:

 

predator-main-223.jpg?w=1152&h=630&crop=

 

Kevin Peter Hall (The Predator) 'Predator (1987)' Behind The Scenes

4d168442718374996797a13a283e0b0e.jpg

photo.jpg

 

The Making of Predator / Hogyan készült a Predator film

Jobb minőségben nem találtam meg ezt a videót ha lesz jobb minőség akkor lecserélem. Ez a teljes hosszúságú eredeti dokumentumfilm, a fenti videók is többnyire ebből származnak.

 

 

 

Predátorok a képregényekben és könyvekben:

 

Predátorok a videójátékokban:

 

Predátor figurák (Neca, sideshow.com):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1636974381_669978_1636974571_sumario_nor

 

2021 November 12.

A Disney Plus Day leleplezte a készülő új Predator film címét ami a Prey (Préda?) nevet kapta immár hivatalosan is. Korábban Skull,- Skulls (Koponya,- Koponyák) munkacímen emlegették a filmet. A régóta pletykált Prey filmet idén már le is forgatták, a legnagyobb titokban, már csak az utómunkálatok vannak hátra. Ha jól fognak haladni az utómunkálatokkal, akkor tervszerűen jövő nyáron tanúi lehetünk ennek az idegen fajnak a Földön tett első látogatásának.

Remélhetőleg kicsit több félelem faktorral, több sci-fi elemmel, harccal, borzongással, pici horror körítéssel érkeznek meg a Ragadozók bolygónkra. Az utóbbi próbálkozások kicsit vérszegények lettek, elvégre vérszomjas vadászokról van szó. Nem mondom hogy nem tetszettek a Predator filmek eddig, de az első 1987-ben készült rész hangulatát nemigen tudta eddig megközelíteni egyik Predator film sem. A 2010-ben Nimród Antal rendezésében készült Ragadozók (Predators) című film viszont nekem nagyon tetszett, hangulatban egy korrekt Predátor film lett.

A film címe bizakodásra adhat okot, ugyanis a Prey szó annyit tesz mint Préda, szóval valakire vagy valakikre vadászni fognak és lesz egy vagy több vadász is. Ez már jól hangzik ugye? A szerepek bármikor felcserélődhetnek, változhatnak.

A film hivatalos Logline (film rövid, egy mondatban való ismertetése) leírása is igencsak érdekes, és kíváncsivá tesz:

Eredeti angol nyelvű Logline:

“Set in the world of the Comanche Nation 300 years ago, the action-thriller follows Naru, the skilled warrior who fiercely protects her tribe against a highly evolved alien predator.”

Magyar nyelven ugyanez:

A 300 évvel ezelőtti Komancs Nemzet világában játszódó akció-thriller Narut követi, a képzett harcost, aki hevesen védi törzsét egy rendkívül fejlett idegen ragadozó ellen.”

 

2021-ben azért persze lehet arra is számítani hogy egy hivatalos szinopszis, logline, vagy egy előzetes is lehet szándékosan félrevezető, így a filmben aztán lehetnek hatalmas csavarok, ravasz fordulatok, korábban nem mutatott szereplők ill. helyszínek is, amik a film megjelenéséig ill. megtekintéséig az űr sötét leple alatt lapulnak :) De lehet nem így lesz, ez csak az én feltételezésem. Az egyik ilyen tippem a nőnemű Predátorok bemutatása lenne. Hogy miért? Már a 2018-as Predator - A ragadozó (The Predator) előtt is felreppentek pletykák hogy abban a filmben először mutatkoznak be a nőstény Predátorok, de sajnos abból nem lett semmi. Idén januárban viszont megintcsak felreppentek a pletykák internetszerte hogy a következő két Predátor filmben bemutatkoznak a női Predik. Hivatalosan nem került megerősítésre. De több nagyobb külföldi oldal is lehozta a témát. Nem lenne rossz végre egy fejlett Yautja hölgyet látni egy Predátor filmben. Egyetértetek? 

A képregényekben is pl. van pár női Predátor, akik sokkal kifinomultabb vadászok. Ravaszabbak, körültekintőbbek, esetenként erősebbek és sokkal agresszívebbek is a hím prediknél. A harcmodoruk is kifejezetten más, rendkívül óvatosak, viszont ők is könyörtelen vérszomjas vadászok.

Ha a Prey -ben nem is lesznek női predik, a soron következő Predátor filmekben (ill. bejelentettek egy Predátor sorozatot is a Prey után) vagy sorozatokban remélhetőleg megcsodálhatunk egy predi hölgyet is majd.

 

szept2021 (áthelyezni majd)

Egy Instagram bejegyzés a Prey forgatásának befejeztéről, akkor még Skulls munkacímen:

 

 

 

 

2021. november 13.

Megérkezett a Prey hivatalos Logója illetve az első promóképe is:

prey_predator_prequel_screenshot_2021111

Ez az első hivatalos promókép a Prey -ből:

prey_predator_prequel_screenshot_2021111

 

Rendező (szerk. alatt)

Főszereplő(k):

Streaming/Hulu/Disney (inf. g.)

 

 

....Ez a Téma szerkesztés alatt áll...

 

 

 

 

 

Magyarázat, kiegészítő linkek:

* Comanche Nation -

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Bejelentkezés

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×