Jump to content
PirateClub.hu

Sötét anyagra lelt a Hubble


Phate
 Share

Recommended Posts

Minden eddiginél szilárdabb bizonyítékot találtak amerikai csillagászok a világegyetemet átható sötét anyag létezésére.

 

A felfedezést, ami egy, a rejtélyes anyagból álló kísérteties gyűrű az égen, a Hubble Űrteleszkóp segítségével sikerült azonosítani. Megállapítást nyert, hogy az anyag két galaxishalmaz hatalmas ütközése során keletkezett. A sötét anyag nevéből adódóan nem bocsát ki, vagy nyel el látható fényt, mindezek ellenére az univerzum tömegének nagy részét ez az anyag teszi ki. A csillagászok régóta gyanítják a létezését a láthatatlan valaminek, ami a galaxis halmazokat összetartó többlet gravitáció forrása is egyben, látható csillagainak gravitációja magában ugyanis nem tudná meggátolni a hatalmas szerkezetek széthullását.

 

darkring.jpg

A Hubble felvétele és a sötét anyag eloszlási térképe egymásra helyezve

 

A felfedezés a sötét anyag eloszlását feltérképező baltimore-i Johns Hopkins Egyetem és az Űrtávcső Tudományi Intézet kutatóinak nevéhez fűződik. A csillagászok teljesen váratlanul bukkantak rá a gyűrűre és több mint egy évig tartott, mire teljes bizonyosságot szereztek létezéséről. A csapat a Földtől 5 milliárd fényévnyire fekvő Cl 0024+17 jelű halmazt vizsgálta, amikor ráakadt a sötét anyag gyűrűre, ami a mérések szerint 2,6 millió fényév átmérővel rendelkezik. Mivel a sötét anyag nem látható, ezért a csillagászok létezését csak úgy tudják bizonyítani, hogy megvizsgálják gravitációjának a távolabbi, háttérben elhelyezkedő csillagok fényére gyakorolt torzító hatását. Ezt az eljárást nevezik gravitációs lencsének, ami lehetővé teszi a halmaz tömegének és a sötét anyag eloszlásának kiszámítását.

 

Először a csillagászok azt hitték, mindez csak egy illúzió, a gyűrű nem más mint egy hiba az adatokban. A vizsgálatot éppen ezért többször is megismételték, a gyűrű azonban nem akart eltűnni. Végül kénytelenek voltak tudomásul venni, hogy ez egy valóban létező dolog. A sötét anyag gravitációs jeleit már tavaly augusztusban sikerült azonosítani egy másik amerikai csillagász-csapatnak egy összeolvadó galaxis halmazban, a Cl 0024+17 gyűrű szerkezete azonban kivételes felfedezésnek számít.

 

"Bár a láthatatlan anyagot már korábban megtalálták más halmazokban, soha nem észlelték még ennyire elkülönülten a halmazokat alkotó forró gáztól és galaxisoktól" - nyilatkozott az Astrophysical Journalban megjelent tanulmány egyik szerzője, Myungkook James Jee, hozzátéve, hogy a pontosan ennek az elkülönültségnek köszönhetően végre tanulmányozhatják eltéréseit a hagyományos anyaghoz képest.

 

collision.jpg

A halmazok ütközésének és azt azt követő állapotok levetítése, jobb oldalon a földi perspektíva, bal oldalon pedig mindez oldalnézetből

 

A csapat számítógépes szimulációkat is készített, melyek bemutatják mi történik a galaxis halmazok ütközésekor. A két halmaz egymásnak csapódásakor a sötét anyag az összeolvadt halmaz közepe felé áramlik, majd a középpontba érve elkezd kifelé mozogni. A mozgás a gravitációs vonzás hatására fokozatosan lassul, majd megáll, a sötét anyag felgyülemlését idézve elő. A csillagászoknak kitűnő rálátásuk van a gyűrűre, mivel a halmazok ütközése a Földdel egy vonalban történt, ezért is tűnik a sötét anyag szerkezet gyűrű alakúnak.

 

infó: sg.hu

http://www.sg.hu/cikkek/52383/sotet_anyagra_lelt_a_hubble

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...