Jump to content
PirateClub.hu

2010-re a noteszgépek fele flashmemóriára épül


blox
 Share

Recommended Posts

2009 végére az értékesített noteszgépek több mint fele tartalmaz majd valamilyen formában flashmemóriát, ami a hagyományos adattárolási megoldások lassú visszaszorulását, illetve a két technológia ötvözését jelzi.

 

A DigiTimes az iSuppli kutatócég frissen közzétett előrejelzésére hivatkozva számolt be a várható trendekről, már ami a noteszgépek és a flashmemóriák felhasználásának fontosabb adatait illeti. Ebből többek között kiderül, hogy mindössze két év múlva már a noteszgépek több mint fele támaszkodik majd az adattárolás eme viszonylag új formájára, amely több előnyt kínál a hagyományos merevlemezes megközelítéshez képest.

 

0504flashssd.jpg

Az iSuppli jóslata szerint ugyanis 2009 legvégén 24 millió olyan noteszgép talál majd gazdára, amely valamilyen formában flashmemóriát is tartalmaz. Ez a szám leginkább azért jelentős, mert ez jelenleg, vagyis 2007 első negyedévében mindössze 143 ezer darab volt, a flash-re épülő készülékek aránya tehát elenyésző. A 24 millió viszont a teljes piac (nagyjából 40 millió noteszgép) mintegy 60 százalékát jelenti majd, vagyis a flash fokozatosan kiszorítja a merevlemezeket a mobil szegmensből. Ez a folyamat persze nem ilyen egyszerű, hiszen jelenleg is több megközelítés érvényesül a területen, amelyek egymással is versenyeznek majd.

 

Egészen pontosan három eltérő filozófia kap itt helyet: az Intel Robson névre keresztelt platformja, a hibrid merevlemezek, amelyek flashmemóriával gyorsítanak saját sebességükön, valamint az úgynevezett SSD (solid-state drive) megoldások. Ez utóbbiak még szintén alig vannak jelen a piacon, 1 százalékos részesedésük azonban két év alatt 25 százalék fölé ugorhat. Igaz, eközben a merevlemezek sem tűnnek el, hiszen a jóslat szerint a mainstream noteszgépek 58 százaléka használ majd hibrid merevlemezt, szemben a jelenlegi 1 százalékkal.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...