Jump to content
PirateClub.hu

Vakoknak segít az androidos alkalmazás


kutyafeju
 Share

Recommended Posts

Vakoknak segít az androidos alkalmazás

 

Az angol fejlesztésű applikáció önmagában vagy két készülékkel lesz megvásárolható.

 

Az érintőképernyős mobilok megjelenése azt eredményezte, hogy a vakok és látássérültek ki lettek zárva ezek használatából, hiszen még azok a fizikai gombok is eltűntek a készülékekről, amiket ki tudtak tapogatni a használathoz. Akadnak alkalmazások, amelyek ezt a problémát igyekeznek áthidalni, de komplett megoldás nem született ezen a területen.

 

A Sight and Sound Technology fejlesztőcég azonban egy non profit szervezettel, a Screenreaderrel társulva kifejlesztette a Georgie nevű androidos alkalmazást, ami a remények szerint rengeteg segítséget nyújt majd a vakoknak mindennapjaik során. A Georgie nem is applikáció, hanem inkább egy speciális kezelőfelület, ahol méretes, akár színes gombok segítenek a felhasználóknak eligazodni a funkciók között. Minden érintést hangüzenetek kísérnek, így a látássérült tökéletesen tudja, hogy éppen mit nyomott meg és annak mi a következménye.

 

 

A tárcsázás így sokkal könnyebb, de az SMS-küldés is megoldható, amihez a Google hangfelismerő alkalmazását használják. A többi funkció is elsősorban a Google szolgáltatásaira épül: a felhasználó egy gombnyomással meg tudja állapítani, hogy hol tartózkodik, a közelben milyen tömegközlekedési eszközök állnak meg, illetve indulnak, vagy milyen kávézóba, étterembe tudna betérni. Ha valaki végérvényesen eltévedne, akkor a hozzátartozóktól segítséget is tud kérni úgy, hogy megosztja tartózkodásának pontos koordinátáit. Másik hasznos segítség a szövegfelismerő funkció, ami egy fotó elkészítése után képes be, majd felolvasni, hogy mi áll az étlapon.

 

2.jpg

 

 

A Georgie egy július 17-18-án megtartandó rendezvényen indul el hivatalosan és kétféle módon juthatnak hozzá a vásárlók. Egyrészt előre telepítve megtalálható lesz a Samsung XCover és Motorola Defy+ JCB 2 mobilokon, de önmagában, 149 fontért is letölthető lesz a Play Store-ból minden 2.2-nél frissebb androidos mobilra. Mivel angol fejlesztésről van szó, a Georgie előnyei egyelőre csak angol nyelven élvezhetők, de reméljük, hogy hamarosan akár hazánkban is megjelenik egy magyarított verziója.

 

 

technet

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...