Jump to content
PirateClub.hu

Nem sci-fi: saját pólónkkal tölthetjük a mobilokat


kutyafeju
 Share

Recommended Posts

Nem sci-fi: saját pólónkkal tölthetjük a mobilokat.

 

A speciális eljárással kezelt textília képes elektromos áram tárolására.

 

 

A véges teljesítményű akkumulátorok sokunk életét keserítik meg - örülhetünk, ha egy napig kibírják töltés nélkül. A mai napig várunk a technológiai áttörésre, miközben időnként felkapjuk a fejünket olyan megoldásokra, melyek vízzel, mozgással, vagy kémiai megoldások útján próbálják megoldani a mobilok energiaellátását.

 

A legutóbbi, életképesnek tűnő megoldás a Dél-Karolinai Egyetemen gépészmérnökeként dolgozó Xiaodong Li professzortól ered, aminek megvalósításához egy teljesen hétköznapi dologra van szükség: egy pólóra. A helyi boltban megvásárolt ruhadarabot elsőként fluor oldatba áztatták, majd szárítás után egy oxigénmentes környezetben magas hőmérsékleten felhevítették, tulajdonképpen megsütötték. A végeredmény az igazán érdekes: az eljárás után a textília megtartotta rugalmasságát, az anyagot alkotó szövetek azonban átalakultak aktív szénné.

 

2.jpg

 

 

A tudósok a póló apró részeit elektródaként használva rájöttek, hogy az így keletkezett anyag kondenzátorként viselkedik, vagyis elektromos töltést képest raktározni. Innen már csak egy lépés az az elgondolás, hogy a megfelelő kiegészítők és eljárás kialakításával saját ruhadarabjainkkal tölthetjük elektromos berendezéseinket, például a mobiltelefont.

 

Az így létrejött szuperkondenzátor rendkívül tartósnak mutatkozott - több ezer feltöltési és lemerítési ciklus után a teljesítmény mindössze 5%-al csökkent, vagyis valóban ígéretes megoldásról van szó. A professzor már a jövőbe tekint, amikor azt nyilatkozta, hogy „ruhában járunk minden nap. Könnyen elképzelhető, hogy egy nap a testünkön viselt ruházat folyamatosan tölti a nálunk lévő mobilt, vagy iPad-et."

 

technet

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Hozzászólás a témához...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Jelenleg olvassa   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...