Jump to content
PirateClub.hu

Webfotók 3 dimenzióban


blox
 Share

Recommended Posts

Aki megnéz egy képet a washingtoni látogatásáról, az emlékszik az utazása során felkeresett valódi helyszínekre is. Azonban milyen lenne, ha ezeket a képeket virtuálisan felkereshetnénk?

 

Ez az ötlet foglalkoztatta a Fotowoosh nevű új webes szolgáltatást létrehozó szakembereket. A szükséges technikát a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutatóiból álló csoport fejlesztette ki. Derek Hoiem, az egyetem robotika intézetének doktorandusza, valamint két kollégája, Alekszej Efros és Martial Hebert másfél éve keresik annak a módját, hogy miként lehetne a kétdimenziós felvételekből 3D-s virtuális valóság modelleket létrehozni.

 

A három szakembernek végül sikerült kifejlesztenie egy technológiát, amely felismeri a különböző felületeket és a kétdimenziós megjelenésüket, majd képes belülök 3D-s felvételeket alkotni. A technológia segítségével a Fotowoosh így a felhasználóknak a fényképészet egy teljesen új oldalát mutathatja be és a képeket olyan szögből is megcsodálhatjuk, amelyben hagyományos értelemben soha.

 

A megoldás értékesítésére Hoiem és társai a Freewebs nevű szolgáltatót kérték fel. Shervin Pishevar, a cég elnöke azt reméli, hogy az emberek képek millióit fogják feltölteni a honlapra, hogy a háromdimenzióssá váló élményeiket megoszthassák másokkal is. A menedzser már a Flickr 3D-s változatának létrehozásáról álmodik. A Fotowoosh első tesztváltozata már hamarosan elérhető lesz, a feldolgozást és az átalakítást végző szoftver jelenleg leginkább a külső helyszíneken készült fotókkal boldogul el. A kész 3D-s fotók megtekintéséhez egy külön kiegészítést kell letölteni a böngészőhöz, ugyanis a módosított képeket csak így lehet megnyitni. A program rendelkezik alapfunkciókkal (nagyítás, kicsnyítés, forgatás).

 

0511vizvezetek.jpg

Jelöltből akad bőven

Persze a megoldás elsősorban az emberi szem megtévesztésére épül, hiszen nagyon nehéz lenne egy valóban 3D-s modellt pillanatokon belül létrehozni. Kiderült azonban, hogy már egy nagyon egyszerű modell segítségével is nagyon valósághűen ábrázolhatók 3D-s környezetként a fák, az ég és a környezet. A szoftver először csoportosítja a meglévő felvétel képpontjait, majd hozzákezd a valódi átalakításhoz. A legkönnyebb az égbolt megalkotása, ami vagy fehér vagy kék. A legtöbb fotó felső részét a horizont foglalja el, így könnyű a felszín megalkotása is. A rendszer alapját képező algoritmus képes tanulni, Hoiem és társai csupán néhány alapvető irányelvet fektettek le. Így a program képes felismerni az eget, a földet és a függőleges síkokat.

 

"Viszonylag könnyű dolgunk volt, hiszen számos kollégánk dolgozott már ezen a területen, így nem kellett mindent az alapokról kezdenünk. Sok kutató dolgozott például azon, hogy miként lehetne egy felvételen egy szoftverrel objektumokat (embereket, autókat stb.) felismertetni" - ismerte el a doktorandusz. Amikor a Fotowoosh azonosította egy fotó fő jellemzőit, elkészíti a VRML nyelven íródó 3D-s modellt. A végeredmény bármilyen VRML-néző programmal megtekinthető, de a későbbiekben a 3D-s fotókat Flash formátumúra fogják átalakítani. A technika azonban még közel sem tökéletes, jelenleg még számos problémával kell megküzdenie. Így például komoly gondot jelent a szoftvernek egyes objektumok egymástól való elkülönítése, mondjuk egy fal előtt álló járókelők azonosítása.

 

"Egy éven belül vagy hamarabb már képesek leszünk egy sok objektumot felvonultató kétdimenziós képet 3D-s fotóvá alakítani úgy, hogy a felvétel minden szereplőjét pontosan fogjuk ábrázolni" - tette hozzá a kutató. A Fotowoosh eddig 17 000 felhasználót tett várólistára vagyis eddig ennyien érdeklődnek az új megoldás iránt. Az emberek képesek lesznek feltölteni a képeiket, a rendszer átkonvertálja őket és a 3D-s fotókból bárki létrehozhatja a saját galériáját. A Freewebs regisztrált ügyfelei a felvételeket a saját weboldalaikon is elhelyezhetik majd.

 

Hoiem azonban még előrébb gondolkodik, szeretné a technológiát átültetni a robotok világába is, így azok könnyebben tájékozódhatnának a környezetben. Emellett szóba került komplett 3D-s környezetek lemodellezése is, például egy utcáé, amelyben a szoftver megmondhatja, hogy a következő másodpercekben a járókelők és az autók melyik irányba közlekednek tovább.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...